Eva-Kjer-Hansen-10-07-2015
Eva Kjer Hansens politiske fiflerier fortsætter med at tiltrække sig opmærksomhed, til trods for at Kjer Hansen måtte forlade tillidsposten som minister. Tegning: http://myrthuelarsen.dk/

Forskerforum skriver 5. april 2016, at professor Jørgen E. Olesen, som har været en af de centrale forskere i Gyllegate, nu fortæller, at han blev blokeret af tavshedsklausuler. Han gerne ville have lagt AUs baselinerapportering frem noget før og kommenteret den, for så var lovbehandlingen og den omstridte Landbrugspakken måske forløbet anderledes. Så kunne lovgiverne have skærpet opmærksomheden på at foretage yderligere tiltag til at mindske udledningen af kvælstof, sagde professoren 4. april til P1-Orientering.

Professorens ytringsret og –pligt som forsker var imidlertid blokeret af, at der i kontrakten mellem Miljøministeriet og Aarhus Universitet stod, at AUs baseline-notat skulle være afleveret til Naturstyrelsen i begyndelsen af november, men at AU først måtte offentliggøre notatet to måneder senere, dvs. 1. februar (jf. kontrakt af 9. sept. 2015).

Regeringen gav på den måde forskerne mundkurv på, så de højeste eksperter først kunne kommentere sagen en måned efter, at lovforslaget var blevet fremsat og Folketingets partier havde krav på deres baggrundsviden. Tavshedsklausulen betød, at forskerne ikke kunne fortælle Folketinget, at det var forkert, når Miljørapporten foregav at bygge på AU-forskernes data og forudsætninger, hvor centrale dele af disse i virkeligheden var bearbejdninger / manipulationer lavet af ministeriets embedsmænd.

PoulNordemann-grey
Chefkonsulent Poul Nordemann Jensen, AU, var den første, der frasagde sig ansvaret for tallene i landbrugspakken.

Derfor fik sagen en besynderlig tidslinje, hvor Miljørapporten med de manipulerede data blev offentliggjort 10 dec. og Landbrugspakken d. 22. dec. 2015. Disse blev begge sendt i høring. Men først den 11. februar – efter tavshedsklausulens ophør og da FORSKERforum spurgte – meldte AUs forskergruppe ud, at AUs forskere ikke var ophavsmænd til hele Miljørapporten, da FORSKERforum spurgte til, hvem der ophavsmænd til konkrete tal i rapporten.

 ”Tallene er nye for mig.  Vi ved ikke, hvordan de er fremkommet, og hvem der er kilden. De stammer ikke fra vores rapportering ‘baseline-2021’, som der bl.a. henvises til”, udtalte AU-chefkonsulent Poul Nordemann Jensen fra AU ’sektorforskning’.

Læs hele artiklen her.

Comments are closed.