kina_flag
Riget i Midten forbruger halvdelen af verdens antibiotika, men mere til husdyr end til mennesker.

På Shen Jian-Pings antibiotikafrie svinefabrik uden for Shanghai, er biosikkerhed noget af en besættelse. Alle køretøjer, der besøger fabrikken, får bildækkene desinficeret i et klorbad og oversprøjtes med sprit, svinene drikker steriliseret vand, og det nærmeste besøgende kan komme til at se en levende gris, er via et TV i besøgscentret. Det skriver Bloomberg News, 19. september, 2016, efter et besøg på den antibiotikafrie svinefabrik.

Den senede 46-årige Shen har brugt 4,7 millioner yuan (US$ 700.000) på at give sine svin rummelige og bedre ventilerede båse, og der er tre fuldtidsansatte dyrlæger til at hjælpe med at holde den 465-store sobesætning sund.

“Det er ligesom grisene bor nu i en villa, der er ren og komfortabel,” siger Shen, mens han nipper til grøn te på terrassen uden for sit kontor. “Og det lugter meget bedre.”

kina_abforbrugShen står i spidsen for en ny tilgang til husdyravl i et land, der fortærer halvdelen af planetens svinekød – og halvdelen af plantens infektionsbekæmpende medicin. Kinas store afhængighed af antibiotika i fødevareproduktionen skaber en forhøjet risiko for at frembringe superbakterier gennem genetisk udviklede bakteriestammer, der er resistente over for de nuværende former for antibiotika, hvilket eksperter frygter kan udløse en global sundhedskrise.

Antibiotika er rutinemæssigt blevet fodret til husdyr for at forebygge sygdom og fremme væksten i snesevis af industrialiserede lande i årtier. Men i Kina indeholder svinefoder typisk endnu flere typer af bakteriedræbende antibiotika, og de bruges i langt større mængder, fortæller Ying Guang-Guo, professor i miljøkemi og økotoksikologi ved det kinesiske videnskabsakademi i den sydlige by Guangzhou.

kina_antibiotikaKinesiske svin forbruger omkring 19,600 tons antibiotika årligt gennem deres foder, vurderede forskere i en 2013-undersøgelse. Det gennemsnitlige svin i Kina udskiller 175 milligram antibiotika per dag i urin og afføring, ifølge Yings forskning. Han har ekstrapoleret hele nationens svinebestand og anslår, at 2460 tons antibiotika frigives årligt. Disse kemikalier kan derefter sive ned i vandbrønde og vandløb eller forurene gylle, der anvendes til at gøde grøntsagsmarker. Antibiotikarester er allerede påvist i Shanghais drikkevand og skolebørn.

kina_svinekodforbrugDenne enorme udskillelse af antibiotika-rester i Kina skaber gyldne muligheder for bakterierne, og for de gener, som mikroberne ophober, til at finjustere deres forsvar mod antibiotika og skabe nye superbakterier, der kan forsvare sig mod moderne medicin. “Det er genetisk forurening,” siger Zhu Yong-Guan, der driver Institut for Bymiljø i det kinesiske videnskabsakademi. “Faren er, at disse gener kan være meget mobile. De kan bæres af bakterier og bakterier kan rejse globalt af flyrejsende, og gennem bevægelse af vand eller råvarer.”

Læs hele artiklen her.

Comments are closed.