Bøger skrevet af Kjeld Hansen

Den Tavse Klode

Verden over er insekterne i voldsom tilbagegang, og hvis de arbejdsomme skabninger overhovedet skal overleve og trives, er der brug for en verdensomspændende opvågnen

Dave Goulson er en af verdens førende eksperter i bier, og hans indlevende bog, Den tavse klode, giver en formidabel indsigt i insekternes forunderlige liv og betydning for alt andet liv på Jorden. Bogen er en international bestseller og både en uhyre velskrevet kærlighedserklæring og et tvingende opråb med potentiale til at blive samme banebrydende miljøklassiker som Det tavse forår af Rachel Carson, der udkom i 1962 og var årsag til, at miljødebatten for alvor blev sparket i gang internationalt.

Verden over er insekterne i voldsom tilbagegang, og hvis de arbejdsomme skabninger overhovedet skal overleve og trives, er der brug for en verdensomspændende opvågnen og debat om, hvordan vi får en giftfri fremtid. Ikke mindst i Danmark, det er det hårdest dyrkede land i Europa og det land, som levner mindst plads til naturen.

En personlig, engagerende og særdeles velformidlet bog om de vidunderlige, fascinerende insekter, som vi deler kloden med – om hvordan vi har afstedkommet deres fatale nedtur og masseuddøen, og hvad vi kan gøre for at afværge det. Jo før jo bedre!

Oversat og bearbejdet til dansk af Kjeld Hansen, der er Danmarks førende miljøforfatter.

Udgivet 19. maj 2023 på Gads Forlag.

Velkommen til fremtidens landbrug

Vi holder stadig fast ved masseproduktionen af billigt flæsk og mælk i stedet for at bevæge os opad i værdikæden, som et højtudviklet land burde være i stand til

Flæsk skal ikke længere produceres for enhver pris. Produktionen skal bidrage til at løse klimakrisen, ikke forværre den, vende naturens nedtur til optur og forsyne os med fødevarer uden at frembringe livstruende virus. Sundhed, klima og biodiversitet står øverst på dagsordenen for fremtidens agroindustri.

Den helt store disruption af den traditionelle agroindustri kommer i løbet af det næste tiår. Vi står over for den dybeste, hurtigste og mest konsekvensskabende forandring af fødevare- og landbrugsproduktionen, siden de første planter og dyr blev domesticeret for 10.000 år siden.

Til trods for at vi kan købe stort set alle fødevarer til lavere priser fra udlandet, fortsætter vi med at højglanspolere myten om Danmark som et landbrugsland. Erhvervet selv går til yderligheder, som når Tulip i Randers sender sine svin til Tyskland for at få dem opskåret af østarbejdere på sulteløn, for derefter at reimportere de samme svin, nu forklædt som Tulip Danish Bacon.

Vi holder stadig fast ved masseproduktionen af billigt flæsk og mælk i stedet for at bevæge os opad i værdikæden, som et højtudviklet land burde være i stand til. Ikke mindst økonomien taler for at ophøre med en 120 årgammel tradition for at eksportere bacon og smør til lave udsalgspriser.

At det blev netop coronavirus, der lagde en hel verden ned, betragter virologerne som en tilfældighed. Den næste pandemi er allerede under opsejling, og det bliver en influenza A-virus. Med al sandsynlighed vil den spredes fra svinefabrikkerne, og ingen kan forudsige, hvor dødelig den kan blive. Sidst den ramte verden, kostede den 500.000 mennesker livet.

Prisen for billigt flæsk kan blive skæbnesvanger høj, hvis vi tøver for længe. Velkommen til fremtidens bedste landmænd.

Bogen udkom 27. april 2021 på Gads Forlag.

Hør forfatteren fortælle om bogen

Farvel til dansk landbrug

Historien om 20 års nedtur for dansk natur og miljø

Dansk landbrug har gennem to årtier udviklet sig til et økonomisk såvel som moralsk fallitbo: Gælden er enorm, beskæftigelsen i bund og landbokulturen stort set udslettet. Trods omfattende liberaliseringer og milliarder af støttekroner kører de fleste bedrifter på pumperne og overlever kun takket være EU-støtten.

Alligevel opretholder vi med alle midler verdens mest intensive landbrug. Prisen er et vandmiljø, der flyder med gylle og sprøjtegifte i hver anden drikkevandsboring, mens landmændene truer med retssager, hvis ikke de må sprøjte videre. I de stadigt større bedrifter lider malkekøer, grise og kyllinger, der presses til det yderste, mens MRSA-stafylokokker og salmonellabakterier breder sig.

