Sådan var indholdet af sprøjtegiften glyphosat i svenske øller i sommeren 2016. Carlsberg Export var den værste.

Den seneste tids afsløringer af glyphosat-rester i dansk maltbyg har givet redaktionen anledning til at bringe en tidligere svensk rapport, der viser, hvor udbredt denne forurening er. I sommeren 2016 testede svenske Testfakta.se en stribe kendte ølmærker, og alle testede øl undtagen en enkelt indeholdt glyphosat. Højeste niveauer blev fundet i øl fra fodboldmester Carlsberg. Vi bringer et uddrag af resultaterne her:

Carlsberg Danmark solgte ved sidste store internationale slutrunde, VM i Brasilien i 2014, mere end 1 million liter Carlsberg Pilsner mere sammenlignet med sommeren 2015, hvor der som bekendt ikke var en tilsvarende stor slutrunde. Den internationale EM-kampagne bygger op omkring sloganet ”Probably the best beer in the world”, og man gør flittigt brug af fodboldikoner som målmanden Peter Schmeichel. Foto: Carlsberg/Presse.

“Sandsynligvis den bedste øl i verden” er et berømt slogan fra bryggerigiganten Carlsberg – en af ​​hovedsponsorerne for EM-turneringen i fodbold. Måske skal du tilføje “den mest sprøjtede”. Carlsberg Export indeholder helt sikkert de højeste niveauer af sprøjtegiften glyphosat af alle øl i testfaktas sammenligning.

Efter en bemærkelsesværdig undersøgelse af glyphosat i tysk øl fra tidligere i 2016 har Testfakta analyseret 16 øl fra svenske butikker. Alt undtagen Mariestad indeholdt glyphosat.

– Niveauerne er i tråd med den tyske undersøgelse. Det skyldes nok den sprøjtede maltbyg, udtalte Torbjörn Synnerdahl, test manager hos Eurofins laboratorium, der udførte analyserne.

At man ikke bør drikke for mange øl, er nok de fleste klar over. Men er det værre end tidligere troet? Niveauerne af glyphosat i testfaktas test er op til 360 gange højere end grænseværdien for drikkevand. Men ifølge Levnedsmiddelforvaltningen kan man ikke sammenligne med drikkevand, der har helt forskellige grænseværdier fra madvarer som helhed. Sammenlignet med grænseværdierne for de råvarer, der produceres øl af, er niveauerne lave.

– Selv om glyphosat skulle blive klassificeret som kræftfremkaldende, ville man stadig være tvunget til at drikke 500 liter øl om dagen, før det kunne udgøre en sundhedsfare. Så alkoholen i sig selv er et langt større problem, sagde Anneli Widenfalk, toksikolog ved Svensk Fødevareforvaltning.

Jörgen Magnér, forsker ved IVL Svenske Miljøinstitut, konstaterede imidlertid, at Fødevarestyrelsen tager for let på de målte niveauer. Dels fordi glyphosat findes i mange flere fødevarer end øl, og dels fordi vi i dag kun ved lidt om de potentielle sundhedsvirkninger af stoffet.

(forts.)

Læs hele artiklen.

Visited 10 times, 8 visit(s) today

Comments are closed.