Landbrugsministeren – som de stadig konsekvent og ærligt kalder fødevareminister Jacob Jensen i Danmarks liberale parti, Venstre – kan gerne komme fra erhvervet. Det er denne fatale fejl i forståelsen af begreberne uafhængighed, transparens, vennetjenester og det, der er værre, der gør det muligt med en gårdejer som fødevareminister. Skærmbillede fra 14. februar 2024

Fødevareminister Jacob Jensen (V) indtager pladsen som den absolutte bundskraber i spritny Gallup-undersøgelse, hvor også Magnus Heunicke (S) styrtdykker

På en skala fra +10 (meget godt) til -10 (meget dårligt) rammer fødevareminister Jacob Jensen bunden med -1,41 point. Det fremgår af ’Ministrenes Karakterbog’, som det uafhængige kommunikationsbureau Verian (tidl. