Hvordan gik det til, at EU-fødevaresikkerhedsautoriten EFSA kunne konkludere, at man ikke bliver tyk af sukker? Her afslører Sveriges Radio forbindelsen mellem de eksperter fra EFSA-panelet, som traf beslutningen om rådgivningen, og sukkerindustrien.
Da EU-fødevaresikkerhedsautoritent EFSA undersøgte, hvordan sukker påvirker sundheden, konkluderede udvalget, at man ikke bliver tyk af sukker. Verdenssundhedsorganisationen WHO påpeger, at EFSA ikke har haft styr på forskningen.
Ekot og Madens Pris kan afsløre båndene mellem udvalgets eksperter og sukkerindustrien. De undersøgelser, EFSA støtter sine konklusioner på, blev betalt af slik- og sodavandsindustrien.
Ud af ekspertpanelets 21 medlemmer har otte forbindelser til sukkerindustrien. Også Danmark har haft en repræsentant i EFSA med tættere bånd til landbruget end til borgerne i EU.
Læs hele artiklen her.
Læs mere: EFSA’s reaktion på kritikken.