Godt nytår – med masser af glyphosat i dine øller!

Sådan var indholdet af sprøjtegiften glyphosat i svenske øller i sommeren 2016. Carlsberg Export var den værste.

Den seneste tids afsløringer af glyphosat-rester i dansk maltbyg har givet redaktionen anledning til at bringe en tidligere svensk rapport, der viser, hvor udbredt denne forurening er. I sommeren 2016 testede svenske Testfakta.se en stribe kendte ølmærker, og alle testede øl undtagen en enkelt indeholdt glyphosat. Højeste niveauer blev fundet i øl fra fodboldmester Carlsberg. Vi bringer et uddrag af resultaterne her:

Carlsberg Danmark solgte ved sidste store internationale slutrunde, VM i Brasilien i 2014, mere end 1 million liter Carlsberg Pilsner mere sammenlignet med sommeren 2015, hvor der som bekendt ikke var en tilsvarende stor slutrunde. Den internationale EM-kampagne bygger op omkring sloganet ”Probably the best beer in the world”, og man gør flittigt brug af fodboldikoner som målmanden Peter Schmeichel. Foto: Carlsberg/Presse.

“Sandsynligvis den bedste øl i verden” er et berømt slogan fra bryggerigiganten Carlsberg – en af ​​hovedsponsorerne for EM-turneringen i fodbold. Måske skal du tilføje “den mest sprøjtede”. Carlsberg Export indeholder helt sikkert de højeste niveauer af sprøjtegiften glyphosat af alle øl i testfaktas sammenligning.

Efter en bemærkelsesværdig undersøgelse af glyphosat i tysk øl fra tidligere i 2016 har Testfakta analyseret 16 øl fra svenske butikker. Alt undtagen Mariestad indeholdt glyphosat.

– Niveauerne er i tråd med den tyske undersøgelse. Det skyldes nok den sprøjtede maltbyg, udtalte Torbjörn Synnerdahl, test manager hos Eurofins laboratorium, der udførte analyserne.

At man ikke bør drikke for mange øl, er nok de fleste klar over. Men er det værre end tidligere troet? Niveauerne af glyphosat i testfaktas test er op til 360 gange højere end grænseværdien for drikkevand. Men ifølge Levnedsmiddelforvaltningen kan man ikke sammenligne med drikkevand, der har helt forskellige grænseværdier fra madvarer som helhed. Sammenlignet med grænseværdierne for de råvarer, der produceres øl af, er niveauerne lave.

– Selv om glyphosat skulle blive klassificeret som kræftfremkaldende, ville man stadig være tvunget til at drikke 500 liter øl om dagen, før det kunne udgøre en sundhedsfare. Så alkoholen i sig selv er et langt større problem, sagde Anneli Widenfalk, toksikolog ved Svensk Fødevareforvaltning.

Jörgen Magnér, forsker ved IVL Svenske Miljøinstitut, konstaterede imidlertid, at Fødevarestyrelsen tager for let på de målte niveauer. Dels fordi glyphosat findes i mange flere fødevarer end øl, og dels fordi vi i dag kun ved lidt om de potentielle sundhedsvirkninger af stoffet.

(forts.)

Læs hele artiklen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.