Folk er vilde med Amager Fælled som storbyens grønne åndehul, der sikrer sundhed for store og små. Foto: Ernst Poulsen

Bedre adgang til naturen kan være nøglen til at tackle alvorlige sundhedsproblemer. Så enkelt er budskabet i en ny videnskabelig gennemgang af forskningen inden for sammenhængen mellem natur og livskvalitet.

Det står i skærende kontrast til, hvordan Københavns Kommune i øjeblikket er ved at bortskaffe det sidste naturområde på Amager Fælled for at bygge boliger. Miljøorganisationen NOAH udgiver en kortfilm om naturens betydning for livskvalitet.

En gennemgang af den tilgængelige forskning peger på en stærk sammenhæng mellem manglende adgang til naturområder og mere sygdom. Forskningen forbinder naturafsavn med større tendens til fedme, psykiske problemer og højere dødelighed [1].

Det er Institut for Europæisk Miljøpolitik (IEEP), som har udarbejdet gennemgangen, og de konstaterer blandt meget andet at:

•                         Læger ordinerer færre antidepressiver i byområder, der indeholder flere træer

•                         Fedme og inaktivitet er højere blandt personer med mindre adgang til naturen

•                         Adgang til naturen er forbundet med psykisk velvære og lavere dødelighed

•                         Gravide kvinder, der lever tæt på naturområder, har i gennemsnit lavere blodtryk og føder større spædbørn.

•                         Mænd i dårligt stillede byområder har 16 procent lavere risiko for at dø, når de har grønne områder i nærheden.

Patrick Ten Brink, direktør ved Institut for Europæisk Miljøpolitik udtaler: “Byer som Oslo og den baskiske by, Victoria-Gasteiz, gør naturen tilgængelig for alle deres borgere. Vi bør være inspireret af dette og arbejde sammen, således at alle europæere inden for de næste ti år har natur inden for 300 meter fra deres hjem. At give alle sociale fællesskaber en aktiv ret til natur vil forbedre sundhed, social integration og være et stort skridt hen imod at mindske sociale og sundhedsmæssige uligheder.”

June Rebekka Bresson, NOAH.

Københavns kommune blæser på naturen

Forskningen står i skærende kontrast til, hvordan Københavns Kommune i øjeblikket er ved at bortskaffe det sidste naturområde på Amager Fælled for at bygge boliger. June Rebekka Bresson, ansvarlig for Amager Fælled-kampagnen i NOAH, udtaler: “Det er uacceptabelt, og der må påhvile de lokale politikere et stort ansvar for at beskytte naturen – også for de københavnske borgeres skyld.”

I forbindelse med FN’s Internationale Skovdag den 21. marts udgiver miljøorganisationen NOAH og Friends of the Earth en kort film om, hvordan mere natur forbedrer vores livskvalitet [2][3].

I samme anledning opfordrer NOAH Københavns Borgerrepræsentation til at arbejde sammen med deres borgere for at beskytte den sidste rest af oprindelig natur i Københavns kommune.

June Rebekka Bresson udtaler: “Mennesker og samfund trives langt bedre, når vi har adgang til naturen. Det er videnskabeligt bevist, at adgang til natur giver os frihed og hjælper os med at leve sundt. Jeg håber, det her kan være en øjenåbner for Københavns Kommune. Jeg håber, det kan få dem til at indse, at de må sætte en stopper for den uigenkaldelige naturødelæggelse, de er i gang med at føre ud i livet på Amager Fælled.”

I sommeren 2017 er der høring om byggerierne, og NOAH samt organisationerne i Amager Fælleds Venner beder Københavns Borgerrepræsentation og By&Havn med Jens Kramer Mikkelsen i spidsen om at finde alternativer hurtigt.

For mere information kontakt venligst:

NOAHs Amager Fælled-kampagne: June Rebekka Bresson, Miljøorganisationen NOAH, june@noah.dk, 21 83 57 89

Nature is our right-kampagnen: Robbie Blake, Friends of the Earth Europe. robbie.blake@foeeurope.org, (+32) (0)28 931 017, (+32) (0)491 290 096

Forskning: Harvey Jones, Communications Manager, IEEP, hjones@ieep.eu, +44 (0)20 7340 0933

Referencer:

[1] Hent notatet “Nature for Health and Equity” af Institut for Europæisk Miljøpolitik (IEEP) her: www.foeeurope.org/nature-health-equity

[2] http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/

[3] Se filmen “Natur er ikke en luksus – det er en rettighed”  her.

 

Comments are closed.