Blå blok kvajer sig igen. Læs Ekstrabladet i dag.

Blå blok har i en højst usædvanlig sag valgt at sige nej tak til at få en af landets førende eksperter i havmiljø med til en høring, som foregår i Miljø-udvalget på Christiansborg, tirsdag. Det skriver Ekstrabladet 25. april 2017. Dermed føjer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) endnu en møgsag til sin alenlange liste over kontroversielle beslutninger.

Det handler om professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet, der er ekspert i havmiljø med 20 års erfaring.

Professor Stiig Markager er en af de eksperter, der er udsat for en hadefuld hetz i landbrugskredse, fordi han fastholder, at landbrugspakken vil øge forureningen af havmiljøet.

Han var en af de forskere, der var med til at så tvivl om de beregninger regeringen havde lavet omkring landbrugspakken. Sagen fik øgenavnet ‘Gyllegate’ og den endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som Miljø- og Fødevareminister.

Rød blok havde ellers inviteret professoren til at deltage i høringen tirsdag, og professoren havde sagt ja tak til at komme og dele ud af sin ekspert-viden.

Men pludselig fik han at vide, at han ikke var velkommen alligevel.

– Jeg kan bekræfte, at jeg først blev spurgt om jeg ville deltage af nogle politikere fra oppositionen. Og det sagde jeg ja til. Og så blev jeg bagefter ringet op, og så sagde man, at det ikke kunne lade sig gøre alligevel, siger professoren.

Høringen i Miljø-udvalget handler om en af Miljøminister Esben Lunde Larsens hjertesager, der skal bane vejen for at etablere flere af de såkaldte havbrug, hvor man ’dyrker’ regnbue-ørreder og andre lakse-fisk i store bure ude i havet.

En særdeles lukrativ forretning, som er blevet den næststørste eksportvare i Norge, men også forårsaget omfattende miljøproblemer og skadet de lokale laksestammer.

Det var i et såkaldt underudvalg i Miljø- og Fødevareudvalget, hvor Venstres Erling Bonnesen og Enhedslistens Maria Gjerding planlagde høringen, at beslutningen om professor-afvisningen blev truffet.

– Stiig Markager er den førende ekspert inden for havmiljø og forurening, og han var rød bloks meget store førsteprioritet til at deltage i eksperthøringen. Men det lykkedes ikke, hvilket jeg undrer mig over, og det må mine kolleger i blå blok forklare, siger Maria Gjerding.

Den fynske revisor Erling Bonnesen (V) optræder uden at lægge skjul på det som agroindustriens forlængede arm på Christansborg. Nu tilbyder han også de forurenende havbrugsejere sine tjenester.

Venstre: Vi blev enige
Spørgsmålet om, hvorfor professor Stiig Markager ikke kom med til høringen fortaber sig på Christiansborgs gange.

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen nægter at svare på, hvorfor Stiig Markager blev afvist, og om det var Venstremanden, der agerede dørmand.

– Vi blev enige om en høring, og så blev der foreslået nogle stykker, som skulle tænkes at indkaldes som eksperter, og så valgte vi dem, som vi kunne blive enige om, siger Erling Bonnesen.

– Stiig Markager var rød bloks store førsteprioritet. Hvorfor blev det ikke ham?

– Det var hverken plus eller minus ud fra hver enkelt. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over de enkelte forslag. Det er rigtigt, at Stiig Markager var en af de foreslåede, men der var ikke enighed om ham. Det er ikke nogen desavouering af ham.

– Hvorfor skulle det så ikke være ham?

– Jeg har ikke noget at udsætte på nogle af de foreslåede, men jeg vil hellere ikke gå længere ind i processen.

– Plejer man ikke at tage eksperter foreslået af både rød og blå blok?

– Nej, der er ikke nogen sædvanlig kutyme. Jeg ved ikke med andre høringer, men når jeg arrangerer høringer, så tager vi en drøftelse ud fra forslag og opnår enighed.

– Det virker ikke som om, at I opnåede enighed?

– Vi har taget en drøftelse, og så har vi opnået en konsensus. Det er ikke nogen desavouering af ham, men der var bare ikke plads til dem alle sammen.

– Stiig Markager er beskrevet som en af landets førende eksperter på området. Ville han ikke være en god mand at have med?

– Som du selv siger, så er han en af eksperterne, og så kan vi glæde os over, at der er flere.

– I har vel ikke lagt en masse navne ned i en pose og så trukket ud. Hvorfor har I valgt nogle fremfor andre?

– Derfor har man et udvalg, hvor man tager en intern drøftelse om, hvordan programmet skal være, og hvem der skal med. Længere er den ikke, og jeg kan ikke komme drøftelsen nærmere.

– Men hvorfor ikke Stig Markager?

– Jeg har givet min kommentar. Det er ikke nogen desavouering.

– Hvilke kriterier har I så valgt ud fra?

– Man har taget en drøftelse i udvalget, og det er det, som udvalget er til for. Det er gået til på samme måde, som en lang række andre høringer.

– Er det dig, som har valgt Stiig Markager fra?

– Det ligger i udvalget, hvor vi har gennemført en proces, som har været ganske udmærket. Der er intet usædvanligt i det.

Læs også Stiig Markagers vurderinger af forureningsproblematikken omkring havdambrug på Altinget.dk.

Comments are closed.