Landbrugets selvforståelse har ikke opbakning i befolkningen. Et flertal ser vedvarende energi som drivkraft og ønsker skrappere miljøkontrol med landbruget. Kun seks procent ser et vækstpotentiale i landbrug og fødevareindustri. Det skriver OrganicToday, 22. juli 2015, med Ritzau som kilde. Selve undersøgelsen kan læses her.

Her er rapportens hovedkonklusioner: Et markant flertal i befolkningen tror ikke på, at landbrugets krav om at producere flere svin, udlede mere ammoniak og få lov til at give mere gødning, kan styrke vækst og fremgang i Danmark. Kun seks procent ser landbrug og fødevareindustri med størst vækstpotentiale.

vestas-5
Kun seks procent af danskerne tror på, at landbruget har vækstpotentiale, mens 39 procent peger på vedvarende energi.

Tværtimod ser 39 procent vedvarende energi som Danmarks største vækstpotentiale, og 61 procent af befolkningen ønsker, at Danmark i høj grad eller i nogen grad skal gå forrest i EU med strengere miljøkrav til virksomheder. Kun ti procent siger klart nej.

Det viser en meningsmåling gennemført for Landbrug & Fødevarer, som er landbrugets hovedorganisation med den tidligere socialdemokratiske justitsminister Karen Hækkerup i direktørstolen og Martin Merrild som formand.

I en kommentar i landbrugsavisen.dk til det overraskende budskab kræver Martin Merrild, at landbruget får  økonomisk kompensation, hvis der skal tages nye hensyn til miljøet.

– Dansk landbrug går gerne foran, når det gælder miljøet. Men der skal være en balance, hvor det også er økonomisk realistisk.

Pissegod festival
Landbrug & Fødevarer bruger selv de mest latrinære udtryksmåder for at opnå popularitet i befolkningen men uden held.

Skyd køerne

Undersøgelsen viser, at et stort flertal af danskerne mener, at Danmark skal gå forrest i EU med strenge miljøkrav til virksomheder og landbrug. Kun ti procent siger nej til stor frustration for Martin Merrild.

– Som dansk landmand kan man til tider godt føle sig som en 100-meter løber, der lige har sat ny verdensrekord i miljø. Men når man så kommer hjem, så siger danskerne: Du løb ikke stærkt nok, siger Merrild.

– Vi kunne jo også bare smide håndklædet i ringen og skyde en masse køer. Så ville samfundet spare på CO2-regnskabet. Men mælken bliver stadig lavet et andet sted i verden, bare under værre forhold, påstår Merrild ifølge landbrugsavisen.dk.

Landbrugets chef siger, at han har ikke noget problem med forbrugernes forventning om, at dansk landbrug skal gå forrest på miljøområdet. Alligevel hiver han en af de mest sejlivede myter om dansk landbrug, der er blevet tilbagevist utallige gange, ud af stalden som argument for ikke at gøre det.

Martin Merrild_snakkersort
Minkavler Martin Merrild er skuffet over danskernes miljøkrav.

– Spørgsmålet er bare hvor langt foran. Når vi eksempelvis ikke længere, på grund af gødningskrav, kan dyrke korn til brød i Danmark, så oplever jeg, at mange danskere godt kan se, at der er noget galt, siger han.

Skuffende og ærgerligt
Undersøgelsen resultater er også meget langt fra det vanlige budskab fra Landbrug & Fødevarer om, at dansk landbrug spiller en nøglerolle i dansk økonomi nu og i fremtiden.

– Selvom undersøgelsen viser, at et overvældende flertal af danskerne ønsker økonomisk vækst og øget forbrug, så er det da på nogle områder skuffende og ærgerlig læsning, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby til Ritzau.

Thomas Søby
Cheføkonom Thomas Søby er ærgerlig over L&F-rapporten.

Han mener dog, at undersøgelsen afspejler den krise, landbruget i de senere år har stået i.

– Troen på vedvarende energi er ikke så mærkeligt, når vi hver uge hører succeshistorier om Vestas, der hiver en ny ordre hjem, og om fremgang for Novo Nordisk og medicinalindustrien, siger han.

Cheføkonomen erkender, at befolkningen er stærkt optaget af miljø.

– Det er klart en dimension, som erhvervet er nødt til at tage med i det politiske arbejde og forklare, hvorfor de nuværende miljøregler ikke virker hensigtsmæssigt, siger Thomas Søby til Ritzau.

Visited 7 times, 2 visit(s) today

Comments are closed.