Sådan skal Lunde Larsens svinehegn se ud, men det er tvivlsomt, om det kan nå at blive rejst, før svinepesten rammer landet. I Fødevarestyrelsen lyder den faglige vurdering, at det ikke er et spørgsmål om “hvis”, men om “hvornår”.

STOP PRESS! Efter krav fra Miljø- og Fødevareministeriets presseafdeling har The Guardian ændret i udtalelserne fra den danske talsperson. Gylle.dk har også indvilget i at bringe en berigtigelse. Se den nye version her!

Kritikkerne af det 80 mio. kr. dyre vildsvinehegn mod Tyskland får nu uventet faglig støtte fra Fødevarestyrelsen. I et interview med den britiske avis The Guardian 3. september 2018 fastslår ledende dyrlæge i Fødevarestyrelsens afdeling for dyresundhed Sisse Berg Wulff, at det omdiskuterede hegn ikke vil kunne beskytte de 12 mio. danske svin mod afrikansk svinepest.

Dyrlæge Sisse Berg Wulff, Fødevarestyrelsen.

Dyrlægens faglige vurdering lyder, at det kun er et spørgsmål om tid, før sygdommen rammer den ekstremt store danske svineindustri. Det vil ikke kunne undgås, udtaler Berg Wulff ifølge avisen. Hvis dyrlægens faglige vurdering holder, vil de 80 mio. kr. til hegnet være spildt.

Lunde Larsens fikse ide

Forslaget om et vildsvinehegn blev fremlagt af daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til stor glæde for mange sønderjyske svineproducenter, bl.a. formanden for Landbosyd Mogens Dall.

Det er denne svineproducent, der har været den drivende kraft bag opførelsen af det omdiskuterede vildsvinehegn. Han hedder Mogens Dall og er formand for Landbosyd, men han er også folketingskandidat for regeringspartiet Venstre.

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i juni 2018, at der kan rejses et 70 kilometer langt og 1,5 meter højt vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse.

Hegnet skal angiveligt hjælpe i kampen for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark og dermed beskytte dansk svineeksport. Ideen er, at hegnet kan forhindre vildsvin i at trænge ind i Danmark fra Tyskland og dermed overfører svinepest. Ganske vist forekommer afrikansk svinepest ikke i Tyskland, så hegnet skal altså forebygge en teoretisk trussel.

Hegnet er da også blevet mødt med usædvanlig stærk kritik. Det hævdes at være fyldt med huller og baseret mere på populisme end på faglighed.

WWF Verdensnaturfonden har i et høringssvar fra april 2018 leveret en sønderlemmende kritik af det planlagte hegn, som bl.a. beskyldes for at være “symbolpolitik med uhensigtsmæssige og uønskede konsekvenser for den danske natur. At det vitterligt er symbolpolitik synes også bekræftet af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen på et offentligt møde i Tønder. Et dyrt hegn som alene skal berolige eksportmarkederne. (…) Det forekommer som en uigennemtænkt og meget dyr beslutning, – der endda muligvis vil vise sig at være i strid med internationale aftaler og EU-regler.”

WWF Verdensnaturfonden har bedt Fødevarestyrelsen om en faglig dokumentation for påstandene om, at et sådan hegn vil kunne forhindre afrikansk svinepest i at ramme Danmark, men har aldrig fået et tilfredsstillende svar. “Vi anser det for helt uacceptabelt at Miljø- og Fødevareministeriet ikke har offentliggjort en samlet og evidensbaseret redegørelse for et vildsvinehegns effektivitet i forholdt til målsætningen for den meget store offentlige investering på 80 mio kr.”, hedder det i høringssvaret.
Endelig påpeger organisationen, at “anlægsloven ophæver fx stort set alle naturfredninger og kulturmindebeskyttelser, samt bryder med internationale aftaler og hensigter med EU-lovgivning på noget nær det tyndest mulige grundlag, uden offentligheden i høringsperioden kan få fyldestgørende oplysninger.”
Udover de mange forekomster af Afrikansk Svinepest i Østeuropa blev Belgien fornylig ramt af to tilfælde. Indtil nu er der fundet otte inficerede dyr på fire forskellige lokaliteter.

Ikke “hvis”, men “hvornår”

Ifølge den danske svineindustri overføres afrikansk svinepest især med forurenede svinekødsprodukter, og derfor kører lobbyorganisationerne kampagner mod fodring af svin med madrester. Alligevel insisterer de samme organisationer på hegn langs den dansk-tyske grænse.

Nu viser det sig så, at de danske fødevaremyndigheder heller ikke tror, at hegnet vil være til nogen nytte. Det er ikke et spørgsmål om “hvis”, men om “hvornår” afrikansk svinepest rammer den danske svineindustri, forlyder det fra styrelsens ledende dyrlæge i dyresundhed Sisse Berg Wulff.

Den originale tekst i The Guardian lyder:

“In Denmark, a fence is planned along the border with Germany to prevent the migration of wild boars. “If African swine fever were to occur in Denmark the third country export markets would close immediately, and the inter-community trade within the EU would be affected,” says Sisse Berg Wulff, a vet at the Danish Veterinary and Food Administration.

She adds that it is only a matter of time until the disease reaches Denmark, a major pork exporter. Denmark’s National Veterinary Institute has estimated that an outbreak could cost the country up to 10bn Danish crowns (£1.2bn).”

Visited 5 times, 1 visit(s) today