Forkvinde Signe Schrøder, Praktisk Økologi.

Signe Schrøder, Forkvinde for Landsforeningen Praktisk Økologi, skriver i sin leder i foreningens blad af samme navn 6/2017:

Oktober, eller Øktober, som vores venner i DN, COOP og Økologisk Landsforening kalder den, er slut, men ikke uden spor. COOPs store kampagne for økologiske fødevarer har kastet et ramaskrig af sig i landbruget. Brugsbestyrere i landdistrikter har trukket oktobers Samvirke tilbage, eller nægter at udlevere den til kunderne. Landbrug og Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug raser og mener, at COOP sviner de konventionelle bønder til, fordi kampagnen peger på den indlysende kendsgerning; at der er flere giftrester i konventionelle fødevarer end i økologiske. Det er egentlig ikke raketvidenskab, at sprøjter man gift (hvad enten man kalder det planteværn, pesticider eller sprøjtemidler) på fødevarerne og i naturen, ja så ender en del af det uvægerligt på fødevarerne og i danskernes køleskabe.

Uanset hvor meget ramaskrig, der lyder fra landbruget, så er danskernes vaner og interesser vendt. Efterspørgslen på økologiske fødevarer stiger og stiger. Salget af RoundUp styrtdykker. Flere haveejere tilmelder sig Giftfri Have, søger på havenyt.dk efter økologiske dyrkningstips og tilmelder sig foreningen her. Og posten som fødevareminister er mere forblæst end den har været længe, hvilket både Eva Kjær Hansen (V) og nu Esben Lunde Larsen (V) har mærket tydeligt med sager om landbrugspakken, kvælstofudledning, havbrug, vandboringer, fiskerikvoter osv. osv.

Det er godt og glædeligt, for det viser, at vi danskere interesserer os for, hvad vi putter i munden. At vi vil have årstidens sunde, grønne, struttende grønsager dyrket økologisk og med respekt for naturens kredsløb. At vi vil have rent drikkevand og sunde fisk. At der skal være kvalitet, omtanke og bæredygtighed i det, vi putter i munden. Vi efterspørger det igen og igen. Det er ikke en dille, der går over. Vi vil have mad uden gift! Vi vil have øktober hele året.

Også november kommer til at stå i økologiens tegn. I hvert fald for økologisk sindede borgere, for den 21. november er der kommunalvalg. Og selvom det ikke har lige så stor mediebevågenhed  som et folketingsvalg, så er det et super vigtigt valg.

Hvor vi forbrugere kan ”stemme med indkøbskurven” i hverdagen, kan vi nu stemme for at gøre vores nærområder, skoler, børnehaver – ja hele vores kommune, grønnere og mere økologisk. Og jeg LOVER dig, at det har en betydning.

Den økologiske dyrkningsform uden sprøjtegifte breder sig som en steppebrand i disse år. Foto: Praktisk Økologi/Signe Schrøder.

Kommunerne forvalter både store budgetter og store arealer. Kommunalpolitikerne har magt til at gøre kommunen og dermed hele Danmark grønnere og mere naturvenlig. Tænkt bare på, hvordan den tidligere borgmester i Lejre, Mette Tovborg, lykkedes med at sætte det grønne på dagsordenen i kommunen. Tænk på, hvordan Aarhus freder sårbare drikkevandsområder på trods af hidsige protester fra landbruget. Tænk på, hvordan mange kommuner har fjernet brugen af RoundUp på offentlige arealer. Tænkt på, hvordan flere og flere kommuner satser på økologisk mad i børnehaver og skoler.

Derfor er min opfordring denne: Gå ned og stem til kommunalvalget. Sæt dit kryds på den grønne kandidat. Tag dine stemmeberettigede familiemedlemmer, naboer og venner i hånden, og få dem til at stemme. Stem på en grønnere kommune og et grønnere Danmark. Det nytter!

Og når kommunalvalget er ovre, så vid at du som borger i kommunen stadig kan få indflydelse. Stil krav til dine kommunalpolitikere. Send dem en mail, ”tag” dem på facebook, lav en underskriftsindsamling, skriv et læserbrev. VID at det gør indtryk, hvis bare 10 borgere står sammen om en sag. Selvom kommunerne er blevet større, er afstanden til borgerne stadig ikke stor. Og de kan godt høre os.

Ved du ikke, hvad dine lokale kandidater mener om økologi og natur i kommunen, så er der hjælp at hente.

Økologisk Landsforening har nemlig lavet et kort over kommunerne på okologi.dk/okovalg-2017, hvor du kan se de forskellige kandidaters holdninger til 6 mærkesager: Mere økologi i offentlige køkkener, rent drikkevand, børn og unge skal være klogere på økologi, skab vækst med økologisk produktion, aktiver økologer og borgere i kommunens naturpleje og sænk klimabelastningen ved at hjælpe landmænd til klimasænkene initiativer. Tjek det ud, spred budskabet og stem. Sådan gør vi sammen kommunalvalget 2017 til økovalg 2017!

Grønne, demokratiske fremtidshåb og hilsner

Signe Schrøder

Visited 52 times, 13 visit(s) today

Comments are closed.