Vilde kontra burlaks: Er den ene slags fisk bedre end den anden?

Laks_young-girl-with-salmon

Ikke alle laks er lige sunde.

Laksen er almindeligt værdsat for dens sundhedsmæssige fordele. Det er en fed fisk, der er fyldt med Omega-3 fedtsyrer, som de fleste mennesker ikke får nok af.

Men … ikke alle laks er skabt lige gode, desværre. Det skriver Kris Gunnars fra Authority Nutrition, 4. september 2014, i EcoWatch.

I dag er hovedparten af de laks, vi spiser, ikke fanget i fanget i naturen, men opdrættet i bure i havdambrug.

Forskel på vilde og opdrættede laks
Vilde laks er fanget i naturen, i fiskens naturlige omgivelser som havet, floder og søer.

Men halvdelen af alle laks, der sælges på verdensplan, kommer fra de såkaldte havdambrug, også kendt som akvakulturer.

Den årlige globale produktion af opdrættede laks er steget fra 27.000 til mere end 1 million tons i de seneste to årtier.

Vildtlevende laks spiser andre dyr, der findes i deres naturlige miljø, mens opdrættede laks fodres med foder, der indeholder et forarbejdet højt fedtindhold for at producere større fisk.

Vilde laks fanges stadig i betydelige mængder, men de globale bestande er blevet halveret på blot et par årtier. Så bundlinjen er, at produktionen af opdrættede laks er steget dramatisk i de seneste to årtier. Opdrættede laks lever af en helt anden kost og i et andet miljø end vilde laks.

fishcart[1]Væsentlige forskelle i ernæringsværdi
Til venstre kan du se det næringsindholdet i en laksebøf (198 gram) fra vildlaks. Til højre kan du se tallene for burlaks.
Som det fremgår af tabellen, kan de ernæringsmæssige forskelle mellem vilde og opdrættede laks være ganske betydelige.

Burlaks har langt højere indhold af fedt … lidt flere Omega-3 fedtsyrer, mange flere Omega-6 fedtsyrer og tre gange så meget mættet fedt. Burlaks indeholder også 46 procent flere kalorier, primært fra fedtet.

Burlaks indeholder også noget C-vitamin, som tilsættes foderet.

Omvendt ligger vildlaks højere i indhold af mineraler, herunder kalium, zink og jern.

Så bundlinjen er, at vildlaks indeholder flere mineraler.

Burlaks har højere indhold af C-vitamin, mættet fedt, flerumættede fedtsyrer og kalorier.

Fedt er ikke bare fedt
Der findes to hovedtyper af flerumættede fedtstoffer: Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer.
Disse fedtsyrer spiller en vigtig rolle i den menneskelige krop.

Vi har brug for begge i kosten, ellers bliver vi syge. Det er derfor, de kaldes “væsentlige” fedtsyrer (essentielle fedtsyrer). Men … vi har brug for at få disse fedtsyrer i en vis balance…(forts.)

Læs hele artiklen her.

Andre populære indlæg:

Comments

comments

En kommentar til Vilde kontra burlaks: Er den ene slags fisk bedre end den anden?

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.