Landsforeningen Frie Bønder – Levende Land har 4. september  udsendt følgende pressemeddelelse:

“Frie Bønder: Slagteriarbejderne spilder deres penge

I bedste fald er det spild af Danish Crowns medarbejderes penge, at de nu vil bruge ca. kr. 600 mio.  af deres løn til investeringer i slagtesvine-produktion. I værste fald vil det utopiske projekt bidrage yderligere til andelsbevægelsens sørgelige nedtur. Det mener Landsforeningen Frie Bønder – Levende Land

FrieBonde_logo

Som vi ser det, vil den frie konkurrenceevne blive sat helt ud af kraft, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard, Dybvad. Den svineproducent, der kaster sig ud i et projekt med slagteriarbejderne, og binder sig op på en leveringskontrakt, må acceptere et lavere dækningsbidrag end ham, der selv kan vælge, om han vil sende sine smågrise ud af landet eller selv fede dem op. For projektet kan vel ikke være så udspekuleret tænkt, at der stadig kan eksporteres grise til slagtning i udlandet, selvom det er slagteri-arbejdernes lønnedgang, der finansierer dem? 

Landsforeningen finder det beskæmmende, at man har sat medarbejderne pistolen for brystet: ”Host op med nogle penge eller vi lukker.”, siger formanden. Det virker som noget vi så i DDR-tiden. Der er vel en grund til, at banker og kreditforeninger ikke vil investere i svineproduktion. Hvorfor skulle slagteriarbejdernes penge være bedre til at skabe overskud end den finansielle sektor?, spørger formanden retorisk. 

HansJorgenNygaard
Formand Hans Jørgen Nygaard mener, at Danish Crown-aftalen minder om noget fra DDR-tidens statsstyrede produktionsapparat.

Landsforeningen undrer sig også over, at Danish Crown som andelsselskab ikke træder i karakter og stiller større krav til de store svineproducenter, der usolidarisk sender deres svin ud af landet og dermed ødelægger den danske slagterisektor. Danish Crown har jo den mulighed som skattebegunstiget andelsselskab, siger Nygaard. Slagteriet har en aftagepligt, og andelshaverne har en leveringspligt. Man har alt for længe stiltiende accepteret, at producenterne kunne sende de indtægtsgivende smågrise til Tyskland, og så nøjes med at sende udsættersøer til Skærbæk og derved forblive som andelshaver i Danish Crown. Det er smågrise, som kunne være blevet fedet og slagtet i Danmark, der skaber dækningsbidraget og arbejdspladserne i slagterisektoren, men begge dele foræres så at sige til de tyske producenter og slagterier. 

Vi savner desuden svar på, om den enkelte slagteriarbejder frit kan vælge, om han vil deltage med sin lønnedgang, eller om alle medarbejdere tvangsudskrives til at deltage i projektet, siger formanden. Desuden efterlyses et klart svar på, om det også er i slagteriarbejdernes lønningspose, at  pengene skal hentes, når svinenoteringen falder, og der atter kommer underskud, slutter formanden.”

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.