Igen og igen får den danske offentlighed tudet ørerne fulde om den danske svinekødsproduktions betydning for nationaløkonomien og for beskæftigelsen i det yndige land, men hvor fantastisk er udbyttet egentlig for samfundet, der tillader de knap 3000 svinekødsproducenter at larme og lugte til stor ulempe for livskvaliteten uden for byerne.
Vi har tidligere påvist, at dansk landbrug under et er en elendig forretning, hvis man sammenligner med andre EU-lande i samme størrelse. Hvor danske agroproducenter eksporterer for 115,6 mia. kr. om året (2020), så henter Belgien 299 mia. kr. hjem, og Holland hele 690 mia. kr. Af disse tre lande har Danmark det største areal under plov, hvilket kun understreger, hvor fejlagtig en udvikling landbruget har valgt, når man insisterer på at producere tonsvis af billigt flæsk. Tallene er fra EU-kommissionen, så der er ikke noget at komme efter.
Kikker man på det dominerende danske landbrugsprodukt, svinekødet, så eksporteres der årligt for knap 30 mia. kr. (gennemsnit af 2015-2018). Dette beløb udgør mindre end 5 % af den samlede danske vareeksport, til trods for den helt dominerede indflydelse på livet ude på landet.
En anden metode til at sætte den elendige forretning i perspektiv på går ud på at sammenligne med et helt andet landbrugsprodukt, nemlig skotsk whisky.
Skotland er knap dobbelt så stort som Danmark og har nogenlunde samme indbyggerantal, men til gengæld scorer nationen kassen på et enkelt produkt. Nedenfor er samlet en række kendsgerninger om værdien af skotsk whisky. De taler for sig selv, men lad os alligevel fremhæve følgende 2021-tal: Eksporten af skotsk whisky er £3,8 mia. værd (ned fra £4,9 mia. i 2019), dvs. 33,6 mia. dk.kr. men nedgang fra 43,4 mia. dk.kr. i 2019. Og antallet af jobs opgøres til mindst 11.000 – og det er ikke billig arbejdskraft fra Østeuropa som i den danske svinekødsproduktion.
Så hvad foretrækker du? Skotsk whisky eller en svinekotelet?
- 40 flasker (70 cl @ 40 % ABV) skotsk whisky sendes fra Skotland til 180 markeder rundt om i verden hvert sekund døgnet rundt, i alt over 1,1 mia. hvert år
- Placeret bund mod bund ville disse flasker strække sig omkring 342.000 km – det er 90% af afstanden til månen!
- Eksporten af skotsk whisky er £3,8 mia. værd (ned fra £4,9 mia. i 2019), dvs. 33,6 mia. d.kr. men nedgang fra 43,4 mia. d.kr.
- I 2020 tegnede skotsk whisky sig for 75 % af skotsk mad- og drikkeeksport, 21 % af al britisk fødevare- og drikkevareeksport og 1,4 % af al britiske vareeksport
- Mere end 11.000 mennesker er direkte ansat i den skotske whisky-industri i Skotland, og over 42.000 job i hele Storbritannien støttes af industrien
- 7.000 af disse job i landdistrikterne i Skotland giver vital beskæftigelse og investeringer til samfund på tværs af højlandet og øerne
- Omkring 90 % af industriens behov for byg kommer fra Skotland
- Der er 2,2 millioner besøg på Scotch Whisky destillerier om året, hvilket gør industrien til den tredje mest populære turistattraktion i Skotland
- Omkring 22 millioner fade ligger og modnes i varehuse i Skotland og venter på at blive leveret
- For at blive kaldt Scotch Whisky skal spiritussen modne på egetræsfade i Skotland i mindst 3 år
- Der er i øjeblikket 137 skotske whiskydestillerier i drift i hele Skotland
Alle tal vedrører januar-december 2021, medmindre andet er angivet.
sláinte
Stammer flæskestegen fra et svin faret, opvokset og slagtet i Tyskland? Eller er det mon et dansk transportsvin, som er parteret i Tyskland?
Det er ikke til at sige, da selve oprindelsen fortaber sig i det dunkle. Svinet kan være fra Polen, Holland, Danmark, Tyskland eller et 5. svineland. Mærkningen “DE” fortæller kun, at det er slagtet og pakket i Tyskland. Pointen er den, at verdens mest svinerige land ikke er i stand til at konkurrere med de nærmeste naboer. Tjekker du f.eks. svinekødspålæg i danske supermarkeder, vil du erfare, at det meste stammer fra Polen eller Tyskland. Samme forklaring…