God mad skal laves af gode råvarer. Sådan er konklusionen også hos ALDIs kunder, der har budt kædens nye tiltag, “Dansk Velfærdsgris”, velkommen med åbne arme. Det skriver ALDI i en pressemeddelelse, 14. november 2016.
“Vi har ikke gjort alverden ud af at skilte for de nye produkter, siden vi lancerede dem den 17. oktober, men alligevel har der stået ‘Dansk Velfærdsgris’ på mere end 10 procent af alt svinekød, som vi har solgt i de første uger. Det har været en kæmpe succes, og vi er selvfølgelig rigtig glade for, at kunderne bakker op om tiltaget lige fra begyndelsen,” siger Thomas Bang, viceindkøbsdirektør hos ALDI.
“Dansk Velfærdsgris” kommer fra dyr opdrættet hos udvalgte danske landmænd. I produktionen lægges der vægt på, at dyrene har haft bedre forhold i stalden, og det er de tanker, der nu giver udslag ved kasseapparaterne, hvor Thomas Bang afslører, at velfærdsgrisen i nogle udskæringer bliver valgt i en tredjedel af indkøbene.
“Hos ALDI har vi gennem længere tid mærket, at kunderne bekymrer sig mere om – og i højere grad efterspørger – god dyrevelfærd, og det vil vi meget gerne understøtte. Samtidig har vi en ufravigelig strategi om, at holde priserne nede og kvaliteten oppe, og det synes vi, at vi kan opfylde med velfærdsgrisen, så det er et tiltag, der på alle måder passer til ALDIs planer for fremtidens butikker.
Der bliver lavet mange frikadeller og koteletter i de danske køkkener, så derfor var det oplagt at begynde med svinekødet, men vi har bestemt planer om at give kunderne endnu mere at vælge mellem inden længe.”
Jørgen Bonde Nielsen er en af de producenter, der har valgt en mere anstændig måde at opdrætte grise på. Han siger:
“Vi har arbejdet efter de samme krav i 15-20 år, og fagligt er jeg ikke i tvivl om, at det er det rigtige at gøre. Hver dag, når jeg kommer ud stalden kan jeg se, at dyrene trives med halmstrøelse og rodemateriale, og jeg kan slet ikke forestille mig at gøre andet.”
FAKTABOKS
Velfærdsgrise skal leve op til en række grundkrav, der ligger ud over dansk og europæisk lovgivning. Det betyder bl.a.:
- at de ikke får halen kuperet.
- de får 30 procent mere plads i staldene.
- der er halmstrøelse på gulvene, så dyrene har noget at rode i.
- søerne er løsgående og pattegrisene tages tidligst fra deres mor 28 dage efter fødslen, så på den måde sikres også en nænsom opvækst.