SvinetaerskBahco
Dette billede er ikke fra den aktuelle sag, men blot et af hundredevis af grove voldsbilleder, som dyrlægerne rutinemæssigt indrapporterer fra slagterierne.

Landbrugselev dømt for at mishandle svin, skrev Dagbladet 27. december. Bevismaterialet, der blev præsenteret i retten,  omfattede billeder af grove læsioner med dybtliggende slagmærker og udtalte blodudtrædninger i hud, underhud og muskulatur. Sådan lød rapporten fra Fødevarestyrelsen, efter at myndigheden har undersøgt syv svin fra en gård ved Borup.

Svinene var blevet tæsket svinefabrikantens 19-årig søn, der arbejdede som landbrugselev på sin fars gård, da han skulle drive dem fra svinestien og ud til en lastbil, som skulle køre dem til slagtning. Den brutale unge mand havde gjort sig skyldig i overtrædelse af dyreværnsloven, og bøden blev på 5000 kr. Det afgjorde Retten i Roskilde.

– Tiltalte har slået hårdere, end han burde og har derfor påført svinene en unødvendig smerte. Han burde have vidst bedre som landbrugselev, udtalte anklager Maria Jepsen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Det var den 19-åriges far, der mødte i retten på vegne af sin søn. Her påstod han, at sønnen ikke havde slået, men blot dasket til svinene. Den vurdering var retten dog ikke enig i.

Vold mod produktiondyr er et stigende problem, ifølge de seneste år undersøgelser. Tal fra Fødevarestyrelsens Velfærdskontrol i 2011 viste ifølge Dyrenes Beskyttelse, at der var sket en fordobling af antal sager om grov vold mod svin på et år.  Tallene kom præcis et år efter, at daværende fødevareminister Henrik Høegh (V)  i Folketinget havde påstået, at svinebranchen så ud til at have fået styr på udviklingen, hvor der siden 2006 er sket en voldsom stigning i alvorlig mishandling af svin, når de skal til slagteriet.

Det viste sig imidlertid, at ministeren havde givet direkte fejlagtige informationer, for antallet af svin, der havde været udsat for grov vold i 2009 blev undervurderet med 700 %. Der var slet ikke styr på udviklingen, og ministeren blev kaldt i åbent samråd af Fødevareudvalget hele fem gange for at redegøre for den fortsatte stigning og for flere misinformationer om problemet. Både de skrevne og elektroniske medier dækkede sagen tæt.

PerHenriksen
Veterinærdirektør Per Henriksen har det overordnede ansvar for dyrevelfærden på de danske svinefabrikker, men under hans regimente er udviklingen gået den gale vej.

Også dagbladet Politiken kunne berette i 2011, at år for år stiger antallet af svineproducenter, der bliver meldt til politiet på grund af vold mod svin.

I 2009 var der i alt 74 politianmeldelser og indskærpelser på grund af vold mod svin. I 2010 var tallet steget til 153 sager. Og i 2011 steg tallet igen og kom nu oppe på 180.

Udviklingen blev bekræftet af Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, der udtalte til avisen: »Fødevarestyrelsen har foretaget flere påtaler, indskærpelser og politianmeldelser. Der er flere landmænd og vognmænd, der slår grisene og dermed overtræder reglerne«. 

Visited 3 times, 2 visit(s) today

Comments are closed.