Proteinpulveret fra svineblod kan blandt andet bruges til at bespise ældre i plejesektoren, foreslår KU-forskerne. Foto: Wikipedia

Med en ny metode kan forskere fra Københavns universitet omdanne blod fra slagtesvin til smagsneutralt proteinpulver, som kan bruges i fødevareindustrien. Pulveret kan blandes i juice, is, chokoladebarer, mælkedrikke og meget andet. Men også i sygehusvæsnet og inden for ældreplejen kan proteinpulveret bruges, hævder forskerne. Hvert år er der 60.000 tons blod til overs fra de danske slagtesvin, og det bliver i dag primært brugt til dyrefoder.

Lektor Rene Lametsch, Københavns Universitet

Det skriver Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD) i en pressemeddelelse den 26. oktober 2020.

Ved hjælp af et enzym fra papayafrugten har forskere på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet udviklet en metode, så man kan udskille protein fra svineblod. Resultatet er et fint, hvidt og smagsneutralt pulver, som indeholder 90 procent protein, der kan bruges, som kosttilskud i en lang række fødevarer.

Protein fra svineblod har en højere ernæringsværdi end protein fra plante -og mejeri-industrien, som producerer de proteinprodukter, der er på markedet i dag.

”Vi øger bæredygtigheden i produktionen ved at udnytte svineblod som proteinkilde til mennesker. I fremtiden vil flere formentlig få dækket deres proteinbehov gennem alternative fødevarekilder af hensyn til CO2-udledningen og fødevareknaphed.”

Lektor Rene Lametsch, som står bag forskningsprojektet.

Årligt flyder 60.000 tons svineblod gennem de danske slagterier, som i dag hovedsageligt sælger blodet på det internationale marked for dyrefoder. Ved at bruge forskernes metode til at udnytte blodet som proteinkilde til mennesker opnår man 5.000 tons rent proteinpulver fra 60.000 tons svineblod.

Proteinet omdannes til et hvidt smagsneutralt pulver, som kan bruges i en lang række fødevarer. Foto: Food

Testet i mad til ældre

Anvendelsesmulighederne af proteinet udvundet fra svineblod er mange. Forbrugeren kan tilsætte pulveret i juice, is, chokoladebarer, mælkedrikke og meget andet. Men også i sygehusvæsnet og inden for ældreplejen kan proteinpulveret bruges.

”Vi har testet pulveret i en chokoladebar og i kødboller, som vi har serveret til ældre over 65 år, med et positivt resultat. Ældre har generelt en udfordring i at få nok protein, da de bliver mere småt spisende samtidig med, at de har et øget behov for ekstra protein med alderen,” siger Rene Lametsch.

Forskernes metode udskiller også mineralet jern fra blodet, som man kan bruge til kosttilskud eller som naturlig farve i fødevarer.

Mangler investering fra industrien

Med både forskning og forarbejdningsproces på plads er det ikke teknologien, der er forhindringen. Den ligger klar. Men muligheden for at udnytte svineblodet som en proteinressource, der potentielt kan mindske kødproduktionen og gavne klimaet, venter på en investeringsvillig industripartner, som tør lancere et produkt med svineblods-proteinet i.

”Vi har sådan set afsluttet vores forskning. Den udvikling, der skal til nu, skal ligge i industrien. Vi skal have en partner med, som kan få det videre ud på markedet,” siger Rene Lametsch og sammenligner svineblodet med andre alternative proteinkilder, som skyder op og tilføjer:

”Der skal en risikovillighed til fra industriens side for at prøve det af på forbrugeren. Man kan sammenligne svineblodsproteinet med insekter, hvor der er samme udfordring. Folk prøver det, og synes måske det er spændende, men det tager tid at vænne sig til.”

Svineblodskager (米血) til salg på Ningxia Night Market i Taipei City, på Taiwan. 中文(台灣)‎: 臺北市寧夏夜市販售的豬血糕。Foto: Mx. Granger/Wikimedia Commons.

Bæredygtige svin

”Vi øger bæredygtigheden i produktionen ved at udnytte svineblod som proteinkilde til mennesker. I fremtiden vil flere formentlig få dækket deres proteinbehov gennem alternative fødevarekilder af hensyn til CO2-udledningen og fødevareknaphed.” Det siger lektor Rene Lametsch, som står bag forskningsprojektet.

Han peger på Kina, som et oplagt eksportmarked for industrien, da kineserne i forvejen er glade for danske svin og har andre præferencer i forhold til fødevarer end fx europæere. Samtidig har det kinesiske marked potentiale til at kunne aftage 5.000 tons dansk svineprotein årligt.

Cajun boudin er en frisk pølse lavet med grønne løg, svinekød, svinelever og ris. Svineblod blev tilsat for at producere boudin rouge, men denne tradition er blevet mere og mere sjælden efter midten af det tyvende århundrede på grund af tilbagegangen i slagtebutikker og sundhedsbestemmelser, der forbyder transport af rå blod. Som et resultat bliver Cajun boudin nu normalt fremstillet uden blod; dog kan der stadig købes blod eller “sort” boudin. Foto: Emmanuel Boutet – Own work, CC BY-SA 3.0
Visited 72 times, 12 visit(s) today

Kommentarer

  1. Knud Haugmark

    Sjovt når man spænder animalsk produktion for den grønne omstilling. Til grin.

  2. Annette Rosenmunthe

    Jeg er målløs og stærkt foruroliget: Han burde læse bl.a. bogen “Kinastudiet”, der klart dokumenterer, at der er en BETYDELIG større risiko for en lang række sygdomme, jo mere animalsk protein, man indtager!

  3. Det er godt nok klamt, det næste bliver vel, at man vil bruge kattemad i ældreplejen.

  4. Tove Kjær

    Klamt på alle måder, selv om Hele dyret naturligvis bør anvendes

  5. Holger Øster Mortensen

    blodpølse morgen, middag og aften…

  6. Lotte Haubroe

    Hvad skal jeg blive forarget over her? Blodpølse er en gammel, respekteret ret, og blod er en god næringskilde. Som anført i artiklen spises der blodprodukter fra dyr over hele verden… Så hvad er der galt med projektet?

Skriv en kommentar