USA’s 92 atomreaktorer, der i øjeblikket er i drift, har en gennemsnitsalder på 41,6 år, den tredjeældste atomindustri i verden. De eneste atomanlæg, der er ældre, ligger i Schweiz (46,3 år) og Belgien (42,3 år). Ældre er også de enlige reaktorer i brug i Armenien og Holland
Det skriver Katharina Buchholz, 23. november 2022, for statista.com.
USA var blandt de første kommercielle brugere af atomenergi i 1950’erne, hvilket forklarer antallet af aldrende reaktorer i dag. Et byggeboom mellem 1960’erne og 1970’erne skabte nutidens atomkraftværker i USA. De fem reaktorer, der stod færdige i 1990’erne og den, der stod færdig i 2016, var alle forsinkede byggeprojekter fra 1970’erne, der oplevede forsinkelser på grund af regulatoriske problemer og stigende modstand mod atomenergi.
Den seneste dato for konstruktionsstart af en færdigbygget amerikansk reaktor i dag er 1978 – et år før atomulykken på Three Mile Island, som yderligere cementerede offentlighedens afvisning af atomenergi og udfordringerne ved at opdatere atomreaktorinfrastrukturen i dag. To reaktorer, der blev startet på Vogtle-kraftværket i Georgia i 2013, vil snart slutte sig til nettet som de nyeste tilføjelser til den amerikanske atomindustri. Også de oplevede mange reguleringsmæssige og andre forsinkelser, der kulminerede i reaktorbyggevirksomhedens konkurs. Den amerikanske regering trådte til med et lån, så projektet nu kan afsluttes næsten 17 år efter dets oprindelige start.
USA er i dag et af kun 15 lande, som World Nuclear Industry Status Report angiver aktivt at fastholde atomenergi. Rapporten oplister også nye atomprogrammer i De Forenede Arabiske Emirater, Hviderusland og Iran, der kun blev startet i det seneste årti, samt et yngre program i Kina, der begyndte at producere strøm i 1991 og i dag har en gennemsnitlig reaktoralder på kun ni år. Indien, der har kørt et atomenergiprogram siden 1969, oplevede ikke desto mindre meget nyere konstruktion end USA, og opnåede en nuværende gennemsnitlig reaktoralder på 24,2 år. Mange europæiske lande, som var tidlige brugere af teknologien, udfaser i mellemtiden deres programmer, til tider før udløbet af reaktorernes forventede levetid.
Efter den russiske invasion af Ukraine og den efterfølgende energikrise er interessen for atomenergi blevet fornyet i mange lande, men udfordringerne for konstruktion af atomreaktorer består i dag. En løsning kunne være et holdningsskifte til at bygge små reaktorer som dem, virksomheden NuScale forventes at bygge i Idaho i 2030 ved hjælp af en ny modulær teknologi.
Uff, så kan man jo bare krydse fingre 🙈🙈🙈🙏