Så billig kan flæskeprisen være, fordi der overproduceres enorme mængder svinekød i EU. Alligevel får danske svinekødsproducenter statstilskud igen og igen til at udvide deres underskudsproduktion. Privatfoto

Af Lulu Okholm, Rudkøbing

Jeg står og kigger ned i mit supermarkeds køledisk, hvor diverse herligheder ligger side om side. Mit blik falder på en ribbensteg, den ser lækker ud. Prisen er 149,90 for 1 kg. Men så er den også skåret af en glad og munter frilandsgris, der har levet sit korte liv, som enhver gris har fortjent.

Lulu Okholm er pensioneret folkeskolelærer og bor på Langeland

Hvis jeg går en meter længere hen, ligger der en anden ribbensteg, den koster 74,40 kr pr. kg, altså præcis det halve. Men den har nok heller ikke haft krølle på halen, den er såmænd sikkert blevet hakket af, så dens frustrerede kammerater i det industrielle svinebrug ikke skulle bide i den.

Hvis jeg havde fortsat min søgen i andre forretninger, kunne jeg godt have fundet en endnu billigere steg. For i sensommeren sidste år faldt priserne på svinekød dramatisk. Kina begyndte at bakke ud af markedet, måske var de bange for den svinepest, som ligger på lur, måske har de igen fundet ud af, at de kan avle deres grise selv?

Lige fra mine unge dage kan jeg huske udtalelser fra svineavlere a la ”vi må binde en 100-kroneseddel i halen på hver eneste gris, vi sælger”, og så fik vi rigtig ondt af dem. Udtalelsen er oppe igen, men nu drejer det sig måske nærmere om en 200-kroneseddel?

Millioner af støttekroner fra EU får landmændene hvert år, hvad enten de har behov for det eller ej, citat gylle.dk, som fortæller om en af landets rigeste svinebønder, der et år på sine 28 gårde tjente 23 millioner, men som alligevel fik syv millioner af EU til en ny stald. Det er i øvrigt samme organ, gylle.dk, jeg læner mig op ad, hver gang jeg siger noget, der støder en konventionel svineavler.

Miljø-og Fødevareklagenævnet har godkendt en udvidelse af en stor svinefarm få hundrede meter fra deres sommerhuse i Hesselager. Det skærer mig i hjertet hver gang. Det må virkelig være noget af det værste, der kan ske at få en svinefabrik til nabo”

I læste formodentlig artiklen i avisens Danmark-sektion d. 31. januar, som fortalte om den afrikanske svinepest, som nærmer sig fra Tyskland og Polen og nu kun er 300 km herfra? Regningen for i værste fald millioner af døde svin vil løbe op i milliarder af kroner, som regeringen og dermed skatteyderne skal betale.

Ifølge lovgivningen har producenterne krav på 100% kompensation, og beløbet vurderes af fødevareminister Rasmus Prehn (S) til at ligge mellem 11 og 85 millioner kroner for hver enkelt svinefabrik, der rammes. Og vi har i Danmark 3000 aktive svinefabrikker. Det er især personale og transportkøretøjer, der står for smittespredningen. 15 millioner levende svin er fx i 2020 transporteret til svinepestramte Polen og Tyskland, og transportvognene er vendt om og kørt hjem igen. Det kunne godt ende med en katastrofe.

Og nu kommer så 100.000-kroners-spørgsmålet: Svineavlerne udvider igen og igen. Hvorfor?

Danmark har den mest ekstreme svinekødsindustri i EU, og det er årsag til den faldende livskvalitet ude på landet, hvor støj, møg og stank jager beboerne på flugt. Kilde: Eurostat

Her på Langeland har ulykkelige naboer kæmpet for at undgå en udvidelse til endnu 90.000 grise på årsbasis i Illebølle. Uden held. Og i avisen 5. februar kan vi læse om sommerhusejere, som ved retten i Svendborg har tabt deres sag mod Miljø-og Fødevareklagenævnet, der har godkendt en udvidelse af en stor svinefarm få hundrede meter fra deres sommerhuse i Hesselager. Det skærer mig i hjertet hver gang. Det må virkelig være noget af det værste, der kan ske at få en svinefabrik til nabo.

De fleste af os har lært hjemmefra, at for at få en husholdning til at fungere, skal indtægterne være større end udgifterne. Er de ikke det, skal man skære ned på udgifterne eller få et andet job.

Altså, hvis det er så risikabel og tvivlsom en forretning at avle grise, hvorfor så den volumensyge?

”Åh, så hold dog din kæft, din tåbelige, gamle skolelærer, og beflit dig ikke med noget, du ikke har forstand på!” kunne en passende reaktion være. Ja, meget gerne, men så giv mig den forstand. For jeg er åbenbart “fatt’svau”.

Bannerfoto: Grisehaler er en sjælden vare i danske supermarkeder. Det skyldes, at 98% af alle danske svin får klippet halen af, mens de er få dage gamle for at “forebygge” halebid. Privatfoto

Visited 17 times, 8 visit(s) today

Kommentarer

  1. Holger Øster Mortensen

    Hos supermarkedet LØVBJERG i Odder kan man købe den sjældne vare: Grisehaler

  2. Preben Kofod

    Så længe vore folkevalgte freder, forgylder, og forherliger landbruget kommer vi ikke ud af stedet. Herude hvor jeg bor er det ikke mit indtryk at landbruget er en dårlig forretning. Der bliver købt traktorer og maskiner for millioner, bønderne kører i biler og bor i luksushuse som ikke mange af de som er tvunget til at betale for deres destruktive adfærd har råd til. I tilgift er deres adfærd skyld i at det er et helvede at bo i landdistrikterne. Lad os stå sammen om at komme dette vanvid til livs, og arbejde for at vi får et landbrug og nogle landmænd vi kan være bekendt, og som vægter miljø og velfærd højere end nogle styrtende rige altødelæggende bønder.

  3. Det konventionelle svineri er bare en dødssejler der støttes af EU penge – jeg tror at grunden til at der udbygges nu, som satan var i hælene på dem, netop er pga svinepesten, de går bare og venter på den skattefrie gevinst ved nedslagtningen. Et ulækkert amoralsk erhverv.

Skriv en kommentar