Nyheden blev rapporteret af den spanske avis El Pais den 24. januar. Skærmbillede.

De globale alarmklokker bimler og bamler efter et udbrud af fugleinfluenza på en spansk minkfarm, hvor en variant af H5N1-influenza, der kan spredes mellem fugle og pattedyr, udgør en øget risiko for mennesker og vilde dyr. Udredningen af tilfældet, der fandt sted for tre måneder siden, tyder på, at virussen sprang fra vilde fugle til minkene og muterede på farmen, hvor alle dyrene nu er slået ned. Genindførelsen af pelsdyravl i Danmark efter nedlæggelsen af 13 mio. mink i efteråret 2020 på grund af Covid-pandemien kan vise sig at være både uansvarlig og stærkt risikabel, da den nye virus vil forårsage kaos, hvis den trænger ind i de nyåbnede danske farme

Nyheden blev rapporteret af den spanske avis El Pais den 24. januar. Her kommer et uddrag:

Det er som et manuskript til en katastrofefilm, som alle allerede har set. Europa gennemgår den mest ødelæggende fugleinfluenzaepidemi i sin historie, med mere end 50 millioner fjerkræ slagtet på et år. I begyndelsen af efteråret dukkede virusdræbte måger og suler op på strandene i Spaniens nordvestlige Galicien-region. Nogle dage senere, i begyndelsen af oktober, begyndte minkene at dø af hæmoragisk (blødende) lungebetændelse på en pelsfarm i Carral, få minutters kørsel fra byen A Coruña.

Marion Koopmans. Foto: Wikimedia

En videnskabelig undersøgelse af tilfældet tyder nu på, at fugleinfluenzavirus sprang fra vilde fugle til mink og muterede på gården, og begyndte at sprede sig fra pattedyr til pattedyr, men undlod at inficere maskebærende landarbejdere. De regionale sundhedsmyndigheder besluttede den 18. oktober for straks at aflive de 52.000 mink på farmen, der ligger udendørs og med let adgang for vilde dyr og fugle.

Udbruddet har sat alarmklokker i gang over hele planeten. Den hollandske virolog Marion Koopmans, der i sin tid sporede oprindelsen af Covid-pandemien for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), har udsendt en advarsel på sine sociale medier: “Vi leger med ilden.”

Fugleinfluenza forårsager død og ødelæggelse blandt Splitterner i Vadehavet

Jeremy Farrar. Foto: Wellcome Library

Den britiske læge Jeremy Farrar, en ekspert i nye sygdomme, som for nylig blev udnævnt til chefforsker ved WHO, har også advaret om det nylige udbrud i Spanien på sine sociale medier. “Den største risiko for en ødelæggende influenza-pandemi er fugleinfluenza eller dyreinfluenza, der inficerer mellemliggende pattedyr og udvikler sig til pattedyr-til-pattedyr og menneske-til-menneske overførsel med ringe eller ingen menneskelig immunitet,” skriver han på Twitter. Farrar, der korrekt gjorde verden opmærksom på en mærkelig lungebetændelse i den kinesiske by Wuhan den 31. december 2019, opfordrer nu myndighederne til at forberede vacciner og behandlinger for hver type dyreinfluenza.

Synderen i det galiciske udbrud er en højpatogen aviær influenza A (H5N1)-virus med en usædvanlig mutation kaldet T271A, en foruroligende egenskab, der allerede var til stede i svineinfluenzavirussen, der forårsagede en pandemi hos mennesker i 2009. Virologernes værste mareridt ville være springet til mennesker af en dødelig influenzavirus. WHO havde allerede i 2019, før Covid, advaret om, at “verden ikke er forberedt på en pandemi af virulente og hurtigt overførte respiratoriske patogener.” WHO vurderer, at en pandemi som 1918-influenzaen kunne dræbe 80 millioner mennesker og “forårsage panik, destabilisere den nationale sikkerhed og alvorligt påvirke økonomi og handel.”

    ”Det er ret skræmmende. I Europa havde der aldrig været sådan et udbrud hos mink før”

Elisa Pérez, virolog

Virologen Elisa Pérez, ekspert i nye vira ved Spaniens Animal Health Research Center (INIA-CISA), er meget bekymret. “Det er ret skræmmende. I Europa havde der aldrig været et sådant udbrud hos mink før, der var kun få tilfælde beskrevet i Kina. Vi havde aldrig haft så stor en forskrækkelse,” advarer hun. Pérez ser gerne, at alle minkfarme bliver lukket ned hurtigst muligt.

Læs hele artiklen.

Den danske vinkel 1

Hvad siger de danske eksperter om risikoen for udbrud i Danmark? Vi har spurgt professor og dr. med. Hans Jørn Kolmos, der er specialist i klinisk mikrobiologi.

Hvordan ser du risikoen for en pandemi?

Professor Hans Jørn Kolmos, SDU

”Det er dybt bekymrende, at vi nu ser dette tilfælde. Ude i den vilde natur har vi set spring mellem to arter, f.eks. hvis en ræv æder en influenzadød fugl, men her har vi det industrielle problem med  smitte fra fugl til dyr og fra dyr til dyr i det ekstremt tætte fabriksmiljø. Virus har tilpasset sig med gener, der gør det muligt at smitte fra pattedyr til pattedyr, og der kommer mennesket ind i billedet. Hvis denne minkvirus spreder sig til svinefabrikkerne, og dem har de jo rigtig mange af i Spanien, så bliver det værre, fordi svin er tættere på mennesket rent genetisk. Alle erfaringer med fugleinfluenza virus fra andre steder i verden har vist, at det er svært for mennesker at blive smittet, men bliver man det, så er helvede løs. Så begynder de røde lamper at blinke, fordi dødeligheden ligger på 30-50 % i en smittekæde med pattedyr.”

