Her er nogle af de fødevarer, der indeholder lave glyphosatniveauer. Foto: screendump fra SVT/Test Facts.

Flere importerede fødevarer købt i svenske fødevareforretninger indeholder spor af det omtvistede pesticid glyphosat. Syv ud af 15 afprøvede fødevarer som morgenmad flager, linser og kikærter indeholdt lave niveauer af herbicid. Det viser SVT Nyheters og testfirma Testfaktas undersøgelse, der blev publiceret 23. januar 2018.

Glyphosat er den aktive ingrediens i verdens mest almindelige sprøjtegifte, hvor Roundup er langt den mest udbredte og kendt. I Sverige er det forbudt at sprøjte med glyphosat på afgrøder i vækstperioden. Men i andre lande er det tilladt at sprøjte lige før høsten.

Glyphosat er et kontroversielt pesticid. I 2015 klassificerede Verdenssundhedsorganisationen WHO glyphosat som sandsynligvis kræftfremkaldende, men EU’s ekspertmyndigheder har benægtet klasificeringen.

Under grænseværdierne

SVT Nyheter har valgt 15 importerede fødevarer, der er fælles for de svenske spiseborde og sendt dem til fødevarelaboratoriet Eurofins til analyse sammen med test- og forskningsfirmaet Testfakta. Testen påviste glyfosatspor i syv af de 15 testede varer.

Disse er røde og grønne linser, Bran flager, flager fra to forskellige mærker, crispbread med sesam, cikorie, flager og kikærter. I alle tilfælde var niveauerne under de tilladte grænseværdier. Produkterne dyrkes i forskellige lande i Europa, Canada og Argentina.

Bruges før høst

Hos den svenske miljøstyrelse er man ikke overrasket over testresultaterne. Dette skyldes den udbredte brug af glyphosat tæt på høst, hvilket ikke er tilladt i Sverige.

– Vi registrerer ikke glyphosat i svenske fødevarer. På den anden side viser denne undersøgelse, at der er rester i produkter fra andre lande,” siger Peter Bergkvist, forsker i Miljøstyrelsen.

Er det et problem at spise glyphosat?

 – Af forsigtighedshensyn er landbrugets begrænsninger i brugen indført. Den generelle opfattelse er, at man bør begrænse risici så vidt muligt. Og unødvendige risici bør elimineres. Og sådan har vi gjort det i Sverige, siger Peter Bergkvist.

Den svenske fødevarestyrelse mener, at der ikke er grund til bekymring.

“Selvom du har fundet glyphosat i produktet, og det er i importerede fødevarer, er der intet at bekymre sig om som forbruger,” siger Annelie Widenfalk, toksikolog i den svenske fødevarestyrelse. Hun påpeger, at glyphosat-rester er risikofri at spise, så længe de ikke overskrider de tilladte niveauer.

Forbudt i økologisk landbrug

Glyphosat er giftigt for vandlevende organismer, det forstyrrer med økosystemer og nedsætter biodiversiteten. I Sverige kan glyphosat anvendes om foråret før såning og efter høst om efteråret. I økologisk landbrug er det helt forbudt.

I Danmark har kvalitetskrav fra malterier og bryghuse tvunget landbruget til at stoppe sprøjtningen af maltbyg umiddelbart før høst. Der er dog tale om en frivillig ordning, som det er op til den enkelte at overholde.

“Hvis du vil undgå glyphosat eller andre pesticidrester, skal du vælge økologiske fødevarer. I dette tilfælde, hvis du bare vil undgå glyphosat, kan du vælge svensk mad med god samvittighed,” siger Peter Bergkvist fa Miljøstyrelsen.

De testede produkter

15 importerede fødevarer blev testet af Eurofins fødevarelaboratorium i Lidköping. Syv af disse indeholdt spor af glyphosat, men i alle tilfælde var værdierne under grænseværdierne. Disse fødevarer var:

  •     Risenta, Red Lentils (Oprindelsesland Canada)
  •     Risenta, grønne linser (Oprindelsesland Canada)
  •     Kellogs, All Bran, Bran Flakes (Oprindelsesland Storbritannien eller Spanien)
  •     Nestlé, Cheerios Multigrain (Oprindelsesland Europa)
  •     Wasa, brødbrød Delikatesse Sesam (Oprindelsesland Tyskland)
  •     Eldorado, Tørrede Kikærter (Oprindelsesland Argentina)
  •     Garant, Bran Flakes (Oprindelsesland for Europa)

Disse testede produkter indeholdt ingen spor af glyphosat:

  •     Goo Green, Green Lenses (Oprindelsesland Canada)
  •     Barilla, pasta (Oprindelsesland Nordamerika, Frankrig eller Australien)
  •     Anamma, Vegofärs (Oprindelsesland Europa eller USA)
  •     Santa Maria, Mini-Tortilla (Oprindelsesland Storbritannien)
  •     Zeta, Black Beans (Oprindelsesland USA)
  •     Nestle, Fitness Flakes (Oprindelsesland Europa)
  •     Ica, Musli Frugt og Tørrede nødder (Oprindelsesland Tyskland)
  •     Coop, Crunchy Natural, Granola (Oprindelsesland Europa)
Visited 33 times, 7 visit(s) today

Comments are closed.