Bombus ternarius – en af de nordamerikanske humlearter, der er ramt af svampemidlerne.

Svampemidler er den stærkeste faktor i forbindelse med de voldsomme tilbagegange i bestande af humlebier i større landskaber. Det overrasker forskerne, men føjer endnu en trussel til mod de livsvigtige bestøvere. Det skriver The Guardian, 29. december 2017.

Almindeligt anvendte svampedræbende sprøjtegifte er den stærkeste faktor i forbindelse med de stejle fald i bestandene af humlebier i USA, ifølge den første fuldskala analyse på landskabsplan.

Det overraskende resultat har foruroliget bieksperter, fordi fungicider er målrettet mod mug og svampe – ikke mod insekter – men synes nu at være årsag til større skadevirkninger. Hvordan fungicider dræber bier, undersøges nu, men det vil sandsynligvis vise sig at være ved at gøre dem mere modtagelige for den dødbringende nosema-parasit eller ved at forstærke giftigheden af ​​andre pesticider.

Den udbredte nedgang i bier og andre bestøvere er bekymrende, fordi de befrugter omkring 75 procent af alle fødevareafgrøder, hvor halvdelen af ​​bestøvningen udføres af vilde arter. Pesticider, ødelæggelse af levesteder, sygdomme og klimaændringer har alle været impliceret i nedgangene i bibestande, men relativt lidt forskning er blevet udført på det komplekse spørgsmål om, hvilke faktorer der forårsager mest skade.

Map of US usage of chlorothalonil in 2002. Put together by the USGS, and downloaded from http://ca.water.usgs.gov/pnsp/pesticide_use_maps/show_map.php?year=02&map=m5007 This will go into chlorothalonil.

Den nye undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, anvendte massiv maskinkraft og statistiske metoder til at analysere rollen af ​​24 forskellige faktorer for at forklare tilbagegangen for fire humlearter på 284 steder i 40 amerikanske stater. Disse faktorer omfattede breddegrad, højde, habitattype og skadevirkning, befolkningstæthed og anvendelsen af pesticider.

Professor Scott McArt.

“Vinderne” i forudsigelsen af ​​årsagerne til både nosema-prævalens og indskrænkning af udbredelse var fungicider,” sagde Scott McArt ved Cornell University i USA, og som ledede den nye undersøgelse. Især var chlorothalonil, det mest anvendte svampemiddel i USA, stærkest forbundet med nosema, mens det totale fungicidforbrug gav den bedste forudsigelse for tilbagegang i humlebibestandene.

“Jeg var helt overrasket,” sagde Scott McArt. “Svampedræbende midler er stort set blevet overset. Nogle laboratoriebaserede undersøgelser har vist, at fungicider kan gøre nosema meget værre i bier, sandsynligvis ved at dræbe fordelagtige tarmmikrober. “Vi dokumenterer nu, at det som folk viser i laboratoriet, også sker ude i landskabet i større målestok.”

Læs hele artiklen.

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.