Her ser du, hvordan naturområdet kan se ud om ti år, når naturen i området er genoprettet. Her er skabt et stort sammenhængende og enestående naturområde med flere og bedre levesteder for en lang række plante- og dyrearter. Her genoprettes tidligere tiders vådområder, afgræssede enge og overdrev.  Man kan gå skønne ture på vandrestier, nyde overdrevets blomsterflor, overnatte i shelters, opleve de mange spændende fugle fra fugletårnet eller bade ved stranden i den nordøstlige del. Grafik fra pressemeddelelsen

Et nyt, stort naturområde skal byde velkommen til Sjælland, lige der hvor Storebæltsforbindelsen går i land ved Korsør. Den Danske Naturfond og 15. Juni Fonden investerer i samarbejde med Slagelse Kommune 57 mio. kr. i opkøb af jord og udvikling af en grøn infrastruktur omkring Korsør og Storebæltsbroen

Naturområdet ved Storebæltsbroen bliver på 260 ha og inviterer på naturoplevelser til lokale borgere, turister og de mange millioner rejsende, som tager turen på tværs af landet med tog eller bil. Det bliver et af Sjællands største naturgenopretningsprojekter.

Det skriver Den Danske Naturfond i en pressemeddelelse 26. marts 2024.

Det nye naturområde ligger centralt i Danmark og lige ved motorvejen mellem Jylland og Sjælland. Det bliver et naturligt stoppested for alle, der har brug for frisk luft og et lille hvil på turen tværs gennem landet, og det skal gøre det endnu mere attraktivt at bo i Slagelse Kommune og besøge området ved Korsør.

Borgmester Knud Vincents (V). Foto: Venstre

Formålet er også at forbedre natur og biodiversitet, give renere vand i Storebælt og reducere CO2-udledningen. Knud Vincents (V), borgmester i Slagelse Kommune udtaler:

”Jeg er overbevist om, at området bliver et attraktivt udflugtsmål for både Slagelse Kommunes borgere, gæster udefra, vores skoler og institutioner – ja hele regionen, pga. den enestående natur. Derudover matcher det fantastisk ind i den udviklingsplan, der er gang i for Korsør, og som også skal lokke turister til vores smukke område.”

Naturgenopretningsprojekt kan inspirere flere kommuner

Formålet med den store naturgenopretning er at skabe et stort sammenhængende og enestående naturområde med levesteder for en lang række plante- og dyrearter.

Her genskabes tidligere vådområder, afgræssede enge og overdrev, der kan være levested for truede dyr og planter.

Naturområdet får nye adgangsforbindelser fra Korsør, motorvejen og Korsør Station, og her kommer flere faciliteter for besøgende og naturformidling inde i området.

“Naturfonden er meget glad for det nye naturområde, som har en unik beliggenhed lige ved Storebælt, Korsør, Storebæltsbroen, motorvejen og jernbanen. Det giver gode muligheder for at udvikle og fremvise dansk natur, når den har det bedst, for et meget stort publikum,” siger Bengt Holst, formand for Den Danske Naturfond.

Klinten ud til Storebælt er naturområdets vartegn. Klinten er op mod 14 meter høj og strækker sig omkring en kilometer langs kysten. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond

Området skal være et demonstrationsprojekt for multifunktionel planlægning og arealanvendelse, hvor mange hensyn kan forenes på én gang. Det skal derfor også tjene til inspiration for andre kommuner.

Området bliver tilgængeligt for alle og skal give borgere og turister mulighed for at opleve et landskab med en mangfoldighed af arter i naturen.

Slagelse Kommune og Den Danske Naturfond vil med naturprojektet sikre et stærkt bidrag til at imødegå biodiversitetskrisen og samtidig styrke mulighederne for, at man kan opleve helt særlige dyrearter og natur.

Nu venter et stort arbejde med at lave planer for det nye naturområde og de kommende gode friluftsoplevelser. Her kan alle være med til at komme med forslag og gode idéer.

Der bliver afholdt offentlige møder og åbne ture i området i løbet af 2024. Og så skal der findes et navn til det nye naturområde, som forventes at stå færdig om 3-5 år.

