Det er en jævnaldrende pige med disse to cyklister fra en cambodiansk landsby, der er blevet dræbt af fugleinfluenza. Foto: Jackson Hirsch/Unsplash

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer til øget årvågenhed i alle lande efter en 11-årig piges død i Cambodja fra H5N1. Pigens far er også testet positiv, ifølge Cambodjas sundhedsminister. I Storbritannien forbereder man sig på værst tænkelige scenario i form af en ny pandemi, mens i Danmark har hverken Statens Serum Institut eller Fødevarestyrelsens veterinære beredskab reageret på WHO-alarmen

En 11-årig pige i Cambodja er død af landets første kendte menneskelige tilfælde af fugleinfluenza i ni år, har sundhedsmyndighederne bekræftet. Det skriver BBC nyheder 24. februar 2023.

Pigen fra Prey Veng-provinsen på landet blev onsdag 22. februar diagnosticeret med H5N1-virus. Hun var blevet syg en uge tidligere med høj feber, hoste og ondt i halsen. Cambodjas sundhedsministerium sagde til BBC, at hendes far også var testet positiv, og at 11 andre var blevet testet.

Torsdag sagde sundhedsminister Mam Bunheng, at det var den første kendte menneskelige infektion af H5N1-stammen i Cambodja siden 2014.

Børn på landet lever ofte i tæt kontakt med husdyr, og når det gælder fjerkræ, er risikoen for smitte til stede  Foto: Joyce Lim/Unsplash

Pigen var blevet ført fra sin landsby til børnehospitalet i hovedstaden Phnom Penh – men døde kort efter sin diagnose. Embedsmænd har indsamlet prøver af flere døde fugle fra nær pigens landsby. Sundhedsmyndigheder har også advaret beboere mod at røre ved døde eller syge fugle.

Cambodja registrerede sidst et tilfælde af fugleinfluenza i 2014. I tiåret før registrerede det 56 menneskelige tilfælde af H5N1-infektion, hvoraf 37 var dødelige.

Menneskelige tilfælde af fugleinfluenza er sjældne, da mennesker ikke har de receptorer i deres halse, næser og øvre luftveje, der er modtagelige for den aktuelle virusstamme. Folk, der arbejder med inficeret fjerkræ, har større risiko for at blive smittet.

Data fra WHO afslører dog, at der fra januar 2003 til 5. januar 2023 har været 868 tilfælde af human infektion med fugleinfluenza A(H5N1)-virus rundt om i verden, hvoraf 457 var dødelige. Men kun seks af disse tilfælde og to dødsfald er sket siden starten af 2021.En ny, meget smitsom stamme af virussen inficerer fugle over hele verden.

De ‘våde’ asiatiske fødevaremarkeder, hvor mange mennesker stimler sammen, og hvor der er levende dyr, ofte fra den vilde fauna, til salg, er opskriften på en supersprederbegivenhed, sådan som det skete i Wuhan i Kina, da Covid19 blev født Foto: Alexandre Brondino/Unsplash

Det nylige udbrud af fugleinfluenza har cirkuleret kloden siden oktober 2021.

Verdensorganisationen for Dyresundhed fortalte BBC tidligere på måneden, at den havde registreret næsten 42 millioner individuelle tilfælde hos tamme og vilde fugle.

Næsten 15 millioner tamfugle, inklusive fjerkræ, er døde af sygdommen, og mere end 193 millioner flere er blevet slået ned.

Stammen havde også inficeret pattedyr, såsom mink og odder. I Danmark er der i januar fundet inficerede rævehvalpe ved Odder i Østjylland. Verdenssundhedsorganisationen sagde tidligere på måneden, at virussen “skal overvåges nøje” for at se, om den muterer til en form, der kan spredes blandt mennesker.

Udbrud af fugleinfluenza i spanske mink vækker stor bekymring for spredning til mennesker over hele kloden

Britiske sundhedsmyndigheder forbereder beredskabsplaner

Britiske sundhedseksperter deler detaljer om deres Covid-stil planer mod fugleinfluenza, herunder modellering for det usandsynlige scenario, at det kan mutere og forårsage en pandemi hos mennesker.

Det britiske sundhedssikkerhedsagentur (UKHSA) siger, at der ikke er noget, der tyder på, at H5N1-virus er en overhængende trussel eller kan spredes mellem mennesker, på trods af at nogle bliver syge efter kontakt med inficerede fugle.

Men der er ikke plads til selvtilfredshed. En ekspert sagde til BBC “vi må forberede os på det værste” for en sikkerheds skyld.

Mennesker får sjældent fugleinfluenza, men når de gør det, er det normalt efter direkte direkte kontakt med inficerede fugle.

Siden slutningen af 2021 har verden oplevet et af de værste globale fugleinfluenzaudbrud, der er registreret, med titusindvis af millioner af fjerkræ, der er blevet slagtet, og vilde fugle, der dør i massevis. Og der har været et par infektioner i nogle pattedyr, herunder ræve og oddere i Storbritannien.

