Det nye 60.000 kr.’s staudebed foran biblioteket. Privatfoto
Sådan så det ud, mens den vilde natur herskede. Privatfoto.

I Stevns Kommune konverterer forvaltningen nu sine uplejede naturarealer til traditionelle staudebede, men plantevalget møder skarp kritik fra kyndige botanikere

Landet over har de unge entusiaster i den private kampagne ”Vild med Vilje” mødt stor velvilje og økonomisk støtte hos ikke mindst de kommunale naturforvaltninger. Udsigten til at gøre noget godt for biodiversiteten tiltaler de fleste, og muligheden for at spare på vedligeholdelsen af de kommunale arealer skaber også glæde. Men efter et par år begynder borgerne at knurre – hvad er det dog for nogle græsørkner, der er udlagt?

“Vild med Vilje” er med i kampagnen for mere Liv på Stevns. Privatfoto

Stevns Kommunes kampagne ”Stevns skaber liv” er sanktioneret af ”Vild med Vilje”, som det fremgår af reklameskiltene, men i dette efterår er der ikke megen vildskab tilbage. Kommunen har investeret 60.000 kr. i traditionelle stauder alene til et 140 kvadratmeter stort staudebed ved kommunens bibliotek, som udplantes i disse dage. Også andre arealer rundt om i landskabet, hvor kommunen i nogle år har ladet ”naturen” passe sig selv, er under konvertering med stauder. Planterne og plantevalget er fra firmaet Byblomst Aps, der er hjemmehørende i Horsens.

Arealerne omkring biblioteket i Hårlev har i nogle år været udlagt som ”Vild med Vilje”-natur, men efterhånden indløb der så mange klager over de vissengrønne kvadratmeter, at man besluttede sig for en renovering. Den er gennemført her i november og har involveret ganske betydelig mandskabskraft og økonomi. Den ansvarlige leder fra Vej & Materielgården, Henrik Hedegård Pedersen, fortæller i en mail til redaktionen:

”I runde tal er der materiale i bedet ved Biblioteket for omkring 60.000 kr. Opbygningen af bedet med stauder vil give en meget lang levetid, hvor kun de tidlige løg, på sigt vil blive reduceres. Vores erfaring med den løbende vedligeholdelse at tilsvarende bede har vist sig at være minimale, så en god etablering giver en effektiv og billig drift på den lange bane.”

Sådan et staudebed kræver både maskinkraft og manpower, så en udgift på 60.000 kr. for 140 kvadratmeter er næppe for meget. Billedet viser staudebedet uden for biblioteket. Privat
Sådan ser det ud med stauder i grus. Privatfoto

På opfordring har Henrik Hedegård Pedersen fremsendt plantelisten fra Byblomst Aps, som har været rådgiver på projekterne. Den er vist nedenfor. Vi har også sendt den til to erfarne botanikere, naturkonsulent Anna Bodil Hald fra Natlan, og biolog og forfatter Michael Stoltze og bedt om deres kommentarer til plantelisten. Anna Bodil Hald skriver:

”Det er jo noget fuldstændig tåbeligt og udanske arter. Stop dem gerne i det. Michael Stoltze har sagt, at alt med ‘var’ ikke dur til insekterne. Der er ofte tale om fyldte blomster. I øvrigt er mælkebøtte allerbedst om foråret! Men jeg er meget overrasket over, hvem, der kan finde på en sådan liste og til hvor? Til byområder? Til områder i landskabet? Det kan bestemt gøres meget bedre. Så det er til tommelen nedad.”

Michael Stoltze.
Her plantelisten fra Byblomst i Horsens.

Michael Stoltze er en erfaren biolog med speciale i naturpolitik, naturbeskyttelse, naturformidling, kunst og kultur. Desuden freelance skribent og anmelder ved Kristeligt Dagblad siden 2009 samt indehaver af bloggen Dansk Natur. Stoltze er ikke imponeret over plantevalget og skriver:

”Hvis det er til sommerfugle, bier og anden biodiversitet, er plantevalget helt temmelig skævt, og man kunne have fået noget langt bedre for den halve pris. Kun blåhat (hjemmehørende og god nektarplante) og purpursolhat (ikke hjemmehørende, men super nektarplanter) er velvalgte. Det lader ikke til, at der overhovedet har være en person ind over med viden om biodiversitet.”

Telefonisk har redaktionen forelagt Henrik Hedegård Pedersen denne kritik, og han medgiver, at staudebedene næppe vil tilgodese sommerfugle, svirrefluer og bier i særlig grad, men han fastslår, at der også findes anden ”biodiversitet”, der skal hjælpes. Hedegård Pedersen siger:

”Bedene laves ikke for at redde verden, men vi har bedt om en planteblanding med god blomstring og som ser godt ud. Jeg er sikker på at stauderne vil gavne alt muligt andet kryb i sådan et bed.”

Redaktionen tilføjer:

Har du erfaringer med ”Vild med Vilje-kampagnen” – på godt og på ondt – så skriv gerne en kommentar her i feltet. Det er vigtigt at få sagligt belyst, om kampagnen virker efter den påståede hensigt.

Bannerbillede: Staudebedet til 60.000 kr. Privatfoto

Visited 6 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. John Christensen

    Endelig en kommune der har mod til at trodse biolog og rewilding diktaturet.

  2. Anna Hagelskjær

    Jeg er sikker på at det nye bed bliver et dejligt levested for fugle, insekter, orme, snegle osv. og i tilgift et smukt syn for de mennesker der går forbi og kan glæde sig over smukke blomster, smukke farver og dufte. Der er ikke meget sjov ved højt vissent græs. Heller ikke for insekterne. Tillykke med det. 🇩🇰🇩🇰🍀🐝🌸🪳

  3. Inge Ambus

    Pinligt. Selvfølgelig bliver et kultiveret område ikke bare fyldt med vilde blomster, hvis græsplænen ikke slås. Der skal en ekstra indsats til. Et hurtigt kig på nettet viser, at mange havecentre forhandler vilde blomsterfrø særligt velegnede til sommerfugle, bier og insekter. Det er smukke, vilde blomster. Det er bare vigtigt først at fjerne græsset, så frøene kan spire frem. En sådan indsats er langt billgere og kræver ikke den store pasning. Det gør staudebede til gengæld, hvis de fortsat skal være flotte. jeg er helt målløs over, hvordan kommunen selv helt tilsidesætter deres egen kampagne. Stevns Kommune burde gå foran med et godt eksempel. Det ser vi frem til andre steder i kommunen.

Skriv en kommentar