Til sammenligning kan tjene, at Samsø er på 11.400 hektar, mens Fyn dækker 310.000 hektar
Det internationale panel for klimaændringer (IPCC) offentliggjorde 9. august sin seneste vurdering af menneskeskabte klimaændringer og advarede om, at planeten vil passere opvarmningstærsklen på 1,5 grader Celsius i de næste to årtier, hvilket resulterer i flere hedebølger, tørke og andre ekstreme vejrhændelser, medmindre der træffes drastiske og øjeblikkelige foranstaltninger for at reducere CO2 -udledningen
Det skriver Felix Richter, den 10. august 2021, for statista.com.
Når man læser rapporten, virker en række hændelser i de seneste uger – temperaturrekorder i Antarktis, oversvømmelser i Tyskland, udbredte hedebølger og rasende naturbrande – som et ildevarslende tegn på, hvad der skal komme, især med sidstnævnte naturbrande, der ødelægger dele af USA og Europa i øjeblikket.
I Sydeuropa har Tyrkiet og Grækenland været særligt hårdt ramt af naturbrande i år, da ekstrem varme fik flammerne til at fordrive tusinder af mennesker og nedbrænde titusinder af hektar skovjord. Den græske ø Evia, landets næststørste bag Kreta, har været i flammer i flere dage i det, den græske premierminister beskrev som “en naturkatastrofe af hidtil uset omfang”.
Mens Grækenland stadig bekæmper flammerne ved hjælp af brandmænd og fly fra flere lande, blev Tyrkiets bestræbelser på at dæmme op for de brande, der har hærget landet siden 28. juli, hjulpet af nedbør i weekenden. Ifølge landets landbrugs- og skovbrugsminister var 268 af 270 skovbrande under kontrol mandag, efter at brandmænd havde bekæmpet flammerne i 13 dage i træk.
Ovenstående diagram, baseret på data fra det europæiske informationssystem om skovbrande, viser omfanget af årets brande i Tyrkiet, Grækenland og Italien, og arealet med naturbrande frem til 9. august overstiger allerede årsgennemsnittet for de sidste 13 år med en bred margin. Interessant nok er Portugal og Spanien, der begge lever med stor risiko for naturbrande, ikke blevet påvirket så hårdt i år, og Portugals brandsæson især har været forholdsvis stille indtil nu.
Det værste ved disse brande er, at de sender helt uforståeligt store mængder CO2 ud og op. Det sætter landes forsøg på at begrænse CO2-udledningen i et tragisk perspektiv. Vi kan slet ikke begrænse os til bare at udligne skaderne fra skovbrande. Jeg føler afmagt nu.
Svovbrænde er et ganske almindeligt fænomen og en del af naturens dynamik.
Problemerne opstår når det moderne menneske bosætter sig i den, uden at kende til dens ”natur”
I f.eks Australien fik såkaldte naturforkæmpere indflydelse på forvaltningen af den vilde natur, således at man bevarede det tætte underskovskat (af hensyn til fugle og småvildt) som man erfaringsmæssigt havde holdt nede i årtier for at tæmme naturbrænde, men med det resultat, at da der først udbrød brand, var der i den grad lagt optænding under veddet.
I Tyskland var politikere/myndigheder blevet advaret længe inden oversvømmelsensulykken indtraf, men de overhørte det.
Mennesket har i årtier udrettet floder, asfalteret og lagt beton og derved fjernet de naturlige drænområder, der naturligt ville virke som buffere for overflod.
Det er ikke naturen der er problemet, men menneskets overhørighed!
Det var en “sobering experience” at finde gylle.dk … en kritisk journalistik som man ikke møder i dr.tv.
Siden har jeg kigget i den bredere internationale presse osse. Vi hører USA, Australien, Canada’s skovbrænde. Skal vi nu regne med at tavshed fra Putin’s regime er godt nyt? Jeg har en mistanke om, at fraværet af fly-fotos eller officielle nyheder er et dårligt tegn.
fra “The Guardian”:
https://www.theguardian.com/world/2021/jul/20/everything-is-on-fire-siberia-hit-by-unprecedented-burning
Kan man tale om et uventet ‘tipping-point’ … et nyt selvforstærkende status quo.