Kan danske jægere selv overkomme at spise 600.000 fasaner om året – eller sender de dem til destruktion hos DAKA? Privatfoto

”De bliver smidt i voldgraven” eller ”Vi graver dem ned” eller ”De får lov at ligge til ræven” eller “Vi forærer dem væk” og endelig ”Vi spiser dem da selv” – sådan lyder en stribe af de vandrehistorier, der har floreret i mange år som svar på spørgsmålet om, hvilken skæbne det ender med for den million fasaner og gråænder, som årligt nedlægges af danske jægere

Svaret på de hundredetusinder af jagtfugles skæbne kommer nu fra fødevareminister Jacob Jensen (V) til Miljø- og Fødevareudvalget, hvor MF Helene Liliendahl Brydensholt (Alt) har bedt ministeren oplyse om de mange jagtfugles endestation.

Spørgsmålet lyder:

”Vil ministeren oplyse, hvad de mere end 600.000 fasaner og 400.000 gråænder, der bliver skudt årligt, anvendes til? Svaret bedes angivet i en form, hvoraf det fremgår, – hvor mange der via vildthandlere går til restauranter, – hvor mange der sælges i detailhandelen, f.eks. via supermarkeder som COOP og Dansk Supermarked, og endelig – hvor mange der går til destruktion eller anvendes til “foderingredienser, gødning og vedvarende energiprodukter som biobrændsel og biodiesel”, jf. DAKA’s side ”Affald fra hjemmeslagtninger”, secanim.dk.”

En læser har sendt os dette billede som dokumentation for skydefuglenes skæbne på et større sydsjællandsk gods. Fotografens navn er redaktionen bekendt.

Formentlig sigter folketingsmedlemmet til den velkendte jægerservice, som tilbydes af DAKA, der gerne stiller containere til rådighed og afhentning, hvor større jagtselskaber kan komme af med de døde fugle mod en passende betaling.

DAKA tjener helt overvejende sine penge på at bortskaffe de mange millioner af døde svin som et spildprodukt fra den ekstreme danske kødproduktion, men man modtager også skudte jagtfugle, har det vist sig. Foto: Niels Andersen

Med overskriften ”Bæredygtighed” præsenterer Daka SecAnim sig selv som en moderne virksomhed, der ”yder professionel og miljøvenlig service til landmænd og virksomheder. Restprodukterne herfra anvendes til organisk gødning, biodiesel samt biobrændsel til f.eks. cementindustrien. Vi forarbejder biprodukterne på en sådan måde, at veterinære og miljømæssige regler overholdes. Dette gøres ved valg af produktionsudstyr, der minimerer miljøbelastningen og minimerer risikoen for påvirkning af omgivelserne i kombination med moderne miljøanlæg. Forbedring af miljøforanstaltningerne og etablering af yderligere miljøforbedringer sker i takt med, at teknologien løbende forbedres.”

Døde jagtfugle betragtes og behandles som ’biprodukter’, der kan blive til både biogødning, biodiesel og biobrændsel. Spørgsmålet er bare, hvilke mængder der omsættes. Det skal miljøministeren nu svare på.

Redaktionen skal gerne orientere om ministersvaret, når det foreligger.

 

Bæredygtig jagt kræver massiv import af fasanæg og skydefugle

Bannerfoto: 600.000 fasaner skydes hvert år. Privatfoto

Visited 26 times, 14 visit(s) today

Kommentarer

  1. Eli andersen

    Det er problemer med siden, også i weekenden

    • Kjeld Hansen

      Hej Eli – din kommentar står fint her på siden, så hvad er problemet? Venlig hilsen Redaktøren

  2. Eli andersen

    Det er nok her det er galt :)

  3. Karenmarie Simonsen

    Også problemer her – går jeg ind på siden via mail på min iPad eller iPhone og trykker på: “læs resten af dette indlæg” – er der noget der går i “selvsving” – flimmer, flimmer…….😱
    Går jeg ind via “kommentarer” kommer artiklen frem……
    Hilsen Karenmarie

  4. Kjeld Hansen

    Det må vi vist have en specialist til at kikke på – er der nogen af læserne, der har et bud?
    Vh Redaktøren

  5. Jan Stampe Nielsen

    Alle som har problemer bør/skal scanne deres computer via deres sikkerhedsprogram. Har de ikke et sådant må de nok leve med problemerne.

Skriv en kommentar