Startskuddet til landbrugets dybe økonomiske og moralske nedbrud blev affyret i 2001, da den nyudnævnte fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) opfordrede til kamp mod »stokroseidyllen i dansk landbrug«. Siden da er det kun lykkedes at sætte turbo på landbrugets gældsætning. I 2001 skyldte de danske jordejere 190 mia. kroner væk, i dag har de næsten fordoblet gælden til 360 mia., hvilket gør de danske landmænd til de mest forgældede i EU. Stik imod hensigten blev det til en tragisk afvikling i stedet for en gylden udvikling.

Sådan ligger landet i 2019. Hvordan er det kommet så vidt? Hvorfor har det fået lov at ske, og hvem står bag? Og endelig– kan den onde cirkel brydes, så det atter bliver dejligt at bo ude på landet? Det leverer bogen klare svar på i en letforståelig form.

Bogen udkom 11. november 2019 på Gads Forlag.

Hør forfatteren fortælle om bogen

Læs en bid af bogen

DET STORE SVIGT – Beretningen om hundrede års naturfredning i Danmark

Er vi ikke blandt de rigeste nationer på kloden, og har vi ikke verdens bedste naturfredningslov? Hvordan gik det så til, at det yndige land alligevel endte med en natur, der er blandt de ringeste i Europa? I 100-året for den første naturfredningslov stiller Kjeld Hansen skarpt på naturfredningens stærke og svage sider.

Bogen afslører, hvordan millioner af kroner er spildt på nyttesløse fredninger som for eksempel i Tøndermarsken, Varde Ådal, Rold Vesterskov og Værnengene i Vestjylland. I dag har naturen det værre, end før de kostbare fredninger blev gennemført. Samme billede tegner sig for en meget stor andel af de naturfredninger, som forfatteren har besøgt og undersøgt.

Blandt årsagerne til det enorme pengespild og naturtab peger han på fredningsnævnenes inkompetence, politikernes upålidelighed og myndighedernes svigtende kontrol. Kun takket være EU’s skrappe naturdirektiver er det ikke gået endnu værre.

Forfatteren har gennemgået samtlige 5797 naturfredninger, som myndigheder og politikere officielt hævder, der er gennemført siden 1917. Imidlertid afslører bogen, at det sande antal blot er 1843. Kun ved at tælle kirker, store sten, forbud mod reklameskilte og P-pladser ved strandene med som ”naturfredninger”, er det lykkedes at puste antallet op og skabe illusionen om det naturfredede Danmark.

Bogen konkluderer, at staten har spillet fallit som naturens beskytter, mens private fonde og naturforeninger i stigende grad tager ansvaret på sig. Danmarks fineste natur er i dag på private hænder, mens staten rask væk sælger ud af de nationale naturklenodier. Fremtidens eneste bolværk mod det totale ophørsudsalg er Danmarks Naturfredningsforening og frygten for EU-Kommissionen.

Udkom 10. oktober 2017. Pris: 399,95 – fremsendes portofrit. Bestil bogen på hjemmesiden www.naturfredning.dk eller direkte fra Gads Forlag.

Læs anmeldelsen på historie-online, før du køber bogen!


Ny debatbog af Kjeld Hansen

FRA MARK OG STALD

13 uønskede reportager fra et landbrug på kanten

Annonce_645

Når fodboldklubben ikke har scoret tre kampe i træk, hvad gør bestyrelsen så? Fyrer træneren.

Eller når vindmøllegigantens regnskab kommer ud med røde tal på bundlinjen? Så må direktøren se sig om efter en anden stilling.

Men sådan gør vi ikke i landbruget. I intet andet erhverv holder man så stædigt fast ved de samme inkompetente ledere og den samme tragiske katastrofekurs år efter år.

Mildt sagt virker det ikke klogt.

Det er både synd og skam for de tusinder af flittige bønder, der knokler på lige fod med samfundets lønarbejdere for at få virksomheden til at løbe rundt. Synd fordi de knokler forgæves. Mere flæsk, mere mælk, flere mink og nye bjerge af billigt korn redder næppe nogen landmand i fremtidens verden.

I de seneste seks år har dansk landbrug lagt sig fast på en skæbnesvanger kollisionskurs, ikke bare mod banker og investorer, men mod samfundet som sådan og mod det store flertal af borgere.

Politisk har man stadig de traditionelle venner, men det uskønne svindelnummer med landbrugspakken redder ingen bønder. Landbrugspakken bidrager tværtimod til tilsmudsningen af landskab, vandløb og kystnære farvande – og til endnu større disrespekt for landmanden.

