Løbendepriser
Det går bare forrygende med landbrugseksporten, ikke sandt?

Fristelsen til at pynte sig med lånte fjer kan være svær at modstå, men for nogle private organisationer som f.eks. Landbrug & Fødevarer er det nærmest en livsstil at drive gæk med tallene.

Tag nu påstanden om landbruget som Danmarks vigtigste erhverv, der år efter år hiver stadig flere milliarder af kroner hjem til fædrelandet. Og tallene beviser jo påstanden, ikke sandt? Den stejlt stigende kurves himmelflugt (øverste billede) siden 1970 er ikke til at komme udenom – eller hva’?

Fastepriser
I virkelighedens verdens har landbrugseksporten ikke ændret sig stort i de sidste mange år. I faste priser toppede den tilbage i midten af 1980’erne, hvor flæskepriserne var høje. Paradoksalt nok er eksporttallet for 2014 på 81,8 mia. kr., så på trods af al tale om krise i landbruget, buldrer eksporten af sted.

To slag priser er forklaringen
Løbende priser tager ikke højde for den generelle prisudvikling i samfundet (inflation) – altså, at priserne løbende stiger, fordi en krone ikke har samme værdi i dag som for eksempelvis 10 år siden. Faste priser er derimod korrigeret for prisudvikling, og ønsker man en reel sammenligning af priser over en længere tidsserier, skal man selvfølgelig anvende faste priser.

Landbrugseksporten

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.