Naturområdet ligger i første række til Storebælt, lige ved Korsør, Korsør Station og Storebæltsbroen. Foto Jesper Edvardsen /Den Danske Naturfond

Fakta

  • Slagelse Kommune og Den Danske Naturfond har købt klinten og det store område bagved, kendt som Kruusesminde, og skal nu udvikle området med inddragelse af mange forskellige interessenter.
  • Det nye naturområde er på i alt ca. 260 ha. Sammen med de andre naturområder omkring Korsør bliver der et samlet naturområde på ca. 1.000 ha. bestående af vild natur, strandarealer, skove og nor.
  • Det nye naturområde består af 5 km kyst med et 50 ha. stort fuglereservat længst mod nord og den flotte klint ved Storebæltsbroen. Den centrale del af området består af 220 ha. græsmarker, landbrugsarealer og småskove, som skal omdannes til kvalitetsnatur.
  • De eksisterende bygninger til ejendommen Kruusesminde er med i købet og overtages af Slagelse Kommune, der skal finde ud af, hvad de fremover skal bruges til.
  • Købsprisen for Kruusesminde er 57 mio. kr. De to samarbejdspartnere har derudover afsat midler til løbende drift og udvikling af en grøn infrastruktur omkring Korsør og Storebælt.
  • Der forventes indtjening ved frasalg og bortforpagtning. Dette beløb kendes ikke pt.
  • Med multifunktionel planlægning og arealanvendelse samtænkes brugen af arealer, så de anvendes på en måde, der opfylder flere hensyn og funktioner på samme tid. Det gælder både natur og biodiversitet, renere vand, mindre forurening, klimagevinst og flere naturoplevelser til alle.

Planen fremadrettet

Hele området med de tidligere dyrkede marker skal udvikles til ét stort, sammenhængende naturområde, som kommunens eksisterende naturprojekt, Halsskov Overdrev, bliver en del af.

  • Landbrugsdrift, gødskning og sprøjtning ophører, mens jagt og fiskeri på arealerne kun må finde sted efter nærmere aftale med den part, der ejer det respektive areal.
  • Drænrør og grøfter til afvanding bliver afviklet, og tidligere tiders vådområder og småsøer bliver genoprettet.
  • Køer og heste skal afgræsse de genskabte enge og overdrev, og der bliver gode levesteder for mange truede og sjældne dyr og planter. F.eks. stor kobbersneppe, vibe, sanglærke, strandtudse, markfirben, dukatsommerfugl, markperlemorsommerfugl og mange flere. Men også almindelige arter som spidssnudet frø, agerhøne, tornsanger og eng-randøje får gode levevilkår.
Naturen i området kommer til at rumme gode levesteder for mange truede og sjældne dyr og planter. F.eks. stor kobbersneppe (billedet), vibe, sanglærke, grønbroget tudse, markfirben, dukatsommerfugl, markperlemorsommerfugl og mange flere.Men også almindelige arter som spidssnudet frø, agerhøne, tornsanger og eng-randøje får gode levevilkår. Tegning Jens Gregersen

Bannerbillede: Naturområdet ligger i første række til Storebælt, lige ved Korsør, Korsør Station og Storebæltsbroen. Foto Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond

Visited 75 times, 14 visit(s) today

Kommentarer

  1. Ulla Gottliebsen

    Det lyder så vældigt fint med alle de rigtige store ord, indtil den mangelfulde oplysning om, at der skal gå heste og kreaturer.

    Vil det sige, at området bliver en relativt stor indhegning med heste og kreaturer – altså husdyr, der skal forestille at være vilde og “robuste” og klare sig selv i dette vådområde uden pasning og fodring – året rundt?

    Heste er oprindeligt savannedyr, men er domesticerede gennem flere tusinde års sameksistens med mennesket. Der findes ikke vildheste. Kun i rewildingsideologernes forestillinger.

    Kreaturer er også domesticerede og har ikke de oprindelige og uddøde vildoksers egenskaber.

  2. Ulla Gottliebsen

    rettelse: heste er naturligvis “steppedyr”
    .

  3. Lars Søbæk Sørensen

    Når nu de store planteædere skaber en masse plads til al mulig andet natur er det vel ikke så ringe endda!

Skriv en kommentar