Københavns Torvehaller sælger faktisk vildtkød – også af vildsvin. Hallerne er tegnet af dagens forfatter.

Af Torvehalsarkitekten Hans Peter Hagens

Af Politikens spalter fremgår den 3. april 2021, at ”Det er lykkedes at begrænse bestanden af vildsvin på dansk grund”, fremstillet som om en sejr for Danmark. Uddybet yderligere med, at der på tre år er nedlagt ca. 150 vildsvin i det sønderjyske, og det anslås, at der blot er en håndfuld vildsvin tilbage i grænselandet.

”Stille og roligt – i takt med at vi har gjort os flere erfaringer – har vi fået bragt bestanden ned, så vi i dag mener, at der nu er ganske få – formentlig under fem – vildsvin tilbage”, citeres vildtkonsulent i Naturstyrelsen Klaus Sloth for i LandbrugsAvisen.dk.

Arkitekt Hans Peter Hagens i sit torvehals-laboratorium med en model af et torvemarkede til Mali

Skal det virkelig betragtes som en positiv nyhed i disse år med stigende fokus på miljø og natur, vil jeg så indskyde ?……..og tilmed fra Naturstyrelsen, som alene på sit navn ellers lyder som en organisation, der snarere skulle sikre Danmarks vilde dyre-og planteliv. I mine øjne den omvendte verden.

Politiken har sideløbende gennem corona-året bragt markante artikelserier og interview med fokus på netop naturen, og når den vilde natur så endelig ser dagens lys, så lyder gentagne bekymringer fra Naturstyrelsen. Ja, tænk hvis der virkelig skulle være vildsvin i landet, trods det fuldkommen absurde grænselange stålhegn mod hele Tysklands grænse og et myndighedsmæssigt had mod dette dyr, så burde det i mine øjne snarere betragtes som en yderst positiv overraskelse.

Vildsvinet er nær sin udryddelse i Danmark, og det er Naturstyrelsen ganske stolt over. Foto: Wikipedia

Ligesom for vore nærmeste nabolande – og jo heller ikke mindst gourmetlandene Frankrig, Spanien og Italien – er vildsvin jo ikke alene et smukt vildt (og naturligt) dyr, men jo også en af de lækreste spiser for dem, som spiser kød. Sagt i en smags- og sundhedsmæssig sidebemærkning, som langt overgår Danmarks traditionelle og sørgelige maskinsvinekød, og tankerne om hvorfor vi i Danmark så ensidigt fokuserer på penicillineret storproduktion af staldsvin, som aldrig får lov at se solens rigtige stråler, landets virkelige græs og skove. Naturen. Og derfor må pumpes med medicin ud over alle fornuftige (og naturlige) grænser. I den danske virkelighed og landbrugsproduktion betragtes naturen ofte som en yderst besværlig og ganske ilde set medspiller.

Vild natur hertil lands er en sjældenhed, som tromles af for ensidige landbrugsinteresser, måske på nær i Bornholms smukke klippemassiver, og lignende vilde formationer i andre danske regioner, som ikke uden for stort besvær kan drænes, pløjes og udpines. Så undertegnede arkitekt bag Torvehallerne i København ville i hvert fald blive lykkelig for flere af disse dyr hertil lands…………… Mums…

Bannerfoto: Københavns Fødevaremarkede/Wikipedia

Visited 4 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Holger Mortensen

    Danmark er blevet et friseret land, hvor svinebaroner hersker. I dagens Bornholms Tidende fremhæver Søren Pind (tidl. V) i en klumme sin gamle nestor Niels Anker Kofoed (V) som en hædersmand og fremsynet politiker. Få har som NAK gjort så ubodelig skade på dansk natur qua hans landbrugspolitik. I dag er det NAKs søn Thor Gunnar, der fører den stinkende fakkel videre som viceformand på Axelborg. De giftige, kemiske og tekniske industribønder bliver vores død.

  2. De fleste mennesker kender godt den gamle læresætning med, “at vi er lavet det som vi spiser”, og dermed skal jo forstås, at hvis vi spiser sunde og gode fødevarer, så bliver vi sunde og gode mennesker, og det er noget som de fleste sagtens kan forholde sig til.

    Men læresætningen gælder også for landbrugets husdyr, deres kvalitet og smag afhænger af, hvad bønderne har givet dem at æde, og et industrisvin som hovedsageligt er fodret op med svinepiller, der er fremstillet af soyaprotein og fiskemel, består og smager naturligvis af disse foderemner.

    Og det er først når vi køber kød fra økologiske frilandsgrise, at vi kan få nogle koteletter eller en flæskesteg, der smager som rigtig svinekød bør smage.

  3. Jan Østergaard

    Er helt enig med Hans Peter Hagens!
    Jeg er som ofte gæstende jæger i Tyskland, i den privilegerede situation, at kunne nedlægge, indtage og ikke mindst hjembringe mængder af vildsvinekød.
    Jo flere der bliver nedlagt, jo flere smågrise og kuld sætter de, så det er win/win!
    Der er for mig ingen tvivl:
    Skulle jeg ende på en øde ø med én slags kød, blev det fra vildsvin.
    Man kan umuligt blive veganer eller vegetar, hvis man har prøvet at indtage veltilberedt vildsvinekød,
    (eller også er man en jæger, der ikke kan ramme :-)
    Så derfor: sælg de 30 millioner svin til kineserne og send det konventionelle landbrug på museum.
    Udvikl det økologiske landbrug i samspil med et kulturlandskab der giver plads til os mennesker og de dyrearter der er i stand til at leve her, så skal du se vildsvin!

Skriv en kommentar