Vandværkerne kan i dag i altovervejende grad endnu levere drikkevand uden rensning. Men hvis vi ikke handler, så risikerer vi at miste den mulighed, mener Danva. Foto: Piqsels.

Den grønne trepart kan sikre danskernes drikkevand. Men det kræver, at politikerne i den grønne trepart ikke venter med opgaven til efter 2027, hvor udtagning af landbrugsjord er så fremskreden, at drikkevandsinteresser kan være gået tabt. Desuden koster det kun 60-70 kroner per dansker om året at beskytte drikkevandet for fremtiden

I Danmark er vandet fra hanen unikt, fordi vi hidtil har kunnet drikke det, uden der er sket en forudgående rensning. Men det rene drikkevand er under et alvorligt pres.

Det er budskabet fra Danva i en pressemeddelelse 25. oktober 2024.

Mere end 50 procent af drikkevandsboringerne indeholder pesticidrester, og problemet vokser. 80 procent af det “unge” grundvand i de øvre lag, som vi skal bruge de næste 30-50 år, er påvirket af pesticider og kemikalier. Vandværkerne har ansvaret for, at drikkevandet lever op til lovgivningen, og de kan i dag i altovervejende grad endnu levere drikkevand uden rensning. Men hvis vi ikke handler, så risikerer vi at miste den mulighed.

Ellen Trane Nørby, forkvinde hos Danva.

”Vi står midt i de afgørende forhandlinger om den grønne trepart, der har potentialet til at sikre vores drikkevand for fremtiden. Politikerne bør fra starten tænke beskyttelsen af grundvandet sammen med den grønne treparts øvrige mål og ikke vente flere år. Inkluderer politikerne udtagning af landbrugsjord til drikkevand i den grønne trepart fra begyndelsen, så undgår vi at miste arealer med vigtige drikkevandsinteresser,” siger DANVAs forkvinde, Ellen Trane Nørby, og fortsætter:

”For 60-70 kr. per dansker om året kan vi få den mest effektive løsning til at sikre den fremtidige indvinding. Løsningen er at oprette grundvandsparker i områder, hvor drikkevandet dannes”.

”Netop den grønne trepart er en enestående mulighed for at løse flere udfordringer med klima- og miljø samtidigt, men det kræver en overordnet og helhedsorienteret planlægning fra begyndelsen at opnå en multifunktionel anvendelse og deraf følgende synergi”

Grundvandsparker er løsningen

I den grønne trepart indgår der en mindre indsats med drikkevand, men indtil videre er der kun tale om 20.000 hektar, hvilket er 10 procent af det nødvendige areal. Ifølge aftalen om den grønne trepart, eksperter og regeringsgrundlaget skal omkring 200.000 hektar af de sårbare områder for grundvandsdannelse beskyttes for at undgå yderligere forurening. Og omkostningen per dansker om året er ifølge DANVAs beregninger ret begrænset.

”For 60-70 kr. per dansker om året kan vi få den mest effektive løsning til at sikre den fremtidige indvinding. Løsningen er at oprette grundvandsparker i områder, hvor drikkevandet dannes. Arealerne kan udlægges til natur, skov eller økologisk landbrug, uden brug af pesticider og andre miljøfarlige stoffer. Det vil beskytte vores grundvand, skabe natur, øge biodiversiteten, skaffe fødevarer, reducere udledning af kvælstof og give danskerne flere rekreative muligheder,” siger Ellen Trane Nørby.

Her afgøres fremtiden for det rene vand. Grafik: Danva m.fl.

Kortlægning og handling nu

Miljøstyrelsen er lige nu i gang med at kortlægge sårbare drikkevandsområder. Denne proces skal være færdig i 2027, og ifølge den grønne trepartsaftale, skal politikerne så først herefter vurdere, om drikkevandet i områderne skal beskyttes mod miljøfarlige stoffer.

DANVA, Danske Vandværker, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Økologisk Landsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har sammen udarbejdet et kort, der viser de steder, hvor grundvandsparker kan oprettes, og hvor multifunktionel arealanvendelse kan bidrage til både drikkevandsbeskyttelse og naturforøgelse.

”Kortet illustrerer, at planlægning af drikkevandsbeskyttelse allerede nu kan indgå i den grønne trepart på lige fod med andre hensyn. Vandværkerne er villige til at medfinansiere drikkevandsbeskyttelsen, men det kræver, at vandkunderne får vished om, at deres penge bliver brugt de rigtige steder,” siger Ellen Trane Nørby, og tilføjer:

”Hvis vi ikke griber muligheden om grundvandsparker i forhandlingerne om den grønne trepart, så risikerer vi at miste arealer, der med den rigtige beskyttelse kan sikre rent drikkevand til kommende generationer.”

DANVA – Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:

Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.

Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.

Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.

Bannerbillede: Nødforsyning med rent drikkevand i midtsjællandsk kommune.

Visited 195 times, 195 visit(s) today

One Comment

  1. Jan Stampe Nielsen

    Jeg ligger under for den tilsyneladende store misforståelse, at rent drikkevand er et samfundsanliggende – noget alle burde have ret til.

    Sådan synes det umiddelbart ikke at være.

    Rent drikkevand skal åbenbart købes af de mennesker som forurener det med pesticider med henblik på en større indtjening.
    Der synes kun at være een vej, alle områder omkring drikkevandsboringer overgår til samfundet/fællesskabet og det i nationens interesse.

    Alt andet synes at være det vanlige fedtbasseri for magtorganisationen Landbrug og Fødevarer.
    Naturligvis skal samfundet/fællesskabet betale for den jord der udtages, men det skal ikke være til den overpris der nævnes og nævnes igen og igen – især fra jordejere.
    En taksator (for guds ikke en ny kommission) skal i samarbejde med det lokale vandværk, den lokale kommune og med skyldigt hensyn til det enkelte områdes egenart, fastsætte en pris pr. hektar der overtages til gavn for samfundet for beskyttelse af vores drikkevand.

    Hvis kommunen vil bruge 3 meter af min have til en udvidelse af vejen, så gør de det. Og prisen er ikke til forhandling så vidt jeg er orienteret.

Skriv en kommentar