Danskernes voksende mistro til de vellønnede lobbyister på Axelborg med navne som Martin Merrild, Lars Hvidtfeldt og Karen Hækkerup er dokumenteret af brancheorganisationen selv. Også ”landbrugets venner” på Christiansborg – MF’ere som Søren Gade, Erling Bonnesen, Mette Bock og Esben Lunde Larsen – må stå for skud, når virkeligheden indhenter de visionsløse politikere.

I 13 veldokumenterede reportager demonstreres erhvervets afmagt og manglende evner til at udstikke en ny kurs, der kunne skabe fremgang og velfærd for både landmænd og landdistrikter. I stedet fifles med EU-tilskud i millionklassen, konspireres om politisk favorisering og lyves lodret om det ”elendige” danske korn, men alt sammen forgæves.

Også hemmeligholdelsen af MRSA-inficerede svinefabrikker, medlemstal og medlemslister, stævninger mod stat og ministerier samt luskeriet med landbrugspakken rammer Axelborgs lobbyister som et Damokles-sværd.

Efter tre års intensiv kampagne med reklamefremstød for mere end 100 mio. kroner, stillede Landbrug & Fødevarer i maj 2015 dette helt afgørende spørgsmål til et repræsentativt udvalg af danskere: Hvilke brancher mener du, har det største vækstpotentiale i fremtiden?

Svaret resulterede i et knusende nederlag: Blot seks ud af hver 100 danskere sagde ja til landbrugs- og fødevareerhvervet som det vigtigste vækstområde i fremtiden.

Skriften står malet på væggen – og i denne veloplagte debatbog.

God fornøjelse! Venlig hilsen Kjeld Hansen!


“Fra mark og stald” udgives 1. september 2016. ISBN 978-87-89723-12-9.

Udgiver: Forlaget Bæredygtighed, Tåstrupvej 31, 4672 Klippinge. Tlf. 56522270 – 26215326

96 s. Pris: 80 kr. plus forsendelse 30 kr. Indbetal 110 kr. på konto 8401-1024167 – og posten kommer med bogen!

 

 

Bondefangeri

 

 

 

annonce-Folk-og-fortaellinger

AnnonceBindII

Send mail til Kjeld Hansen

 

Bibliografi for Kjeld Hansen

Sølvmågen. Skarvs Forlag 1979.

Skarven. Skarvs Forlag 1980.

Når Jorden er syg. Greenpeace 1988.

Hul i Himlen. Greenpeace 1989.

Drivhuseffekten slår til! Munksgaard 1989.

Bæredygtig Udvikling. Verdensnaturfonden 1989.

Den Grønne Forbrugerguide. Høst & Søn 1990. 5 oplag, 53.000 eks.

Den Grønne Telefonnøgle. Eget forlag. 5 udgaver, 1990-1999.

Dejlig er Jorden. Hovedland 1990.

Hvordan redder vi verdens dyr? Munksgaard 1991.

Den Grønne Kontorguide. Høst & Søn 1991.

Den Lille Grønne for skoleelever. Høst & Søn 1992.

Den beskidte del af Europa. Munksgaard 1992.

Guide til Genbrug. Høst & Søn 1994.

Håndbog i grøn livsstil. Global Action Plan, 1994.

Når offentlige køkkener vil handle grønt. Miljøstyrelsen 1996.

Sund Mad – Bedre Helse. Cicero/Chr. Erichsens Forlag 1998. UDSOLGT!

Gyldendals Grønne Forbrugerleksikon. Gyldendal 1998. UDSOLGT!

Guide til et grønt årtusind. Høst & Søn 2000. UDSOLGT!

Farvel til Grønlands natur. Gads forlag 2001.

Pinngortitarsuaq Inuulluarina. Eget forlag 2002.

A Farewell to Greenland’s Wildlife. Eget forlag 2002.

Der er et yndigt land. Gads forlag 2003. UDSOLGT!

Hasardspillet med Danmarks natur. Dansk Ornitologisk Forening/Birdlife International 2003.

Det tabte land. Gads Forlag 2008. UDSOLGT!

Folk & Fortællinger fra Det Tabte Land: Jylland. Bind 1. Forlaget Bæredygtighed 2011.

Bondefangeri. Debatbog. Forlaget Bæredygtighed 2012.

Folk & Fortællinger fra Det Tabte Land: Øerne. Bind 2. Forlaget Bæredygtighed 2014.

Fra Mark og Stald. Debatbog. Forlaget Bæredygtighed 2016. NYHED!

Visited 535 times, 73 visit(s) today