Er familierne den store synder, når det gælder madspild? Eller er det i virkeligheden landbruget, der er værst? Foto: John Fornander/Unsplash

Op til højtider som jul og påske er medierne fyldt med løftede pegefingre og velmenende råd om at begrænse husholdningernes madspild. Gårdejer Jacob Jensen (V), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, holder sig ikke tilbage. I december 2023 skrev han en kronik i Avisen Danmark, hvor han gav danskerne køkkenråd til at mindske madspildet, og nu har han netop søsat en ny millionkampagne for at mindske madspild. Imidlertid viser Fødevareministeriets egne tal, at danske husholdninger slet ikke er i nærheden af at stå bag det enorme madspild. Det er fødevareindustrien og landbruget, der er de største kilder til madspild, og de hører begge under fødevareministeriet

Som så mange af sine forgængere blæser fødevareminister Jacob Jensen (V) til kamp mod familiernes madspild, og op til påsken luftede han sine tanker i en pressemeddelelse om at bekæmpe madspild. På det sociale medie Linkdin skrev han 27. marts 2024:

”Jeg er utrolig glad for, at vi i dag har fået Danmarks første fokuserede madspildsstrategi. Den skal hjælpe med at reducere de enorme mængder mad, der hver dag går til spilde. Det er godt for klimaet og pengepungen. Som stor fødevareproducerende nation har vi en særlig forpligtelse til også at sikre, at maden bliver brugt efter hensigten. Men madspildsstrategien kan ikke stå alene. Vi skal sammen arbejde for at reducere madspildet, genoprette forbindelsen til vores råvarer og bevare respekten for vores mad. Lad os reducere madspildet – ikke mindst her i påsken, så mad ender i maven og ikke i skraldespanden.”

”På billedet her står jeg med den spritnye strategi”, skriver fødevareminister Jacob Jensen (V) på Linkdin, hvor Arlas pressechef straks roser ministeren for at sætte fokus på familierne og ikke mejeribranchen. Skærmbillede

Tre måneder tidligere var fødevareministeren underskriver på en kronik 8. december 2023 i avisen Danmark, der kom med husholdningstips til familierne for at stoppe madspild og få nedbragt det årlige madspild i Danmark på 800.000 tons. I kronikkens første linje lød det at hele “800.000 tons mad hvert år ender som madspild”, så for klimaets skyld er der derfor god grund til, at forbrugerne går til kamp mod madspild.

Men fødevareministeriets egne tal viser, at danske husholdninger slet ikke er i nærheden af at stå bag 800.000 tons årligt madspild. Tallet dækker nemlig også over spildet i landbruget, i fødevareindustrien, i detailhandlen og i restaurationsbranchen. Det afslørede mediet TjekDet allerede 22. december 2023.

”Fødevareindustrien står ifølge Miljøstyrelsen sammen med landbruget for mere end halvdelen af madspildet i Danmark”

Spildt mælk og krumme agurker

Det cirka 800.000 tons årlige madspild stammer fra en opgørelse hos Miljøstyrelsen, og her tegner husholdningerne sig for 247.000 tons. Dog er opgørelsen fra 2017, og styrelsen har sidenhen regnet på husholdningernes madspild igen og fundet frem til, at de i 2021 stod for 235.000 tons.

Fødevareindustrien står ifølge Miljøstyrelsen sammen med landbruget for mere end halvdelen af madspildet i Danmark. Styrelsen definerer spildet som madaffald, der kunne være blevet til mad til mennesker, hvis ikke det var blevet smidt ud.

Ifølge styrelsens seneste tal er omtrent 429.000 tons mad gået til spilde, allerede inden det når grossister og detailhandlen og dermed forbrugerne. Især mejerierne står for madspildet i fødevareindustrien med et spild på 218.000 tons i 2018.

Professor Jørgen Dejbjerg Jensen, KU

Jørgen Dejgård Jensen, der er professor ved Institut for fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet, har undersøgt madspild i forskellige sektorer. Han peger også på mejerierne som en vigtig faktor.

“Hvis mælken for eksempel bliver forurenet, eller hvis kølesystemer står af, så bliver mælken kasseret, og med en stor mælkeproduktion kan det blive ganske store mængder, selv om det ikke er så mange procent af produktionen,” siger han til TjekDet.

Jørgen Dejgård Jensen ser dog et større problem i landbruget. For hvis grøntsager eller frugter ikke opfylder standardmål, så når de ikke videre til industrien eller detailhandlen.

“Hvis salathovederne er for små eller gulerødderne er for skæve, så bliver de kasseret, selvom det er spiselig mad,” siger han.

Miljøstyrelsen regner dog “frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon” for at være fødevareindustriens madspild og ikke primærproduktionens – altså landbrugets.

Landbruget hemmeligholder data om døde ungdyr

Tidligere i 2023 antydede en Ramböll-rapport for tænketanken One Third, at spildet kan være endnu større, end styrelsens tal viser. For nogle produkter går til spilde, inden de overhovedet tæller som fødevarer, og de optræder ikke nødvendigvis i tallene fra styrelsen.  Og for en række produkter foreligger der ingen offentlige tal, fordi erhvervet ikke ønsker at bidrage.

“Hvis landmændene på forhånd kan se, at en for stor del af en afgrøde ikke opfylder mål, så kan det end ikke betale sig at høste dem, og så pløjer man dem måske ned igen,” siger Jørgen Dejgård Jensen.

Tekstblog fra TjekDet-analysen

Læs hele TjekDet-analysen

Bannerbillede: Det globale madspild er gigantisk og kunne mætte alverdens sultende millioner. Foto: Cristiano Pinto/Unsplash

Visited 16 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Søren Nørgaard

    Gad vide hvor stort spild der er fra firmaers kantine ordninger, det er jo ofte buffet. Der må være et stort spild i forhold til en madpakke som man selv har med.

  2. Kim Sørensen

    Ja og når man så tænker på at 90% eksporteres, så er det vist ligegyldigt hvad vi forbrugere i Danmark gør med de sølle 10%. Forbrugernes adfærd i DK ændrer ikke landbrugsindustriens forurenende og dyremishandlende produktion. Så det er en gratis omgang for industrien og ministeren at snakke madspild hos danske forbrugere. Godt at Gylle.dk holder fokus på ondets rod!

  3. Lillie ANDERSEN

    Ministeren skrev vel også, om hvordan landbruget skal stoppe det store madspild af smågrise, der dør hver dag

  4. Niels J M d C S Langkilde

    Alle bør holde for

Skriv en kommentar