Lokal produktion af grøntsager fra det tidligere Davids Have i Gadstrup. Arkivfoto: Benita Marcussen.

Slut med bulk-produktion, hvis en grønnere fremtid skal tilgodeses. Lokale fødevareproducenter må gå sammen, hvis det skal lykkes at skabe en mere bæredygtig og klimarigtig fødevareproduktion. Kulinarisk Erhvervsnetværk inviterer til konference 11. oktober om, hvordan samarbejde kan bidrage til at sikre afsætning af flere friske og bæredygtige fødevarer i hele landet. Det fremgår af en pressemeddelelse 20. 9. 2022 fra Erhvervshus Sjælland.

“Vejen fra jord til bord behøver ikke at være lang og snørklet. Den kan være meget direkte – og vil kunne bidrage positivt til både bæredygtighed, klima og forsyningssikkerhed.” Det siger Jesper Zeihlund, der står i spidsen for Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF, der med initiativet Kulinarisk Erhvervsnetværk vil sætte skub i den lokale fødevareudvikling.

Jesper Zeihlund, NCLF. PR-foto.

”Bulk-produktionen af fødevarer er en stor klimasynder og den udfordrer ofte også dyrevelfærden. Så hvis vi virkelig mener noget med vores ambitioner om bæredygtighed og et bedre klima, så skal vi genopfinde alternativerne og sikre en mere direkte vej fra jord til bord,” siger Jesper Zeihlund.

”Vi skal ikke udfordre supermarkederne, men skabe et alternativ, der servicerer dem, der ønsker det, for i den nuværende struktur er der ikke grundlag for små fødevarevirksomheder til at overleve”

”Det har ikke altid være sådan, at vi indkøbte vores fødevarer i et supermarked. Før i tiden gik vi – ligesom man stadig gør i andre lande – på lokale markeder, eller handlede i små butikker, der fik deres varer hos de lokale leverandører. Men både markederne og de små butikker i Danmark er mere eller mindre væk – og det er mange af de lokale fødevareproducenter så også. Det skal vi lave om på,” siger han.

Nye virksomheder spirer frem – og skal sikres afsætning

”Heldigvis spirer der i disse år en række nye lokale fødevareproducenter frem, der med fokus på klima og dyrevelfærd ønsker at skabe mere bæredygtige kvalitetsfødevareprodukter. Det er blandt andet dem, vi skal skabe bedre vilkår for. Der er det helt afgørende, at vi får nogle afsætningskanaler, der netop tager udgangspunkt i, at afstanden fra jord til bord ikke skal være lang og snørklet,” siger Jesper Zeihlund.

Og det er netop, hvad han og NCLF sammen med en række sjællandske lokale fødevarevirksomheder og partnerne bag Kulinarisk Erhvervsnetværk arbejder på.

”Vi skal finde sammen i nogle konstellationer, hvor man kan supplere og understøtte hinanden. Samarbejde er grundlaget for at kunne skabe et parallelt fødevaresystem med lokale fødevarer. Vi skal ikke udfordre supermarkederne, men skabe et alternativ, der servicerer dem, der ønsker det, for i den nuværende struktur, er der ikke grundlag for små fødevarevirksomheder at overleve,” siger han.

Samarbejde på dagsordenen den 11. oktober

”Ideen med Kulinarisk Erhvervsnetværk er at understøtte udviklingen, så vi kan skabe grundlaget for mere lokal produktion – i hele landet. Vi er begyndt på Sjælland, men inviterer deltagere fra hele landet, når vi nu mødes den 11. oktober til vores kun anden konference i netværket. Det bliver meget konkret med flere gode eksempler på, hvordan det er lykkedes at skabe succesfulde samarbejder i regionen,” lover Jesper Zeihlund.

Konferencen finder sted på Oremandsgaard ved Præstø, hvor virksomheden Radius Distillery holder til. Her fortæller indehaver August Hage om godsets og destilleriets udvikling og hvordan samarbejdsrelationer har spillet ind. Det samme gælder virksomhederne Gartneri Toftegaard og Frederiksdal Kirsebærvin, ligesom der dykkes ned i, hvordan samarbejdet om Lammefjordens grøntsager blev en succes.

Vinmark på Røsnæs. Foto: Benita Marcussen. 

Se programmet og tilmeld dig her:

Kom til Kulinarisk Netværksdag den 11. oktober

Fakta om Kulinarisk Erhvervsnetværk:

Kulinarisk Erhvervsnetværk er for virksomheder, der i en eller anden form fremstiller lokale kvalitetsfødevarer – producent, forædler eller på anden måde beskæftiger sig med kæden fra jord til bord.

Med i netværket er erhvervsfremmeaktører og viden-institutioner, der kan bidrage til at skabe udvikling i virksomhederne og deres fødekæde.

Ideen er at gøre det nemmere for lokale fødevare-aktører og viden-institutioner at dele erfaringer, finde løsninger på konkrete behov og udfordringer, skabe nye samarbejder og derigennem en fælles bevægelse, som kan skabe bedre vilkår de lokale fødevareerhverv.

Kulinarisk Erhvervsnetværk er startet i region Sjælland, men ambitionen er at brede netværket ud til hele landet.

Aktuelt er netværket både en digital platform og et fysisk mødested for alle aktører i region Sjælland, der arbejder med en lokalt forankret fødevareproduktion af høj kulinarisk kvalitet.

Den digitale platform er stedet, hvor udfordringer møder løsninger. Har du fx. spørgsmål til forædling eller forarbejdning af særlige fødevarer, kan du dele dem i netværket og på den måde blive parret med andre aktører, der har viden om emnet.

Den fysiske del består af 1-2 årlige konferencer, hvor der er mulighed for at få sat ansigt på de andre i netværket og sammen blive klogere og skabe debat om relevante temaer.

Kulinarisk Erhvervsnetværk er et samarbejde mellem Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF og Food & Bio Cluster, Erhvervshus Sjælland, Knowledge Hub Zealand, Bio Change Zealand, Professionshøjskolen Absalon og en række sjællandske lokale fødevarevirksomheder.

Deltagelse i netværket er gratis.

Læs mere på www.nclf.dk

Bannerbillede: Fritgående skovkyllinger på Svinningegården på Lammefjorden. Foto: Benita Marcussen. 

One Comment

  1. Leif Christiansen

    Bannerbilledet med skovkyllinger på Svinningegården ser jo godt ud, at så selvsamme producent har sprøjtet sine kartofler med nedsvidningsmiddel før høst, undrer mig.

Skriv en kommentar