Jersey
Selvom alle undersøgelser påpeger, at det er bedst for køerne, så kommer dramatisk færre på græs i dag.

Tror man på det idylliske billede af danske køer, der ifølge Arlas mælkekartoner slår deres folder på frodige græsmarker, så bliver man snydt. Selvom flere undersøgelser viser, at køer har det bedst i det fri, dykker antallet.

I dag kommer kun 25 procent af danske malkekøer på græs, mens det var tilfældet for 75 procent af køerne i 2003, skriver Politiken 2.6.

Tallene kommer fra det såkaldte Videncenter for Landbrug under den private lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer, men bekræftes også fra uafhængig side.

“Det er en bekymrende udvikling, for der er flere indikatorer, der peger på, at køernes velfærd og sundhed er bedre, når de er på græs, sammenlignet med når de står på stald”, siger Jan Tind Sørensen, der er sektionsleder ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

Studier fra Institut for Husdyrvidenskab har vurderet, at køerne har en markant bedre velfærd, når de er på græs. Det resultat bliver bakket op af flere internationale undersøgelser.

Samtidig viser anden forskning fra Aarhus Universitet, at køer i besætninger, der står inde hele året, har 46 procent større risiko for at dø eller blive aflivet end køer i besætninger, der går på græs om sommeren.

Næringsindholdet i mælk fra græssende køer er også bedre.  I græs findes en fedtsyre, der hedder linolensyre, som er en gavnlig omega 3-fedtsyre og et stof, der hedder betacaroten, som er et forstadie til A-vitamin.

“Andelen af begge dele bliver væsentlig højere i mælken, når køerne går på græs”, siger Mette Krogh, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, til Politiken.

Når det gælder økologiske køer, så kommer de altid på græs. Økologisk mælk udgør omkring 10 procent af salget i Danmark.

 

Visited 30 times, 12 visit(s) today

Comments are closed.