Fra Muld til Mund – med respekt for Miljøet

MejnertsenFamilie

Virksomheden Mejnerts er et ægte familielandbrug, der drives økologisk af Anne og Niels Mejnertsen og deres to døtre og to sønner.

Overskriften er det slogan, som Anne og Niels Mejnertsen har arbejdet ud fra i snart tredive år, hvor de har udviklet et syv hektar stort landbrug ved Svebølle i Vestsjælland til i dag at være et familiedrevet, økologisk landbrug på 870 hektar med egen mølle og egen produktion af korn og mel i Vestsjælland. Familien leverer et strålende eksempel på, hvordan landbrug på en bæredygtig måde kan sikre både miljøet og en fornuftig indtjening.

I dag leverer virksomheden Mejnerts Mølle økologisk korn og mel til storkøkkener, helsekostbutikker og private med en omsætning på over 100 mio. kr. i 2015.

Virksomheden Mejnerts står selv for alle led i produktionen af mel fra mark til mølle. Målet er at producere fødevarer af særlig høj kvalitet og at bringe forbruger og landmand tættere på hinanden.

Til fagbladet LandbrugØst har Niels Mejnertsen uddybet denne filosofi: ”Jeg har hørt udtrykket ’fra jord til bord’, siden jeg gik i børnehave, men ingen gjorde noget ved det. Vores straegi her på stedet har i stedet været ’fra muld til mund’, men også at gøre noget ved det. Og det kan man kun, hvis man sætter sig i forbrugerens sted”.

Mejnertsen_Niels

Niels Mejnertsen er helt anderledes åben og udadvendt end mange traditionelle agroproducenter, f.eks. har han en stand på det årlige dyrskue.

Hos Mejnerts ser man det som den vigtigste opgave at producere og udbrede sunde fødevarer. Man kværner melet på egen mølle og varetager selv alle processer.

Ifølge Niels Mejnertsen indeholder økologisk kvalitetsmel alt det bedste fra naturen. På Mejnerts Mølle stenkværner man eget mel ligesom i gamle dage, og derved bevares alt det gode fra naturens side. Selve møllen er meget moderne og har stor kapacitet.

Mejnerts Mølles strømforbrug bliver dækket af egen solenergi. 1500 solpaneler producere nok strøm til at hele gården er fuld forsynet med strøm.

NielsMejnertsen002

Niels Mejnertsen har en slagkraftig facon og kan noget med ordene, der giver hans økologisk virksomhed et særligt, men også jordnært pift. Citaterne: LandbrugØst.

Man kan købe produkter fra Mejnerts Mølle online i virksomhedens webshop. Her kan man finde produkter lige fra fuldkornsmel til hele kerner. Der sælges også brødblandinger, der gør det hurtigt og nemt at bage sit brød. Varerne bliver sendt lige til døren fra Mejnerts Mølle.

Til LandbrugØst har Niels Mejnertsen udtalt, at ”den største ulempe i dansk landbrug er andelsbevægelsen. Den fik landmænd til blindt at producere uden tanke for at få solgt sine varer. For det var andelsbevægelsen, der skulle videresælge den forarbejdede vare. Samtidig med det har man mistet koblingen mellem producent og forbruger. Og den kobling søger vi med vores virksomhed at vende tilbage til”.

Fremtiden ser spændende ud for dansk landbrug, mener Niels Mejnertsen, og hos Mejnerts Landbrug arbejder man hele tiden på at finde nye dyrkningsmetoder og anderledes måder at drive et bæredygtigt landbrug.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.