Når samtalen drejer sig om klimaforandringer og udslip af drivhusgasser, er det på tide, at vi begynder at tale om ”koen i rummet”, også i andre lande end Danmark. Foto: Sippakorn Yamkasikorn-Unsplash

Hvis vi vil styre klimaforandringerne, bliver vi sandsynligvis nødt til at ændre, hvad vi spiser, og hvordan vi producerer fødevarer. Det skriver Yuen Yiu for InsideScience.org 5. november 2020

Et studie, der blev offentliggjort i tidsskriftet Science i begyndelsen af november 2020, konkluderer, at udslip af drivhusgasser fra fødevareproduktion og -forbrug vil skubbe os over Parisaftalens 1,5 grader Celsius grænse allerede i 2050’erne, selvom hver eneste nation fuldstændigt stoppede brugen af ​​fossile brændstoffer fra alle andre kilder i dag. Resultaterne antyder, at hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne, skal vi ikke kun fjerne transportsektorens brændstofslugere og gøre vores elnet fri af kulfyrede kraftværker, vi bliver også nødt til at spise mindre kød.

Fødevarer er en af ​​de allerstørste bidragsydere til udslip af drivhusgasser fra menneskelige aktiviteter, kun overgået af transportsektoren.

“Ifølge studiet er den mad, vi producerer og forbruger (samt affaldet), ansvarlig for ca. 30 % af den globale opvarmning. Dette skyldes processer som landbrugets arealanvendelse, produktion og brug af gødning og selvfølgelig metanudslip fra kvæg og andre drøvtyggere”

Transportsektoren er stadig nummer et, når det gælder udslip fra fossile brændstoffer, men renere teknologier vinder hastigt frem. Foto: Wikipedia

I modsætning til drivhusgasser, der udsendes af biler og kraftværker, som kan reduceres ved at erstatte den nuværende teknologi, for eksempel ved at skifte til elbusser og solenergianlæg, skal der bruges andre tiltag i fødevareproduktionen. Forskerne påpeger imidlertid, at udslip fra fødevareproduktion ikke er helt uundgåelige, men måske har de fået mindre offentlig opmærksomhed på grund af manglen på attraktive løsninger.

Men ikke alt håb er ude. Forskerne vurderer den potentielle indvirkning, som forskellige strategier kan have på vores fødevarebaserede kulstofaftryk, og den mest effektive handling er – du gættede det – at spise mindre kød.

De har beregnet effekterne ved hjælp af de retningslinjerne for en sund kost, der er fastlagt i The EAT-Lancet-kommissionens rapport, der foreskriver en diæt med fokus på både personlig sundhed og bæredygtighed.

En gang om ugen kan du tillade dig en Quarter Pounder Burger hos McDonalds. Foto: Wikipedia

Rapporten konkluderer, at vi ikke alle behøver at være fuldt vegetariske. Du kan stadig tygge dig gennem en quarter pounder burger (110 gram oksekød) en gang om ugen, og oftere, hvis du udskifter oksekødet med kalkun eller kylling eller fisk.

Hvis reduceret kødforbrug kombineres med andre strategier, herunder mere effektiv arealanvendelse og forbedrede landbrugsstrategier, højere afgrødeudbytter og mindre madspild – og hvis vi handler hurtigt nok – vil vi stadig have en chance for at begrænse vores madrelaterede samlede udslip af drivhusgasser til det nuværende niveau i slutningen af ​​dette århundrede, hvor den globale befolkning forventes at toppe på omkring 11 mia.

Bannerfoto er taget af Vivienne Nieuwenhuizen/Unplash

Skriv en kommentar