Supermarkeder i Vietnam har overtaget et initiativ fra Thailand, der benytter bananblade i stedet for plast som emballeringsalternativ. Det begyndte med Rimping supermarked i Chiang Mai, Thailand, der har fået stor ros på Facebook for at komme op med miljøvenlig emballage i form af bananblade i stedet for plast.
Den nye ide, der blev et øjeblikkeligt hit blandt folk på nettet, har nu fået opmærksomhed hos vietnamesiske supermarkeder.
Store supermarkedskæder i Vietnam, som Lotte Mart, Saigon Co.op og Big C, er alle begyndt at følge i den thailandske butiks fodspor ved at eksperimentere med bananblade som et alternativ til plastemballage i deres butikker.
I et interview med VnExpress i april 2019 meddelte en repræsentant fra Lotte Mart-kæden, at de stadig er i testfasen, men planlægger at udskifte plast med blade landsdækkende meget snart.
Bortset fra indpakning af grøntsager og frugter vil dagligvarekæden også bruge bladene til friske kødprodukter.
Kunderne roser indsatsen.
“Når jeg ser grøntsager indpakket i disse smukke bananblade, er jeg mere villig til at købe i større mængder,” blev en lokal kunde ved navn Hoa citeret for at sige. “Jeg tror, at dette initiativ vil hjælpe lokalbefolkningen med at være mere opmærksomme på at beskytte miljøet.”
Ifølge VN Express er brugen af bladene som emballage et godt supplement til de mange andre indsatser, som firmaer i Vietnam eksperimenterer med for at reducere plastaffald.
Big C, for eksempel, tilbyder allerede bionedbrydelige poser af majspulver i sine butikker.
Med Vietnam som nummer fire i verden blandt de nationer, der dumper mest plastaffald i havet, er sådanne bestræbelser af største vigtighed.
En nylig rapport fremhæver den utrolige mængde af plastaffald, der genereres af vietnameserne, som må bortskaffe ca. 2.500 tons plastaffald om dagen.
Fra Singapore til Taiwan
For nylig forbød Sydkorea brugen af engangsplastposer. Supermarkeder og andre kommercielle virksomheder skal levere genbrugsemballager til deres kunder.
Supermarkeder i Singapore har også lanceret kampagner, der informerer offentligheden om behovet for at reducere brugen af plastposer. I mellemtiden er taiwanske butikker begyndt at kræve betaling for plastposer til engangsbrug for at afholde kunderne fra at bruge dem.
I Kina er der sket en nedgang på 66 procent i brugen af plastposer over det seneste årti siden forbud mod anvendelse af ultratynde plastposer i 2008.