I løbet af de sidste 20 år har delegerede som Mærsk med tilknytning til kul-, olie- og gasselskaber og deres brancheforeninger deltaget i FN-ledede klimaforhandlinger mindst 7.200 gange, selvom deres forretningsmodeller er i direkte modstrid med Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning under 1,5 °C. Foto: Hannes Van Rijn-Wikimedia.

Sådan lyder budskabet til klimaminister Lars Aagaard i et brev fra otte danske organisationer

– Den fossile energiindustris interesser er uforenelige med klimabeskyttelse. Alligevel er dens lobbyister massivt til stede under de internationale klimaforhandlinger på COP29. Også danske virksomheder med interesser inden for fossil energi og bioenergi deltager, siger Jacob Sørensen, researcher og klimaaktivist i Miljøbevægelsen NOAH.

Tobaksindustrien nægtes adgang under internationale WHO-forhandlinger om sundhed. Så hvorfor lade lobbyister fra organisationer med interesser inden for fossil energi og bioenergi deltage i forhandlinger om klima?

Verden har netop oplevet de varmeste tolv måneder i historien, og i hele Europa har ekstreme vejrhændelser ført til ødelæggelse og død.
– De forfærdelige oversvømmelser med store ødelæggelser og tragiske dødsfald i Italien og Spanien kunne have været langt mindre drastiske eller undgået. Men alt for længe er dem, der tjener på at opretholde det nuværende energisystem, lykkedes med at stoppe, forsinke og udvande tiltag i kampen mod global opvarmning, siger Jacob Sørensen.

I løbet af de sidste 20 år har delegerede med tilknytning til kul-, olie- og gasselskaber og deres brancheforeninger deltaget i FN-ledede klimaforhandlinger mindst 7.200 gange, selvom deres forretningsmodeller er i direkte modstrid med Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning under 1,5 °C. På trods af dette har ledere fra nogle af verdens største virksomheder inden for fossil energi opnået at blive optaget i regeringsdelegationer. Sidste år deltog ledere fra ExxonMobil, BP og Eni i COP28 med »badges« fra Den Europæiske Union.

Otte danske organisationer (Miljøbevægelsen NOAH, Fossilfri Fremtid, Rådet for Bæredygtig Trafik, Global Aktion, Plastic Change, Det Fælles Bedste, CRAC og Bedsteforældrenes Klimaaktion) beder i et brev til Lars Aagaard om ikke at lade virksomheder med økonomiske interesser indenfor ødelæggende fossil energi og bioenergi få indflydelse på de internationale klimaforhandlinger. De kortsigtede økonomiske strategier, som disse interesser er fortalere for, gør det sværere at beslutte de nødvendige tiltag og føre til langt højere klimaudgifter i fremtiden. Aktører, der kan og vil bidrage positivt, bliver hørt mindre, og de, der er en del af problemet, bliver belønnet for at forsinke omstillingen mod grønnere og retfærdige samfund.

Ved dette års internationale klimaforhandlinger, COP29, deltager følgende virksomheder med interesser inden for fossil energi og bioenergi i den danske delegation:

• A.P. Møller – Mærsk er afhængig af fossile brændsler.
• Andel sælger fossilgas.
• Copenhagen Infrastucture Partners arbejder med bioenergi og CCS.
• Energinet transporterer fossilgas.
• FLSmidth, som producerer udstyr til drift af kulminer.
• Ørsted bruger fossilgas og bioenergi.
• MAN Energy Solutions, som producerer udstyr til indvinding af olie og gas.
• Nature Energy ejes af Shell.

Link til brevet fra de otte organisationer til Lars Aagaard

Kontakt Jacob Sørensen fra Miljøbevægelsen NOAH på 6199 1865 eller jacob@gusto.dk

Bannerbillede: NOAH siger nej.

Visited 130 times, 130 visit(s) today

Kommentarer

  1. Nora Tams,

    SIG NEJ NU
    Alle ved at vi bruger mer end vi har, fordi vi på få århundreder har brugt millioner af års lagret energi i form af olie gas og kul. Det hjælper naturligvis ikke at producere så mange grise at vi får “overskud” af gylle – det forstår både du og jeg

  2. Hej Kjeld
    Er det ikke længere muligt at dele dine vigtige breve – der er ingen ikoner i dette brev?

  3. Glem ovenstående – jeg har nu logget ind på din blog hvor det er muligt🤗

Skriv en kommentar