Fødevareminister Rasmus Prehn (S) (i midten) besøgte i marts 2021 den eneste danske fabrik Organic Plant Protein i Hedensted, der fremstiller økologiske planteproteiner, der kan erstatte det klimatunge kød. Det er MF Søren Egge Rasmussen til venstre og stifteren af OPP Ulrich Kern-Hansen til højre. Foto: OPP

Plantebaserede fødevarer skal blive en dansk styrkeposition de kommende år, påstår fødevareminister Rasmus Prehn (S). Derfor afsætter regeringen og dens støttepartier 20 mio. kr. over fire år til økologiske, plantebaserede projekter. Denne bevilling kommer blot fem måneder efter, at samme regering uddelte 500 mio. kr. til fremme af kødproduktionen i de danske svine- og kvægfabrikker

Rasmus Prehn prøvesmagte flere OPP-retter, men begejstringen rakte altså kun til nogle håndører. Bevillingsniveauet på 5 mio. kr./året bidrager kun til at fastlåse produktion af planteproteiner som en niche. Foto: OPP

Quinoa, kikærter og linser står på menuen hos flere og flere danskere. Efterspørgslen er stor og potentialet er enormt. Derfor har regeringen og dens støttepartier nu afsat 20 mio. kr. over fire år til at støtte projekter om økologiske, plantebaserede fødevarer. Sådan skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse den 26. marts 2021.

Fødevareminister Rasmus Prehns ambition er, at Danmark skal være absolut verdensførende de kommende år.

– Hvis Danmark skal indtage en plads som plantebaseret frontløber, er vi nødt til at skabe gode rammer for den plantebaserede fødevareproduktion. De penge, vi nu afsætter, skal hjælpe driftige landmænd med at udvikle, producere og sælge de bedste plantebaserede, økologiske fødevarer, siger fødevareminister Rasmus Prehn og tilføjer:

– Danmark er helt i front på det økologiske område, og det kan vi udnytte til at udvikle de plantebaserede fødevarer. Samspillet er med til at sikre, at der ud over klima også leveres på andre vigtige bæredygtighedsparametre og samfundsgoder.

Trods negative klimaeffekter poster regeringen atter 250 mio. støttekroner i mere svinekød

Alle kan søge

Økologisk landbrug har generelt et lavere kvælstofforbrug end den øvrige produktion og 30 procent flere levende arter på økologiske arealer og tilstødende levesteder er med til at løfte biodiversiteten.

De 20 millioner udmøntes via en særpulje i Fonden for Økologisk Landbrug, som alle kvalificerede ansøgere frit kan søge.  Det er tanken, at puljen skal støtte projekter, der styrker f.eks. dyrkningen af de plantebaserede fødevarer, vidensgrundlaget om ernæringen eller eksporten af plantebaserede fødevarer til andre lande.

Her er et udvalg af planteprotein-produkter fra OPP, der kan erstatte det klimabelastende kød. Foto: OPP

Til aftalen siger politikerne:

Søren Egge Rasmussen. Foto: Folketinget

Søren Egge Rasmussen, landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten:

–    Klimakrisen medfører at kosten skal omlægges så vi spiser mere plantebaseret kost. Der bliver nu mulighed for at støtte økologiske plantebaserede projekter og sætte mere fart på de fremskridt som allerede sker via Plantebaseret Videnscenter. Jeg tror de økologiske landmænd er klar til at dyrke ærter til de måltider, hvor proteiner fra andet end kød kommer til at fylde langt mere i fremtiden.

Carl Valentin. Foto: Folketinget

Carl Valentin, fødevareordfører for Socialistisk Folkeparti:

–    Det her er virkelig stort for mig og SF. For første gang øremærker Danmark fra politisk side midler direkte til plantebaserede indsatser. Og det bliver bestemt ikke sidste gang, hvis vi har noget at skulle have sagt. Plantebaseret økologisk kost er godt for klimaet, miljøet, naturen, biodiversiteten og dyrene, og jeg er så stolt af, at det endelig går den vej.

Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet:

Anders Kronborg. Foto: Folketinget

–    Danmark er i dag foran, når det kommer til udviklingen og produktion af plantebaserede fødevarer. Sådan skal det også være i fremtiden. I Socialdemokratiet er vi derfor glade for, at vi nu afsætter en pulje til økologiske, plantebaserede projekter. Det kan være med til at understøtte nye klimavenlige produkter, som økologiske og plantebaserede fødevarer.

Kathrine Olldag, fødevareordfører for Radikale Venstre:

Kathrine Olldag. Foto: Folketinget

–    I Radikale Venstre har vi sat et mål om, at alle offentlige køkkener skal have nedbragt deres co2 med 50 procent i 2030. Det er vigtigt for os, at kommuner og regioner har friheden til selv at finde vejen til målet. Men én ting er sikkert, det kræver efteruddannelse af køkkenpersonalet. Så vi er utroligt glade for denne køkkenomstillingspulje. Det er en stor hjælp til køkkenpersonalerne i mange kommuner.