Dr. Meera Chand, fra UKHSA, sagde, at alle de seneste beviser tyder på, at H5N1 i øjeblikket ikke kan spredes let til mennesker.

Overalt i verden befinder børnene sig i en særlig risikogruppe, fordi de ofte har direkte kontakt til levende dyr og fugle.  Foto: Ronny Sison/Unsplash

“Men, vira udvikler sig konstant, og vi forbliver på vagt for ethvert bevis på ændrede risiko for befolkningen, såvel som vi arbejder med partnere for at løse huller i den videnskabelige evidens.”

Som forberedelse til et worst-case scenario med spredning fra menneske til menneske, modellerer UKHSA:

  • Hvor mange kan blive smittet og blive meget syge
  • Hvorvidt lateral flow test og blodprøver ville være nyttigt
  • Hvilke genetiske mutationer kan signalere en øget risiko for menneskers sundhed

Da Covid-pandemien ramte, var der ingen egnede vacciner tilgængelige til at bekæmpe denne virus. Men for fugleinfluenza er der allerede flere gode kandidater, som måske kan hjælpe.

WHO-tilknyttede laboratorier har allerede to influenzavirusstammer, der er tæt beslægtet med den cirkulerende H5N1-virus, som producenter kan bruge til at udvikle nye vacciner, hvis det bliver nødvendigt, sagde eksperter på et møde fredag.

Professor Peter Openshaw. Foto: Imperial College

Professor Peter Openshaw, fra Imperial College London, er medlem af Nervtag – gruppen, der rådgiver den britiske regering om nye og kommende trusler fra luftvejsvirus.

Han fortalte BBC, at det faktum, at vi stadig er i en Covid-pandemi, på ingen måde mindskede muligheden for, at en anden pandemi kommer andre steder fra.

“Vi er absolut nødt til at se denne,” sagde han.

“Den gode nyhed i øjeblikket er, at der ikke er tegn på spredning fra menneske til menneske.

“Vi skal forberede os på det værste, men selvfølgelig håbe på det bedste, for at bruge den gamle sætning.”

Professor Sir Andrew Pollard er medlem af Oxford-AstraZeneca Covid-vaccineteamet, og han har fortalt BBC, at fugleinfluenza har “pandemisk potentiale”, da mennesker ikke havde immunitet.

I en tale til BBC Radio 4’s Today-program sagde han: “I den menneskelige befolkning i øjeblikket er der ingen immunitet mod denne stamme af H5N1, fordi vi aldrig har haft et udbrud af det hos mennesker. Så der er bare ingen immunitet, og det er derfor, det har pandemisk potentiale… og hvorfor det er så vigtigt at være på vagt.”

Ny minkavl rummer også risici for smitte

Veterinærdirektør Charlotte Vilstrup, Fødevarestyrelsen. Foto: Nordtinget

Herhjemme har truslen fra fugleinfluenza fået ny opmærksomhed på grund af et smittetilfælde i Spanien, hvor 53.000 mink måtte aflives i oktober sidste år, fordi der var konstateret fugleinfluenza på fabrikken. Den danske beslutning om at genindføre minkindustrien trods mange advarsler trådte i kraft den 1. januar, og de første mink er ankommet fra Norge til Thyholm i Nordjylland, men det er også hensigten at hente avlsdyr i Spanien senere på året. Der er dog ingen planer om at teste dyrene for fugleinfluenza, oplyser veterinærdirektør Charlotte Vilstrup fra Fødevarestyrelsen til TV2.

Derimod afventer Fødevarestyrelsen en redegørelse fra Dansk Veterinær Konsortium, før man foretager sig noget. Ifølge TV2 hævder styrelsens Charlotte Vilstrup, at man ”bestilte i midten af januar en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium, hvor forskere på Københavns Universitet og Statens Serum Institut samarbejder. Den rapport afventer styrelsen nu resultaterne af.”

Redaktionen begærede aktindsigt i denne redegørelse den 31. januar , men fik samme dag denne mailbesked fra kontaktpersonen til Dansk Veterinær Konsortium, institutleder Birgit Nørrung: ”Vi har ikke på nuværende tidspunkt modtaget nogen bestilling fra FVST på dette. Når/hvis vi får en sådan bliver den efter færdiggørelse (senest 7 dage efter) offentliggjort på DK-VET’s hjemmeside.”

Der ligger dog ingen redegørelse for dette emne på DK-VET’s hjemmeside 25. februar.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Alvoren i den nye situation understreges af de mange tilfælde af fugleinfluenza blandt vilde fugle og kommercielt fjerkræ, der er konstateret det seneste års tid. Den genåbnede minkfabrik på Thyholm ligger blot få kilometer fra findestederne for to fugleinfluenzadræbte havørne fra henholdsvis Hurup og Hjardemål i marts 2018. Afstanden mellem Thyholm og Hurup er blot 15 kilometer og mellem Hjardemål og Thyholm er der 60 kilometer.

Bannerfoto: Angkor Feel/Unsplash

Visited 11 times, 3 visit(s) today

One Comment

  1. Torben Aagesen

    Forbyd dog import af avlsdyr fra spanien nu!

Skriv en kommentar