Laks_young-girl-with-salmon
Ikke alle laks er lige sunde.

Laksen er almindeligt værdsat for dens sundhedsmæssige fordele. Det er en fed fisk, der er fyldt med Omega-3 fedtsyrer, som de fleste mennesker ikke får nok af.

Men … ikke alle laks er skabt lige gode, desværre. Det skriver Kris Gunnars fra Authority Nutrition, 4. september 2014, i EcoWatch.

I dag er hovedparten af de laks, vi spiser, ikke fanget i fanget i naturen, men opdrættet i bure i havdambrug.

Forskel på vilde og opdrættede laks
Vilde laks er fanget i naturen, i fiskens naturlige omgivelser som havet, floder og søer.

Men halvdelen af alle laks, der sælges på verdensplan, kommer fra de såkaldte havdambrug, også kendt som akvakulturer.

Den årlige globale produktion af opdrættede laks er steget fra 27.000 til mere end 1 million tons i de seneste to årtier.

Vildtlevende laks spiser andre dyr, der findes i deres naturlige miljø, mens opdrættede laks fodres med foder, der indeholder et forarbejdet højt fedtindhold for at producere større fisk.

Vilde laks fanges stadig i betydelige mængder, men de globale bestande er blevet halveret på blot et par årtier. Så bundlinjen er, at produktionen af opdrættede laks er steget dramatisk i de seneste to årtier. Opdrættede laks lever af en helt anden kost og i et andet miljø end vilde laks.

fishcart[1]Væsentlige forskelle i ernæringsværdi
Til venstre kan du se det næringsindholdet i en laksebøf (198 gram) fra vildlaks. Til højre kan du se tallene for burlaks.
Som det fremgår af tabellen, kan de ernæringsmæssige forskelle mellem vilde og opdrættede laks være ganske betydelige.

Burlaks har langt højere indhold af fedt … lidt flere Omega-3 fedtsyrer, mange flere Omega-6 fedtsyrer og tre gange så meget mættet fedt. Burlaks indeholder også 46 procent flere kalorier, primært fra fedtet.

Burlaks indeholder også noget C-vitamin, som tilsættes foderet.

Omvendt ligger vildlaks højere i indhold af mineraler, herunder kalium, zink og jern.

Så bundlinjen er, at vildlaks indeholder flere mineraler.

Burlaks har højere indhold af C-vitamin, mættet fedt, flerumættede fedtsyrer og kalorier.

Fedt er ikke bare fedt
Der findes to hovedtyper af flerumættede fedtstoffer: Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer.
Disse fedtsyrer spiller en vigtig rolle i den menneskelige krop.

Vi har brug for begge i kosten, ellers bliver vi syge. Det er derfor, de kaldes “væsentlige” fedtsyrer (essentielle fedtsyrer). Men … vi har brug for at få disse fedtsyrer i en vis balance…(forts.)

Læs hele artiklen her.