Sådan ser de giftsprøjtede kartofler ud, som Kræftens Bekæmpelse anbefaler for en 50 øre pr. kilo

REPORTAGE. Den rundtossede historie om, hvordan det er umuligt at få oplyst, hvem der har avlet en pose økologiske kartofler

AF JOURNALIST JØRGEN ØLLGAARD

Salling-koncernens økokartofler sælges bl.a. i Netto og Føtex, men hvem der producerer dem, kan forbrugerne ikke få oplyst

EN VARM KARTOFFEL På en lyserød pose ”Kartofler fra Lammefjorden” står der en opfordring fra Kræftens Bekæmpelse til at spise disse rodknolde, hvis man vil gøre noget sundt for både sig selv og sin familie og samtidig støtte kampen mod brystkræft med 50 øre. Hvad der ikke nævnes er, at disse kartofler er sprøjtet med op til 18 forskellige sprøjtegifte, og ifølge den lovpligtige advarselsmærkning kan otte af giftene fremprovokere allergiske hudreaktioner, fem kan give øjenskader, tre kan skade det ufødte foster, to kan volde kroniske organskader i blod, lever, nyrer og milten – og to er mistænkt for at fremkalde kræft. Alligevel mener Kræftens Bekæmpelse, at du ”hjælper (..) dig selv og din familie til at spise sundt” ved at servere den slags kartofler.

Det med de mange sprøjtegifte ved GYLLE.DK s reporter godt, så han køber altid økologiske kartofler. Men da han købte sin seneste pose i FØTEX, undrede han sig over, at producentens navn ikke var angivet. Der stod bare anonymt ”avlernummer 23782” på pakken. HVem kunne det mon være, tænkte den nysgerrige reporter og satte sig for at få oplyst, hvem den anonyme producent kunne være.

Det skulle vise sig at blive til en månedlang eftersøgning, fordi reporteren havde fået fat i en varm kartoffel for fødevare-myndigheder, som ikke ville røre sagen og kastede ansvar videre.

Først afviste pakkeriet.

Dernæst sendte Fødevareministeriet sagen nedad i systemet til Landbrugsstyrelsen, som sendte ansvaret videre til Fødevarestyrelsen, som sendte den retur til Landbrugsstyrelsen.

Og så videre.

8 trin, over en måned.

Pakkeriet: ’Ikke mulighed for …”

Reporteren startede med at at spørge pakkeriet DANESPO, som jo var angivet på bagsiden af emballagen. Herfra kom der en lakonisk afvisning:

Sådan ser avlernummeret ud bag på kartoffelposen, men hvad det egentlig betyder, svæver i det uvisse

 “Vores ”avlernummer” refererer til et parti nummer, og derfor vil dette nummer aldrig være det samme for den enkelte avler. Du kan derfor ikke, som forbruger se, hvilken avler der er tale om. Pga. GDPR-lovgivningen har vi desværre ikke mulighed for at levere en komplet liste med vores økologiske avlere”. (2. okt.)

Reporteren undrede sig over det ukonkrete svar. Betød det, at man laver samle-poser med forskellige avleres kartofler? Og henvisningen til noget med data-beskyttelse fik alarmklokkerne til at bimle, for det plejer at være en søgt bortforklaring?

Tilbage stod det centrale spørgsmål: Kan det virkelig passe, at forbrugeren ikke kan få at vide, hvem der har avlet en bestemt pose kartofler, købt i FØTEX?

Ministeriets presseafdeling: Spørg Landbrugsstyrelsen

Her begyndte så den store research, som det hedder, når journalister skal finde ud af noget.

Andet TRIN var at spørge Fødevareministeriets presseafdeling om, hvor reporteren skal henvende sig i ministerie-system for at få at vide, hvem der er kartoffelavler 23782.

Herfra svarer specialkonsulent EJ lynhurtigt tilbage: ”Vi ser på det”. Men efter to timer: ”Du skal have fat i Landbrugsstyrelsen”. (3. okt.)

I Landbrugsstyrelsen – TRIN 3 – er presserådgiver YASA (HR og Kommunikation) usikker på, om ikke den opsøgende reporter er på vildspor, og rettelig skulle have henvendt mig til Fødevarestyrelsen, ”som jeg også vil mene er de rette til at svare på dine spørgsmål”. Men reporteren fastholder at ministeriet har henvist til Landbrugsstyrelsen.

Efter et par dages betænkning melder Landbrugsstyrelsen tilbage: Sagen ER Fødevarestyrelsens.

Til Fødevarestyrelsen og tilbage til Landbrugsstyrelsen og retur

Så spørges Fødevarestyrelsen – TRIN 4 . Som er i vildrede, og sender en forespørgsel retur til en specialist-afdeling i Landbrugsstyrelsen.

Herfra – TRIN 5 – lyder svaret fra THT (Afd. for Planter og Biosikkerhed), at Landbrugsstyrelsen kun tager sig af reglerne for læggekartofler, men ikke for spisekartofler: ”Så vidt det fremgår af vedhæftede billede af mærke-seddelen på posen er det spisekartofler. Mærkningsregler for spisekartofler hører under Fødevarestyrelsen regler, så jeg må henvise tilbage hertil. Landbrugsstyrelsen har kun krav til mærkning af læggekartofler. Disse fremgår af Bekendtgørelse nr. 1143 af 13/07/2022 bilag 10” (26. okt.).

