På Danish Crowns kødfabrikker i indland såvel som udland har de ikke det store problem med at sikre den rette kulør på de enorme mængder af kød, som verdens største svinekødseksportør håndterer. En passende dosis tilsætningsstoffer med numrene E249 til E252 sørger for den rette blodrøde kulør. Der er tale kalium- eller natriumnitrit og nitrat, der dels forebygger udviklingen af botulismebakterier, men også fungerer som madsminke. Det har du Fødevarestyrelsens ord for. Så let går det bare ikke, når den Danish Crown-ejede Tulipfabrik skal fremstille dansk bacon i økokvalitet.

Økologiske produkter skal være uden tilsætningsstoffer, så hvad gør troldmændene i Tulip-laboratoriet for at fremkalde den ønskede kødkulør? De manipulerer dit synsindtryk ved hjælp af rødtonet plast.

Greenwashing er et velkendt begreb, som bl.a. kødmastodonten Danish Crown kom galt afsted med i svinekødkampagnen ”klimakontrolleret gris”. Nu gør en af koncernens mange virksomheder sig skyldig i et nyt forsøg på at manipulere med forbrugerne, som kunne kaldes ”redwashing”. Det foregår ved hjælp af farvet plast. Værsgo at spise.

Tjek det selv i supermarkedet, hvis ikke disse billeder overbeviser dig.

Både bacontern og ordinær bacon i økokvalitet pakkes i en delvis gennemsigtig plast emballage, så forbrugerne kan kontrollere kvaliteten ved selvsyn. Og ganske rigtigt – både bacontern og bacon strimler ser friskrøde ud, men kun så længe du ikke bryder indpakningen. Når emballagen fjernes, ligger der et gråligt kødprodukt på dit køkkenbord, og det er en farvenuance, de fleste forbinder med gammelt kød. Plastvinduet i emballagen er simpelthen tonet i en svag rødlig nuance, som du ikke lægger mærke til. Men som givet økokødet det pift af blodrød kulør, der får produktet over i din indkøbskurv.

Tulip har ret – den gode smag kommer ikke af sig selv, og det samme gælder den rette kødfarve. Opslag fra Tulips hjemmeside.

Økobacon produceres af selskabet Friland, der ejes af Tulip i Randers – der ejes af Danish Crown. Selve produktionen foregår dog i Tyskland, som tidligere beskrevet her på gylle.dk.

Redaktionen har gentagne gange i løbet af sommeren kontaktet direktør i Friland A/S Claus Hein for en kommentar, men han har valgt at ignorere vore henvendelser. Vi overvejer nu en henvendelse til Forbrugerombudsmanden for at høre, om dette er en lovlig manipulation af forbrugere.

Vidste du det? Din danske økobacon produceres i Tyskland

Kommentarer

  1. Tak – varer skal se så i snydende ud som muligt – men hvis jeg spiste kød ville jeg også smide det ud hvis det var gråt.
    Men det var måske mere på sin plads at lære forbrugerne hvordan det ser ud 🤷‍♀️
    Håber ikke det stopper nogen i at købe økologisk, det er jo der de fleste starter og derfra går over til kødfri produkter

  2. Brita Rasmussen

    Råddenskaben vil da ingen ende ta’! Jeg bliver vred, når man fifler med et produkt jeg har betalt for – uden at man gør opmærksom på fifleriet.
    Danish Crown, Tulip og Friland………I er dømt ude! Det bliver ikke så nemt at komme udenom jer i køledisken, men det skal jeg nok finde en løsning på.

  3. Pingback: Professor Markager på TV: Landbrugspakken har stor skyld i, at udledning af kvælstof ikke faldt | Gylle.dk

Leave a Reply to Brita RasmussenCancel reply