KobenhavnMadshus
Københavns Madhus har pt. 40 medarbejdere med vidt forskellig baggrund.

Københavns Madhus ruster op til en stor økologiomlægning af offentlige køkkener, fortrinsvis uden for København. Natur-Erhvervstyrelsen har netop bevilget et tocifret millionbeløb til ‘Projekt omlægning i hoveder og gryder’, som vil komme mindst 38.000 borgere til gode, involvere 600 køkkener, 1000 køkken-medarbejdere og øge det årlige økologiske forbrug med mere end 4.300 tons.

Regeringen har stillet to gange 28 millioner til rådighed i 2012-13 for en økologisk omstilling af de offentlige køkkener, og i alt er der afsat 83 mio. kr til projekter under økologifremmeordningen. Puljen til økologi i offentlige køkkener er fordelt over tre bevillingsrunder, hvoraf den anden bevilling netop er blevet offentliggjort. Københavns Madhus har, gennem projekter med henholdsvis Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer, modtaget i alt 28,9 mio. kr. af puljen over en periode på to et halvt år.

Millionerne skal bruges til økologisk omlægning i Aarhus Kommune, Bornholms Regionskommune, Lejre Kommune, Hvidovre Kommunes daginstitutioner, Københavns Madservice a la carte, 18 kantiner i københavnske uddannelses-institutioner og projekter i Varde Kommune, Faxe Kommune og Odense Kommune. Hertil kommer et økologiprojekt i samarbejde med Aalborg Universitet og Kriminalforsorgen i køkkenerne i otte arresthuse og tre statsfængsler.

“Økologisk omlægning i offentlige køkkener giver mening, først og fremmest fordi økologi er godt for miljøet – og via indkøbet kan kommunerne konkret være med til at øge det økologiske landbrugsareal i Danmark. I det lange løb kan det også forbedre folkesundheden både for de spisende og dem, der laver maden,” udtaler direktør Anne-Birgitte Agger fra Københavns Madhus.

Københavns Madhus har bistået Københavns Kommune med at opnå 75 pct. økologi i de offentlige gryder uden en stigning i madens driftsbudgetter. Dette resultat er muliggjort gennem en omlægningsmetode af hoveder såvel som gryder. Det er denne metode, der også vil blive udgangspunktet for økologiomlægningen i andre kommuner men oversat til lokale forhold og med involvering af lokale ressourcer.

I selve omlægningsarbejdet vil der især være fokus på kurser og efteruddannelses-tilbud for køkkenmedarbejdere og ledere, lokalrådgivning, netværks-skabelse med fagkollegaer i andre institutioner, kortlægning af fødevareindkøb i de forskellige institutionstyper, madspildskampagner og indkøbsaftaler.

Læs mere om Københavns Madhus: www.kbhmadhus.dk/

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.