Overskriften er det slogan, som Anne og Niels Mejnertsen har arbejdet ud fra i snart tredive år, hvor de har udviklet et syv hektar stort landbrug ved Svebølle i Vestsjælland til i dag at være et familiedrevet, økologisk landbrug på 870 hektar med egen mølle og egen produktion af korn og mel i Vestsjælland. Familien leverer et strålende eksempel på, hvordan landbrug på en bæredygtig måde kan sikre både miljøet og en fornuftig indtjening.
I dag leverer virksomheden Mejnerts Mølle økologisk korn og mel til storkøkkener, helsekostbutikker og private med en omsætning på over 100 mio. kr. i 2015.
Virksomheden Mejnerts står selv for alle led i produktionen af mel fra mark til mølle. Målet er at producere fødevarer af særlig høj kvalitet og at bringe forbruger og landmand tættere på hinanden.
Til fagbladet LandbrugØst har Niels Mejnertsen uddybet denne filosofi: ”Jeg har hørt udtrykket ’fra jord til bord’, siden jeg gik i børnehave, men ingen gjorde noget ved det. Vores straegi her på stedet har i stedet været ’fra muld til mund’, men også at gøre noget ved det. Og det kan man kun, hvis man sætter sig i forbrugerens sted”.
Hos Mejnerts ser man det som den vigtigste opgave at producere og udbrede sunde fødevarer. Man kværner melet på egen mølle og varetager selv alle processer.
Ifølge Niels Mejnertsen indeholder økologisk kvalitetsmel alt det bedste fra naturen. På Mejnerts Mølle stenkværner man eget mel ligesom i gamle dage, og derved bevares alt det gode fra naturens side. Selve møllen er meget moderne og har stor kapacitet.
Mejnerts Mølles strømforbrug bliver dækket af egen solenergi. 1500 solpaneler producere nok strøm til at hele gården er fuld forsynet med strøm.
Man kan købe produkter fra Mejnerts Mølle online i virksomhedens webshop. Her kan man finde produkter lige fra fuldkornsmel til hele kerner. Der sælges også brødblandinger, der gør det hurtigt og nemt at bage sit brød. Varerne bliver sendt lige til døren fra Mejnerts Mølle.
Til LandbrugØst har Niels Mejnertsen udtalt, at ”den største ulempe i dansk landbrug er andelsbevægelsen. Den fik landmænd til blindt at producere uden tanke for at få solgt sine varer. For det var andelsbevægelsen, der skulle videresælge den forarbejdede vare. Samtidig med det har man mistet koblingen mellem producent og forbruger. Og den kobling søger vi med vores virksomhed at vende tilbage til”.
Fremtiden ser spændende ud for dansk landbrug, mener Niels Mejnertsen, og hos Mejnerts Landbrug arbejder man hele tiden på at finde nye dyrkningsmetoder og anderledes måder at drive et bæredygtigt landbrug.