![kina-mad | Gylle.dk](https://i0.wp.com/gylle.dk/wp-content/uploads/2016/03/kina-mad.jpg?resize=503%2C311&ssl=1)
Verdens samlede kødproduktion forventes at falde i 2020 på grund af dyresygdomme, COVID-19-relaterede markedsforstyrrelser og de langvarige virkninger af tørke. International handel med kød vil sandsynligvis registrere en moderat vækst, stort set opretholdt af høj import fra Kina
For andet år i træk forventes verdens kødproduktion at falde i 2020 til 333 millioner tons (svarende til kropsvægt), hvilket er 1,7 procent mindre end i 2019. Det skriver FN’s fødevareorganisation FAO i sin halvårsrapport om verdenshandlen med fødevarer.
![KødFAO_rapport | Gylle.dk](https://i0.wp.com/gylle.dk/wp-content/uploads/2020/09/KoedFAO_rapport.png?resize=268%2C381&ssl=1)
Meget af tilbagegangen vil igen afspejle et kraftigt fald i den globale produktion af svinekød, stort set koncentreret i de asiatiske lande, der er påvirket af afrikansk svinepest (ASF), men også af kvæg, især i USA og Australien. I modsætning hertil forventes den globale produktion af fjerkrækød at udvide, skønt den kun udgør halvdelen af den produktionen sidste år. Der forventes også beskeden produktionsvækst for fårekød.
Væksten i alle kødsektorer er blevet negativt påvirket af COVID-19 markedsforstyrrelser, hvilket øger virkningen af dyresygdomme, især ASF og Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI).
Mens virkningerne af ASF og andre dyresygdomme er begrænset til de berørte lande, har COVID-19 en omfattende indvirkning på handlen med alle typer kød. Sociale distancearbejdere har resulteret i mangel på arbejdskraft i slagterier, kødforarbejdnings- og pakkerier, hvilket tvinger nogle virksomheder til at lukke ned, skaber forstyrrelser gennem hele forsyningskæden og får priser på landbrugsvirksomheder til at falde.
I nogle lande eller underregioner med gode græsningsforhold, såsom Brasilien, eller i de tidlige stadier af besætningsopbygning, såsom Australien og New Zealand, var landmændene i stand til at styre salget af kvæg bedre. I mere intensive produktionssystemer for drøvtyggere, såsom fodermarker i stor skala i USA og Østeuropa, synes forstyrrelserne forårsaget af pandemien at være større.
Efterspørgslen ramt af COVID-19 forholdsregler
Hvad angår efterspørgsel på kød, resulterede COVID-19-lukninger, fysisk distancering og markedslukninger i væsentligt reduceret salg af fødevareservices (f.eks. I restauranter, cateringfirmaer til flyselskaber, tog, universiteter, skoler og dagplejecentre), hvilket førte til overskydende lagre af kød, kun delvist opvejet af øget detailsalg.
![SvineExDestination | Gylle.dk](https://i0.wp.com/gylle.dk/wp-content/uploads/2020/03/SvineExDestination.png?resize=537%2C359&ssl=1)
Tabet af salg til fødevareservices var særlig alvorligt i urbaniserede lande med høje forbrugsniveauer uden for hjemmet og store servicesektorer, især turisme. Selv om stigningen i detailsalg, drevet af panikopkøb, midlertidigt øgede priserne på forbrugskød, er tabet af job og økonomiske vanskeligheder forbundet med sundhedskrisen til sidst sandsynligvis resulteret i begrænset køb af kød og forbrug, en yderligere akkumulering af lagre og overskydende eksportmuligheder. I mellemtiden er det rapporteret, at logistiske flaskehalse og havnefaciliteter hindrer handelsstrømmene, hvilket får de internationale kødpriser til at falde kraftigt.
Nedgang i produktionen forventes i de vigtigste kødproducerende lande, herunder Kina, USA, Vietnam, Indien, Australien, Filippinerne og Tyrkiet, mens der forventes moderate udvidelser i Brasilien, Den Europæiske Unions 27 medlemslande (EU) og Det Forenede Kongerige af Storbritannien og Nordirland (UK), Den Russiske Føderation og Mexico.
![Espersen_fabrikssvin | Gylle.dk](https://i0.wp.com/gylle.dk/wp-content/uploads/2014/09/Espersen_fabrikssvin.jpg?resize=512%2C341&ssl=1)
Kinas import er fortsat den største drivkraft for den globale kødhandel i 2020
Verdenshandelen med kødprodukter forventes at stige med 2,4 procent til 37 millioner tons i 2020, en betydelig afmatning fra de 6,8 procent, der blev registreret i 2019. Stigningen skyldes fuldstændigt handlen med svinekød, da handel med kvæg, fjerkræ og får kød forventes at stagnere eller falde.
Kina forventes igen at være den vigtigste motor for vækst i kødhandel i 2020, med en importstigning på 24 procent. Flere beskedne stigninger forventes for Canada, Japan, Singapore og Filippinerne, mens USA, Republikken Korea, Den Russiske Føderation, Sydafrika, Vietnam, Cuba og Saudi-Arabien alle forventes at reducere deres indkøb. Den forventede globale stigning i importefterspørgslen efter kød forventes at blive imødegået gennem øget eksport fra Brasilien, USA, EU og Storbritannien, Canada, Mexico og Den Russiske Føderation.