Hvad bør der gøres i DK?

”Myndighederne herhjemme har handlet utilgiveligt kortsynet ved at tillade en genoptagelse af minkproduktionen. Siden oktober har de formentlig kendt den spanske sag, men alligevel har de intet gjort. Systemet burde selvfølgelig have stoppet genindførslen, men man valgte at sidde på hænderne.

Men hvad nu?

”Det mindste myndighederne kan gøre, er at teste så hyppigt som muligt for den nye influenza hos de retablerede farme. Vælger man bare at lukke øjnene, vil det være dybt uansvarligt.”

Den danske vinkel 2

Asger CHRISTENSEN. EU-presse

Den danske håndtering af minktruslen efter COVID-pandemien får nu karakter af højt spil eller måske nærmere russisk roulette. Aflivningen af de 13 mio. mink i efteråret 2020 skete efter de første minksmitte dødsfald i Nordjylland og efter 4-5000 minksmittede personer, men har sandsynligvis forebygget en endnu større katastrofe, men tilladelsen til at genåbne erhvervet forekommer helt uansvarligt og ikke bare i lyset af det spanske udbrud. Netop risikoen for overførsel af virus fra fugle til pattedyr, som derefter kan smitte andre pattedyr og mennesker med en dødbringende infektion, er velbeskrevet og er også blevet præsenteret for de politikere, som alligevel besluttede at løbe risikoen.

Som et eksempel på det politiske letsind og den manglende respekt for alvoren bag disse stadigt hyppigere pandemitrusler tjener nedenstående indlæg fra EU-parlamentariker og agroproducent Asger Christensen (V). Det har været bragt i flere danske dagblade så sent som 26. januar 2023, hvilket er tre måneder efter det spanske udbrud og to dage efter omtalen i El Pais. Alligevel synes Venstre-politikeren, at de nyslåede minkavlere bør kåres som samfundets helte. Vi har bedt Asger Christensen om en kommentar, men han er ikke vendt tilbage.

Bannerfoto: Jared Schwitzke/Unsplash.

 

Visited 8 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Per Henriksen

    Kan fugleinfluenzaen H5N1 sprede sig fra fugle til mink og derfra videre fra menneske til menneske? Det frygter mange af verdens virologer, efter at der er fundet H5N1 i en minkbesætning i Spanien [1].

    Der er fortilfælde
    I 2012 offentliggjorde den hollandske virolog, Ron Fouchier, forskningsresultater fra hans eksperimenter med en H5N1-stamme af fugleinfluenza. H5N1 er ekstrem dødelig og dræber anslået 60% af de mennesker, den smitter. Men H5N1’s manglende evne til at sprede sig fra menneske til menneske har indtil nu forhindret en ny global pandemi. Fouchier ville undersøge om (og hvordan) H5N1 naturligt kunne udvikle denne evne. Han smittede i et laboratorieforsøg nogle ildere (der er i familie med mink). Når H5N1 passerede fra dyr til dyr muterer den – og dermed blev der efter en relativ kort smittekæde skabt en variant af H5N1 der direkte kunne smitte mellem pattedyr !!!
    Udkastet til Ron Fouchiers forskningsartikel skabte dybe panderynker. USA’s National Science Advisory Board for Biosecurity besluttede, at afgørende tekniske detaljer i Fouchiers forskningsartikel skulle fjernes inden offentliggørelsen, for at begrænse muligheden for at nogle med onde hensigter direkte kunne kopier eksperimentet [2]. Den hollandske regering mente, at Fouchiers forskningen var en overtrædelse af EU-reguleringen af eksport af information, der kan anvendes til produktion af biologiske våben [3] og fik medhold ved domstolene [4].
    Ron Fouchiers forskning afdækker imidlertid hvad det er for nogle tynde ’æggeskaller’ som menneskeheden går rundt på – og det er ikke fordi vi ikke mange gange er blevet advaret, som f.eks. i 2003 [5] og i 2008 [6].
    ___________
    [1] Deadline: Syge spanske mink udløser global alarm
    https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-syge-spanske-mink-udloeser-global-alarm_365878
    [2] National Science Advisory Board for Biosecurity
    https://www.nih.gov/sites/default/files/about-nih/nih-director/statements/collins/03302012_NSABB_Recommendations.pdf
    [3] Dual-use trade controls
    https://policy.trade.ec.europa.eu/help-exporters-and-importers/exporting-dual-use-items_en
    [4] Flu Researcher Ron Fouchier Loses Legal Fight Over H5N1 Studies
    https://www.science.org/content/article/flu-researcher-ron-fouchier-loses-legal-fight-over-h5n1-studies
    [5] Microbial Threats to Health: Emergence, Detection, and Response
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221486/
    [6] Emerging zoonoses: The challenge for public health and biodefense
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7126876/

  2. Torben Aagesen

    Forbyd minkavlen endegyldigt. Det er svineri.

  3. Pingback: Fatal fejl i Fødevarestyrelsen: undlod at rapportere om farligt virus i mink | Gylle.dk

  4. Pingback: H5N1 er en realitet: Cambodjansk pige dør af fugleinfluenza – WHO slår alarm | Gylle.dk

  5. Pingback: Midt i fugleinfluenzakrise: En million fasaner ude af kontrol | Gylle.dk

  6. Pingback: Dyrlæger rådgiver stadig om minksmitte og folkesundhed trods Covid-fadæsen | Gylle.dk

Skriv en kommentar