Kjeld Hansen

kjeld-hansen
Kjeld Hansen | Foto: Territorium/Jes Larsen

Kjeld Hansen, f. 1947. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1981.

KH har udgivet kritiske reportager, dybdeborende journalistik og en række miljøbøger (se bibliografi under BØGER). Kjeld Hansen er bedst kendt som forfatter til den danske udgave af bestselleren ”Den Grønne Forbrugerguide” (1990), der satte gang i den grønne bølge og udkom i fem oplag med 53.000 eksemplarer.

KH er internationalt kendt for sin afsløring af rovdriften på Grønlands natur med bogen “A Farewell to Greenland’s Wildlife” (2001).

Bogen “Der er et yndigt land” – om Danmarks naturs tilstand – vakte stor opmærksomhed i 2003 og understregede hans position som landets førende miljøskribent.

KH har flere gange været indstillet til Cavlingprisen, og han har arbejdet tæt sammen med Nils Mulvad, direktør for DICAR (tidl. Center for analytisk journalistik). Han er en af stifterne af det internationale web-site www.farmsubsidy.org  der afdækker landbrugsstøtteforhold i samtlige EU-lande.

KH udgav i maj 2008 storværket “Det Tabte Land” på Gads Forlag (se anmeldelser på www.baeredygtighed.dk). Bogen er en kulturhistorie, der fortæller om det danske landskabs dramatiske forandring gennem de seneste 250 år. Modtog Dansk Forfatterforenings fagbogspris i oktober 2008 som en anerkendelse af bogens faglige og litterære kvalitet.

KH modtog miljøprisen på 100.000 kr. fra Bodil Pedersen Fonden i 2012 som anerkendelse af forfatterskabet og indsatsen som debattør.

Derefter fulgte udgivelsen af to-bindsværket “Folk & Fortællinger fra Det Tabte Land”, der udkom i december 2011 og maj 2014. Bøgerne, der hver er på 852 sider og i stort format, dækker Jylland i bind I og Øerne i bind II.

I 2017 udgav KH på Gads Forlag bogen “Det store svigt” som i stort format og rigt illustreret over 464 sider fortæller om 100 års forgæves forsøg på at naturfrede den nødvendige del af det danske landskab, hvis biodiversiteten skulle have været bevaret.

I 2019 udkom den landbrugskritiske debatbog “Farvel til dansk landbrug”, som blev fulgt op i 2021 af den mere visionære “Velkommen til fremtidens landbrug”, og i 2023 oversatte og udgav KH på Gads Forlag bogen “Silent Earth”om alverdens insekters skæbne, som på dansk fik titlen “Den tavse klode”.

Populær foredragsholder og debattør. Driver det økologiske deltidslandbrug Druebjerggård på Stevns.

Visited 145 times, 96 visit(s) today