Svinet er uden skyld i den voksende resistenstrussel mod menneskeheden. Det er kødproducenternes umådeholdne anvendelse af antibiotika for at kompensere for elendige fabriksforhold, der er årsagen. Foto: Jo Anne Mcarthur/Unsplash

Forskere har nu påvist, at farlige versioner af superbakterier kan spredes fra svin til mennesker. Opdagelsen understreger frygten for, at intensiv brug af antibiotika på husdyrfabrikkerne fører til spredning af bakterier, der er resistente over for antibiotika. Det skriver The Guardian den 24. april 2022

Dorte Freese, KU

Opdagelsen er gjort af Semeh Bejaoui og Dorte Frees fra Københavns Universitet og Søren Persson ved Statens Serum Institut. De fokuserer på superbakterien Clostridioides difficile, som anses for at være en af ​​de største trusler i verden mod human antibiotika på grund af dens evne til at udvikle resistens.

“Vores fund indikerer, at C. difficile er et reservoir for antimikrobielle resistensgener, som kan udveksles mellem dyr og mennesker,” udtalte Semeh Bejaoui til The Guardian inden præsentationen af undersøgelsen på den europæiske kongres for klinisk mikrobiologi og infektionssygdomme i Lissabon søndag den 1. maj.

“Denne alarmerende opdagelse antyder, at resistens over for antibiotika kan spredes mere bredt end hidtil antaget, og den er nu bekræftet som et led i resistenskæden, der fører fra husdyr til mennesker.”

Danmark er et af de få lande i verden, hvor der anvendes dobbelt så megen antibiotika i kødproduktionen som til mennesker. Kilde: Danmap 2020
Det er den ekstremt store svinekødsproduktion i Danmark, der “stjæler” livsvigtig antibiotika fra befolkningen. Kilde: Danmap 2020

C. difficile inficerer den menneskelige tarm og er resistent over for alle antibiotika på nær tre, der er i brug i dag. Nogle af disse bakteriestammer indeholder gener, der tillader dem at producere giftstoffer, der kan udløse tarmbetændelse og livstruende diarré hos ældre og hos hospitalspatienter. Bakterien anses for at være en af ​​de største resistenstrusler mod antibiotika i udviklede lande. I USA forårsagede den anslået 223.900 infektioner og 12.800 dødsfald i 2017 og kostede sundhedssystemet mere end $1 mia.

Semeh Bejaoui, KU

Læger og videnskabsmænd har i årevis advaret om, at brug af antibiotika til trivielle lidelser eller infektioner forårsaget af vira, der ikke reagerer på antibiotika, truer med at føre til spredning af resistens over for denne kritisk vigtige klasse af lægemidler.

Derudover har de understreget, at problemet forstærkes af den udbredte brug af antibiotika på husdyrfabrikker, hvor de gives til dyr – oftest svin og fjerkræ, men nogle gange også kvæg – for at holde dem i live under dårlige forhold, hvor sygdomme spredes let.

Fhv. generaldirektør i WHO, Margaret Chan. Foto: Wikipedia

Resultatet har været en hurtig stigning i antimikrobiel resistens over hele verden. Tidligere effektive antibiotika er nu mindre i stand til at bekæmpe almindelige infektioner, hvilket udgør en fare for den globale sundhed, som det blev opsummeret af Margaret Chan, tidligere generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen WHO.

“Antimikrobiel resistens er stigende i Europa og andre steder i verden,” sagde Mrs. Chan. “Vi mister vores mest almindelige antimikrobielle stoffer. Erstatningsbehandlinger er dyrere, mere giftige, skaber meget længere behandlingsvarigheder og kan kræve behandling på intensivafdelinger.”

Det anslås, at omkring 750.000 mennesker dør hvert år af lægemiddelresistente infektioner, og det frygtes, at dette tal i 2050 kan nå op på 10 millioner og koste mere end $100tn til globale sundhedstjenester, ifølge Union for International Cancer Control.

Bannerfoto: Sådan ser bakterien ud.

Visited 10 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Men stadigvæk støttes landbruget i alle ender og kanter. Ja selv minkavlen er der stadigvæk folk der vil fortsætte med, på trods af at minkavlerne har fået finansiel støtte til at finde et andet levebrød. Men heller ikke der er folketinget i stand til at trække en streg og sige stop ikke længere.

  2. Carsten Troelsgaard

    Jeg er ikke læge, så tag det ikke for mere end det er… :
    De der kender mig kan undre sig over, hvorfor jeg trækker på skuldrene lige netop ved c. difficile’s nye status som super-bakterie.
    Jeg har prøvet at følge op på status vedrørende Mikrobiomet .. ideen om, at vores mikrober i og omkring os er nyttige og uunværlige for vores sundhed. Og, det gør man ikke uden igen og igen at støde på c. difficiles. Mit indtryk er, at c. difficile måske ikke er resistent … den har bare (næsten) altid opført sig sådan.
    Jeg har prøvet at klippe et lidt tilfældigt udvalg fra min generelle søgning “c. difficile && Microbiomet” med:

    https://www.news-medical.net/medical/search?q=Microbiome%2C%20C.%20difficile&t=all&fsb=1

    lidt historisk kontekst (FMT = Fecal-Transplant):

    “Despite the volume of empirical evidence, however, it was only in 1978 that the value of FMT was widely recognized in treating the refractory intestinal condition called Clostridium difficile resistant diarrhea. In over 95% of cases the cure was quick and permanent…”
    https://www.news-medical.net/health/History-of-Fecal-Transplant.aspx

    årsag og alternativer:

    “The reason for the infection is the disruption of the normal gut microbiome by the administration of antibiotics. It is typically treated with prolonged courses of the antibiotics.”
    https://www.news-medical.net/health/Research-into-Alternatives-to-Fecal-Microbiota-Transplant.aspx

    Ovenstående lyder som et sarkastisk indlæg fra extrabladet: Hvis du bliver syg af antibiotics så er løsningen … en endnu længere antibiotisk behandling.

    Senere studier af effekten af FMT er ikke så entydige som den nævnte historiske indledning … Jeg er ikke faldet over nutidige forsknings-præsentationer der antyder at der er permanente løsninger. Og, er det ikke det samme som effekten af resistens?
    Man behøver skal ikke læse så meget om mikrobiomet før man får indtrykket af, at rigtig mange af de sygdomme vi ikke kan komme nogen steder med har rødder i mikrobiomet .. vores mikrobiologiske have der er under samme miljø-belastning som resten af kloden.

    Læs selv flere artikler på sitet og
    … spis sundt!

  3. Det eneste rigtige vil være, at vi forbyder al form for brug af antibiotika i husdyrproduktionen, et sådan et forbud vil nemlig tvinge bønderne til, at gi’ deres husdyr nogle forhold, så de ikke bliver syge.

Skriv en kommentar