 

Danmarks eneste planteprotein-fabrik ligger i Hedensted. Den har til huse i fabrikshallerne fra et af de kuldsejlede konkursboer efter Månegrisprojektet. Foto: OPP

Kommentarer

  1. Preben Kofod

    Regeringen med støttepartier er helt tydeligt enige om at forhindre en grøn omstilling af landbruget. Det er mit håb at der til næste folketingsvalg kommer nye partier som vil det anderledes,og ikke fører vælgerne bag lyset.

  2. Søren Egge Rasmussen

    Vi fører ikke vælgere bag lyset. Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet har via sidste finanslov sikret 45 mio. ekstra om årer til økologisk omstilling. Både plantebaseret kost, omstilling af offentlige køkkener, ekstra penge til innovation bliver prioriteret de næste fire år. Promilleafgiftsfondene har vi ikke direkte indflydelse på. mvh Søren Egge landbrugsordfører for Enhedslisten.

  3. jan stampe nielsen

    Enhedslisten er bærende støtteparti for den regering som har sendt 500 millioner ud til det forgyldte landbrug som primært lever af tilskud, afgiftsfritagelser, skattefritagelser -og eller nedsættelser, samtidig med at de forurener på flere måder.
    Enhedslistens ansvarsfølelse synes at kunne ligge et meget lille sted.

  4. Holger Øster Mortensen

    Fra Landbrugsstyrelsen har jeg netop modtaget en ret omfattende aktindsigt vedr. disse “Månegrisprojekter”, og det viser sig, at projekterne stort set intet har bragt med sig. Bl.a. er nogle undersøgelser (!) vedr. MRSA-svinebakterien endt helt resultatløse. En masse dyre konsulenter har fået tårnhøje lønninger for diverse. Pengene er spildt. Man ser det gang på gang: Alle disse rare skattepenge ender i et stort sort hul. Landbrugsstyrelsen har bragt mit navn og telefonnummer til en af bagmændene – nemlig Jørgen Berth fra “SPACE” svineprojekt v. Randers. Han har ringet mig op.
    Han har telefon 40561510, hvis man er interesseret i at høre om hans (eller sønnens) mageløse lugtfrie grise. Det er helt på månen.

  5. Jan Østergaard

    Vil man nu have os til at spise ærte/hestebønnebaseret katte – og hundemad som illustreret på ovenstående billede, i stedet for kød?
    Kunne man så i det mindste ikke alternativt spise diverse dansk dyrkede veltilberedte bælgfrugter som ærter og bønner af naturlig oprindelse, suppleret med overjordisk dyrkede grøntsager – dertil gerne en mindre mængde kød, der selvfølgelig er produceret økologisk med kvalitet frem for kvantitet for øje?
    Kød er letfordøjeligt! Vi har indtaget det i et par millioner af år og som menneskehed udviklet os glimrende, indtil de stakler vi er ved at blive nu, siden landbrugets indtog for 5-10.000 år siden, hvor korn og andre stivelseholdige afgrøder, nok gav mulighed for overlevelsen af flere mennesker, men prisen blev til gengæld en udvikling af diverse metaboliske lidelser, da kosten begyndte at indeholde større og større mængder af stivelse (sukker) som absolut ikke er gavnlig for den menneskelige krop og sundhed.
    Dette ser vi klart effekten af i dag i form af diabetes, hjertekarsygdom, kræft m.m. – alle sammen tilstande der skyldes overindtagelse af sukker, som er fremmende for inflammation (betændelse u.ilt) og autoimmune sygdomme.
    Kød indeholder (ud over masser af protein) langt flere biotilgængelige næringsstoffer (stoffer som kroppen har nemt ved at optage) end grøntsager gør (på nær E- og C-vitamin). Dem kan vi så heldigvis få fra et fåtal af grøntsager.
    Visse grøntsager er rige på diverse næringsstoffer, men det er ikke ensbetydende med at kroppen er modtagelige overfor dem.
    Bælgfrugter (især kikærter, tørrede bønner, linser) indeholder lektiner, stoffer som er giftige for kroppen medmindre de koges i lang tid (1 time eller mere) for at blive nedbrudt og biotilgængelige.
    Mange mennesker har problemer med fordøjelse af lektiner og får ubehag ved indtagelse samt udvikler betydelige mængder af tarmgas ?!
    Man hører aldrig om mennesker (måske vegetarer eller veganere) der udvikler intolerance eller allergi overfor kød, men de fleste allergier, intolerancer er overfor korn, mælk, frugt, kerner og nødder! Hmm!
    Så kan man dertil spørge: Hvad vil det så oven i købet bruge af energi i tilberedning af bælgfrugter i forhold til at stege en bøf, som blot tager få minutter og tilmed indeholder langt flere næringstilgængelige stoffer?
    Hvad koster det endvidere i energi at importere quinoa, kikærter, diverse bønner og linser fra udlandet?
    Jeg glæder mig ualmindeligt til den næste ægte gode økobøf og må I hygge Jer med Kattemaden!!

  6. Pingback: Amerikanerne har fået smag for mejeri- og kødalternativer | Gylle.dk

  7. “Den eneste danske fabrik Organic Plant Protein i Hedensted, der fremstiller økologiske planteproteiner, der kan erstatte? det klimatunge kød”.
    Hvorfor så drastisk og ikke nøjes med “supplere”?

Leave a Reply to Holger Øster Mortensen Cancel reply