LudomaniSesHjernen_460x“Kom ind i kampen igen!«. Sådan lød det i et brev fra Danske Spil i januar 2016 til en 19-årig ludoman, som var stoppet med at spille et halvt år tidligere. Det skriver Politiken 14. juni 2016.

Som øverste ansvarlige for det statsejede selskab står svineproducent Peter Gæmelke, der er tidligere præsident for Landbrugsrådet, og som sin højre hånd har han pressechef Marie Grabow Westergaard, der er tidligere pressekonsulent hos den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Politiken er der flere eksempler på, at det statsejede selskab laver markedsføring over telefon, e-mail og brev til aktive og tidligere spillemisbrugere, men selskabet har ingen ambition om at ændre markedsføringen, der betragtes som en “konkurrenceparameter”.

Gæmelke
Svineproducent Peter Gæmelke var øverste chef for Landbrugsrådet ( i dag Landbrug & Fødevarer) i årene 1995 til 2010, hvor landbruget spillede højt spil, men kørte af sporet med en enorm gældsstiftelse. Fra 2001 til 2009 voksede gælden fra 134 mia. kr. til 354 mia. kr., hvorefter Gæmelke trådte tilbage.

I markedsføringen tilbyder Danske Spil sine tidligere storkunder en bonus for at genoptage spillet. For eksempel tilbød Danske Spil i 2014 en anden tidligere storkunde en bonus på 3.000 kroner for at spille poker igen hos Danske Spil. Personen havde måneder forinden skrevet sig op i misbrugsregistret ROFUS.

»Jeg ved ikke, om du er til salg for ussel mammon…«, og »Måske elsker du poker (lidt for meget)«, lød det i mailen til en person, der havde spillet for en halv million kroner de sidste 12 måneder af sit misbrug.

Noget djævelskab

Center for Ludomani oplyser, at de fleste af de 7-800 personer, som årligt er i behandling på centret, har fået bonustilbud fra branchen efter deres spilstop.

»De kæmper en brav kamp for at komme ud af misbruget, og når de så endelig får det på afstand, bliver de bombarderet med bonusordninger. Det er svært for dem ikke at blive fristet, og vi ser tilbagefald, så det er noget djævelskab«, siger behandlingsleder Henrik Brandt.

I sin såkaldte ansvarlighedsrapport skriver Danske Spil A/S, at selskabet er »modstandere af bonus«, fordi forskning viser, at det øger spillelysten.

»Lysten til at spille påvirkes i endnu højere grad hos spillere, som har et spilleproblem eller lider af ludomani«, lyder det.

MariaGrabow
Pressechef Marie Grabow Westergaard har tidligere arbejdet for Landbrug & Fødevarer, Kopenhagen Fur og i Miljøministeriet.

Pressechef Marie Grabow Westergaard beklager, at ludomaner bliver ramt af Danske Spils bonustilbud. Men det kan ske igen i morgen, lyder det:

»Vi har ingen ambitioner om at tjene penge på denne sårbare gruppe. Derfor er det dybt ulykkeligt, men der er teknikaliteter, der gør det svært for os at vide, om folk er i behandling, eller om de er registreret i ROFUS«, siger Danske Spils pressechef.

Hun tilføjer, at Danske Spil gerne så et bonusforbud, men indtil da vil man fortsætte, »fordi det er en konkurrenceparameter«.

Gæmelke er en spillernatur

Som præsident for Landbrugsrådet var Peter Gæmelke dansk landbrugs mest magtfulde talsmand i årene fra 1995 til 2009. Det var i denne periode, der blev gennemtvunget en strukturudvikling uden sidestykke i dansk landbrugs historie. Præsidentens mantra var “stort er godt” – og politikerne på Christiansborg rettede ind efter storbonden på Axelborg. Man troede vel, at manden vidste, hvad han talte om.

Trods mange advarsler gennemførte VKO-regeringen den ene tankeløse liberalisering efter den anden af landbrugslovgivningen på krav fra Landbrugsrådet. “Stordriftsfordele” ville redde erhvervet, påstod man, men ingen bekymrede sig om at gennemregne, endsige dokumentere de luftige påstande. I modsætning til alle tidligere landbrugsreformer undlod VKO-regeringens fødevareministre konsekvent at lade landbrugskommissioner kortlægge landbrugets behov, før man gennemførte vidtgående lovændringer.

Ludo_gambling
Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS) er et register over alle spillere i Danmark, der frivilligt har ønsket at udelukke sig midlertidigt eller endeligt fra at kunne spille onlinespil i Danmark. Registret er placeret hos Spillemyndigheden, der har ansvaret for at føre registret.

Tæt på konkurs

Gennem hele sin karriere udviste Peter Gæmelke talent for at satse stort, og han deltog privat i den store gældsætning, med det resultat at han i oktober 2010 akut måtte forlade sin bestyrelsespost i Sydbank, fordi han havde oparbejdet en gæld på 50 mio. kr.

Fra 1995 til 2002 var han formand for Landboforeningerne, og fra 2002 formand for Dansk Landbrug. Gæmelke var medlem af bestyrelsen for Danske Slagterier 1991-1995 og for Hedeselskabet fra 1995-2003. Af andre bestyrelsesposter kan nævnes bestyrelsesmedlem i Agromek fra 1991, Agroinvest 1995, DLR Kredit A/S fra 1995, JydskeVestkysten 1995-2007, Landbrugets Finansieringsfond fra 1995, KIRKBI A/S fra 2001, Lego 2007, Københavns Universitet fra 2007, Løvenholm Fonden fra 2007 og Sydbank fra 2007 til 2010. Formand for Danske Spil siden 1. januar 2011.

Gæmelke har desuden været medlem af den europæiske landbrugsorganisation COPA’s præsidium fra 1995, vicepræsident for samme 2000-2003 og præsident 2003-2005. Han har også siddet i Globaliseringsrådet siden 2005, og er desuden medlem af den lokale Rotary-klub i Vejen.

Visited 19 times, 6 visit(s) today

Comments are closed.