 Nu skal reporteren ikke trætte med flere detaljer, men ikke overraskende lyder svaret – TRIN 6 – fra Fødevarestyrelsen: Sagen ER altså Landbrugsstyrelsens ansvarsområde.

Prisen er den samme (næsten) for sprøjtede (tv.) og ikke-sprøjtede (th.) kartofler, men der er en hel del kemisk forurening til forskel. Privatfoto

Endestation: Landbrugsstyrelsen?

Og så landede reporteren – TRIN  7 –  igen hos Landbrugsstyrelsen hos en specialkonsulent i jordbrugskontrol, TBA.

Han starter  med at konstatere, at ansvaret for økologiområdet er delt mellem Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen. Ja tak, pomfrit, den er ved at fise ind hos reporteren.

Og så kom der en alenlang gennemgang af de formelle kontrolsystemer og -ansvar, kontrol og certificering. Det er sådan embedsmænd (og ministre) svarer med regelgennemgang, når de ikke kan eller vil svare på et konkret spørgsmål.

Essensen af redegørelsen lød, at avlernummeret bare en kontrolkode for myndighederne og ikke for forbrugeren: ”Pakning af økologiske konsumkartofler hører under fødevarestyrelsens økologi-kontrol og derfor vil det typisk være pakkeriets økologikontrol-kode der fremgår af emballagen. Hvis producenten af konsumkartoflerne selv pakker deres egne kartofler, vil de typisk udelukkende blive kontrolleret af Landbrugsstyrelsen og derfor vil det også være Landbrugsstyrelsen kontrolkode der fremgår af emballagen” (1. nov.)

Specialkonsulenten er dog så forbrugervenlig, at han henviser til to registre over certificerede økologiavlere. Men hverken det ene eller det andet register svarer på spørgsmålet om identiteten bag avlernummer 23782.

Ingen andre grøntsager sprøjtes så mange gange i løbet af en vækstsæson som kartofler. Kilde: Bekæmpelsesmiddelstatistikken 2021

Landbrugsstyrelsen: Kontakt Fødevarestyrelsen

Men så spiller specialkonsulenten ud med en trumf: Du bør kontakte Fødevarestyrelsens enhed for Kemi og Fødevarer som er ansvarlig for reglerne og kontrollen med de økologiske kartoffel-pakkerier”.

Nu var den borende reporter ærlig talt både rundtosset og modløs. Eftersøgningen startede 1. oktober, og nu var det 1. november, uden at han var blevet klogere.

I en sidste kraftanstrengelse beder han dog specialkonsulenten  om at bekræfte – TRIN 8 –  at svaret skal forstås sådan, avlernummeret slet ikke er til forbrugeroplysning? Og at forbrugeren altså ikke kan få at vide, hvem der har avlet en bestemt pose kartofler?

Men der kom ikke noget svar tilbage fra specialkonsulenten i jordbrugskontrol. Systemerne er nok også gået død i den irriterende reporter. Her opgav den meget, meget trætte reporter så eftersøgningen. Avlernummer 23782 er fortsat ubekendt.

Bannerbillede: Sådan ser en ikke-økologisk kartoffelmark ud, når den er blevet kemisk nedvisnet. Privatfoto fra Lammefjorden.

Visited 61 times, 15 visit(s) today

Kommentarer

  1. Jan Stampe Nielsen

    Beskæmmende at lille Danmark som har omkring 100 forskellige styrelser af enhver slags og til enhver opgave og med mange højtlønnede ansatte, ikke kan eller snarere ikke VIL fortælle hvem der dyrker hvilke kartofler. Måske kunne Landbrug og Fødevarer spørges. De synes at vide ret meget om noget – som ikke bør vides!
    Og Kræftens bekæmpelse bør træde ud af ordningen med de skjulte kartoffelavlere. Penge er ikke alt – bare spørg dem som lider af en alvorlig sygdom.

  2. Peder Klausen

    Det er sgu’ da Anders Sand fra the Julekalender.
    🤣
    Kan i huske der hvor han forsøger sig med et tlf. opkald og ender tilbage ved start.

  3. Sælgeren, i dette tilfælde Dansk Supermarked, må redegøre for kartoflernes herkomst. Såfremt Dansk Supermarked ikke kan eller vil dokumentere, hvem avleren er, må vi som forbrugere handle ud fra et forsigtighedsprincip og antage, at disse kartofler ikke er økologiske.

    Alternativet ligger på hylden lige ved siden af de uidentificerede kartofler fra Lammefjorden. Der er tale om kartofler under Dansk Supermarkeds eget navn fra Gartneriet Marienlyst. Marienlyst skilter med, at de er medlem af Økologisk Landsforening og Biodania, og på deres hjemmeside findes en liste over avlere og samarbejdspartnere.

    I modsætning til Danespo A/S’ hjemmeside, som intet nævner om konkrete avlere.

  4. Tja… https://www.gylle.dk‘s reporter er da bare redt panden ind i den ‘mur’ af DJØF’er, som forpester vores samfund.

  5. Holger Øster Mortensen

    Denne slags uhyrlige historier er G I F T for økologibegrebet. Økologisk Landsforening bør kunne få en klar melding om denne hemmelige kartoffeldyrker fra Lammefjorden.

  6. Ja tak Pomfrit 🤣🤣
    Hvis de kartofler i bemeldte poser ikke er fra én avler, skal man jo lade være med at skrive avler på!
    Jeg køber kun i Rema fra Gram. Har nemlig snart spist mine egne avlede… tror jeg udvider næste år…

Skriv en kommentar