I USA er stordriftstanken for længst slået igennem, men det betyder også, at uheld og katastrofer sker i storskalaformat. Her er en historie, der klart demonstrerer den mørke side af det ekstreme landbrug, der er på vej i EU.

Æggebrand
S & E Æglæggeriet i Wisconsin omfatter næsten 320 hektar og huser omkring 2,4 mio. høns, der producerer op til to mio. æg om året.

Hvorfor er disse ”landmænd” ikke bandlyst fra erhvervet?

af Martha Rosenberg, CounterPunch, 3. februar 2014.

MarthaRosenbergDet var en gårdbrand, der krævede mere end 50 sprøjtevogne og 100 brandmænd. Men ejerne af S&R Æglæggeri i La Grange, Wisconsin, afviser, at kemikalier eller sprængstoffer var involveret i storbranden i slutningen af januar. Med mindre, altså, at man medtager ammoniakdampene fra de 300.000 høns, der var spærret inde i æglægningsbure oven på deres egen gødning i den kæmpehal, der udbrændte. Alle fuglene brændte levende .

Uanset om man interesserer sig for dyr, miljø eller de skattekroner, der medgik til at slukke kæmpebranden, bør regningen sendes til ejerne af S & R Æglæggeri. Nyhedsmedierne beskriver virksomheden som en “tredje generations familie-ejet virksomhed, grundlagt i 1958, der producerer op til to millioner æg om dagen”. Det er helt fejlagtigt.

Intet ”familiebrug” producerer to millioner æg om dagen. Burhønse-æglæggerier med millioner af høns er simpelthen en skamplet på landmænd, dyr, miljø og amerikansk landbrugs image. Dagligvarebutikker, fødevarevirksomheder, æggrossister og forbrugerne bør sige nej til at købe produkter, der kan forbindes med S & R Æglæggeri.

Den slags storbrande forekommer med skræmmende regelmæssighed på dyrefabrikker af de samme årsager, som de forekommer på tekstilfabrikker og i fængsler – ofrene er de mindst magtfulde i samfundet , så kun få bekymrer sig om dem.

For fire år siden blev 250.000 høns ihjelbrændt ved æglæggeriet Ohio Friske Æg i Harpster, Ohio, i en tilsvarende og helt forudsigelig ulykke . Det krævede 225 brandmænd og en million gallons vand, der måtte hentes fra bl.a. Killdeer Plains Vildtreservat, før den brand var nedkæmpet. Så tak til skatteyderne, der betalte. Æggeriet havde én medarbejder for hver 250.000 høns. Og så siger de, at industrilandbrug skaber jobs...(læs mere).

Martha Rosenberg arbejder som undersøgende sundhedsjournalist. Hun er forfatter til bogen”Born With A Junk Food Deficiency: How Flaks, Quacks and Hacks Pimp The Public Health”.

Fox News var på pletten og sendte direkte fra storbranden – se her.

Og dagen efter – 300.000 høns var brændt levende – se Fox News.

Langt de fleste æg, der produceres i Danmark, er ’konsumæg’ eller ’skalæg’, dvs. hele æg som sælges til forbrugerne eller til storkøkkener, restauranter mv. Størstedelen af æggene produceres hos de ca. 200 professionelle ægproducenter i Danmark.

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.