Børn fra skoler tæt på franske vinmarker har en højere risiko for at få autisme og ADHD. Det fremgår af en fransk tv-dokumentar. Holdet bag dokumentaren fandt 44 forskellige pesticidrester i hårbunden af skolebørn nær de mest sprøjtede vinmarker i Bordeaux i Sydfrankrig.

TEKST: Peter Nordholm Andersen. Teksten er produceret som et led i projektet ”Økologi i store gryder” under Økologisk Landsforening.

”Pesticider – vores børn er i fare”.

Det var titlen på en fransk dokumentar, der trak over tre millioner seere, da den blev vist på den nationale tv-kanal France 2 i 2016.

”Jeg er fuldt ud klar over, at det her er en tidsbombe, en fare for sundheden, miljøet og måske endda for økonomien.” – Frankrigs fødevareminister Stéphane Le Foll om vinindustriens pesticidforbrug.

Under etiketten ventede en historie om sammenhængen mellem det store forbrug af pesticider hos vinbønderne og det stigende antal tilfælde af autisme og ADHD hos skolebørn i de franske landdistrikter.

Dokumentaren tog geografisk udgangspunkt i Bordeaux-vindistriktet. Her i det sydvestlige hjørne af landet producerer franske vinbønder årligt omkring 700 millioner flasker vin. Fire ud af fem flasker er rødvin. Det er en storproduktion, der får distriktet til at toppe listen over de områder, hvor der bliver brugt flest sprøjtegifte i Frankrig.

Bordeaux-distriktets årlige forbrug af cirka 3320 tons pesticider har desværre ikke kun de ønskede konsekvenser for de insekter, plantesygdomme og ukrudt, der sprøjtes imod. Skolebørn rammes også.

132 SKOLER RAMMES AF PESTICIDREGN

I Bordeux ligger 132 skoler i såkaldt følsomme områder. Altså lige ved siden af marker, hvor vinbønderne hyppigt sprøjter med pesticider. Og så tæt på vinmarkerne, at det ifølge dokumentaren udgør en risiko for børnene, når vinden fører nogle af giftstofferne med sig.

I 2014 blev flere elever alvorligt syge på en skole i Bordeaux-kommunen Blaye, hvilket førte til, at vinbønderne undlod at sprøjte med pesticider, mens børnene var i skole.

I andre af de følsomme områder har vinbønderne plantet høje hække, der skal forhindre, at giftstofferne bæres med vinden væk fra markerne og ud blandt befolkningen.

GIFTENE KOBLET TIL AUTISME OG ADHD

Til trods for sprøjtepauser og hække, så spredte pesticiderne sig dog alligevel. I tv-dokumentaren målte man efter pesticidrester i hårprøver hos skoleeleverne fra Bordeaux-distriktet. At lede i håret er en helt almindelig metode til at teste effekterne af det kemiske landbrug på mennesker. Knapt så almindeligt var resultatet af målingen:

Blandt de sydfranske skoleelever blev der fundet hele 44 forskellige pesticider. Sagen fra Blaye og det generelt stigende antal af tilfælde af autisme og ADHD i Frankrigs landdistrikter blev i dokumentaren forbundet til vinproducenternes forbrug af pesticider.

Programmet kom også ind på, at en tidligere vinarbejder i den sydfranske kommune Bergerac med succes sagsøgte sin eks-arbejdsgiver for ”pesticid-relateret sygdom”.

EN FARE FOR SUNDHEDEN, MILJØET OG ØKONOMIEN

I ”Pesticider – vores børn er i fare” kom også en meget utvetydig udtalelse fra den siddende franske fødevareminister, Stéphane Le Foll: – Jeg er fuldt ud klar over, at det her er en tidsbombe, en fare for sundheden, miljøet og måske endda for økonomien.

Bernard Farges maner til besindelse.

Præsidenten for vinbønderne i Bordeaux, Bernard Farges, understreger, at trods det massive pesticidforbrug, der påvises i dokumentaren, så er 45 procent af vinproduktionen i Bordeaux registreret som bæredygtig. Det forpligter vinproducenterne til at mindske forbruget af pesticider, påpeger han. Han fremhæver også, at flere og flere producenter er gået over til økologisk eller biodynamisk vinbrug, hvor det slet ikke er tilladt at bruge de syntetiske pesticider.

Visited 82 times, 15 visit(s) today

Comments are closed.