Dansk svinebakterie truer forbrugere i New Zealand

Danske Svineproducenters svigtende håndtering af MRSACC398-epidemien trækker nu overskrifter så langt borte som i New Zealand. Læs her, hvordan “nyheden” beskrives i det førende medie Newsroom 18. april 2017.

I sidste uge sendte britiske BBC en reporter til Danmark for at se på den offentlige sundhedsskandale, der har ramt danske svineproducenter.

Halvfems procent af de danske svinebesætninger er smittet med antibiotikaresistente bakterier kaldet MRSA CC398 eller svine-MRSA, der er en mere almindeligt kendt betegnelse.

Nu er ”superbakterien” kommet til Storbritannien takket være den danske svineeksport, og det har fået alarmklokkerne til at ringe.

Den private lobbyistorganisation Landbrug & Fødevarer er gentagne gange gået til yderligheder for at undertrykke data om MRSA-epidemien i Danmark. Formanden Martin Merrild (i midten af de tre herrer) har personligt tordnet mod offentliggørelse af tingenes tilstand og har sågar trukket journalister i Højesteret for at lukke munden på dem, men uden held. Billedet er fra Folkemødet på Bornholm. De to andre mænd er formanden for dyrlægerne, Carsten Jensen (th.) og læge Robert Leo Skov fra Statens Serum Institut, der begge har støtte hemmelighedskræmmeriet om MRSA.

Sidste år blev 1200 danskere anset for at være inficeret med MRSA CC398, og danske medier rapporterer, at den har forårsaget mindst seks dødsfald.

I New Zealand importerer og spiser vi betydelige mængder af dansk svinekød – bør vi også være bekymret?

Svaret afhænger af, hvem du spørger.

The Food Standards Agency (FSA) i Storbritannien siger ”risikoen for menneskers sundhed ved smitte fra tilberedning, håndtering og/eller forbrug af LA-MRSA/MRSA forurenede fødevarer i Storbritannien er meget lav. FSA-anbefalingen forbliver uændret – dvs. rå fødevarer bør opbevares hensigtsmæssigt, håndteres hygiejnisk og tilberedes grundigt. I kombination bør disse foranstaltninger være tilstrækkelige til at sikre, at eventuelle skadelige bakterier er ødelagt.”

Men professor Erik Millstone, en fødevaresikkerhed ekspert ved University of Sussex, siger, at det er forkert af FSA at nedtone alvoren ved​​LA-MRSA.

”FSA giver sit sædvanlige svar:’Hvis folk tilbereder mad ordentligt, så de ikke er i fare’,” sagde han. ”Men ikke alle kokkerer alt korrekt, og kokke håndterer ofte [kød], før de tilbereder det. Vi spiser i stigende grad uden for vores hjem og får mad fra køkkener i cafeer og restauranter, hvor det er umuligt for forbrugerne at vide, hvordan maden tilberedes eller håndteres.”

Fakta er – svine-MRSA er potentielt dødelige bakterier, som kan være resistente over for selv de stærkeste antibiotika.

Ligesom andre superbakterier, der dræber mennesker på hospitaler, er svine-MRSA farligt, hvis en person, der er blevet smittebære, har behov for kirurgi.

Forbrugerne i New Zealand kan selvfølgelig eliminere risikoen ved ikke at købe dansk svinekød eller svinekød fra andre europæiske producenter som Polen, der også har dette problem, men som Ian Carter, formand for NZPork, påpeger, så viser etiketterne på mange svinekødsprodukter ikke oprindelseslandet.

”Når du går ind i et supermarked, vil de fleste svinekødsprodukter ikke afsløre, hvor de kommer fra. De eneste, der virkelig gør det, er fra New Zealand, men en masse mennesker ser ikke på det, de køber efter prisen. Jeg tror. det passer supermarkederne fint at holde fast ved denne forvirring.”

Mere end 60 procent af alt svinekød, der spises i New Zealand, er nu importeret fra 22 forskellige lande, en betydelig udvikling fra et par år siden.

Læs hele artiklen.

Import (rød linje) og egen produktion (blå linje) af svinekød i New Zealand. Det ses tydeligt, hvordan importen af billige produkter har overtaget hjemmemarkedet og presser produktionen Fra Newsroom-artiklen.

Andre populære indlæg:

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.