Den folkelige modvilje mod det store kødædegilde, som ikke mindst danskerne deltager i, breder sig med foruroligende hast, synes de at tænke bag barrikaderne på landbrugets Axelborg.
I hvert fald har Landbrug & Fødevarer sendt sit barskeste tæskehold på gaden for at banke Greenpeace på plads.
Greenpeaces landbrugspolitiske rådgiver har skrevet et indlæg med overskriften “Skal Danmark virkelig være verdens ammoniakfyldte kødfabrik?” – og den tekst kan direktør Flemming Nør-Pedersen ikke lide. Han proklamerer 26. november 2018 i Politiken, at “Jeg spiser kød med god samvittighed.”
Det kan lyde en anelse ufrivilligt komisk, når en voksen mand som direktør Flemming Nør-Pedersen står frem og bekender, at han spiser kød. Hvad rager det dog omverdenen, hvad han spiser? Og at han gør det “med god samvittighed”, giver blot bekendelsen et patetisk strejf.
Hvad der derimod ikke lyder grinagtigt, er Landbrug & Fødevarers fatale fejllæsning af folkeviljen. Over hele den vestlige verden vender folk – og især de unge – sig mod kødfråseriet som en vigtig årsag til klimaproblemerne. Meget tyder på, at “nej tak til kød”-kampagnen vil få samme forrygende momentum, som “nej tak til tobak”-kampagen har haft.
Indrømmet – det er ikke rart at få at vide, at flere og flere forbrugere dropper kødet, når det nu er det, man lever af at producere i tonsvis, men derfra til at blande “samvittigheden” ind i debatten, burde der være et stykke vej.
Men ikke for Axelborg.
Og så er der den med deres syge moster – påstanden om at Landbrug & Fødevarer skulle repræsentere verdens mest miljøvenlige landbrugsproduktion – er det sandt? Ved vi virkelig det, og hvad med en smule dokumentation.
Kan danske landmænd årligt importere 1,6 millioner ton soja til blandt andet foder til svin og rydde store områder skov i Sydamerika – og alligevel regne sig blandt verdens mest miljøvenlige?
Og kan danske landmænd øge eksporten af tonsvis af svinekød til fjerntliggende markeder som Kina og Japan og Korea – og stadig kalde sig mere miljøvenlig end de fleste andre?
Og sådan kunne man blive.
Redaktionen har anmodet pressechef Søren Andersen hos Landbrug & Fødevarer om at fremlægge dokumentationen for direktørens påstand. Søren Andersen har ikke ladet høre fra sig.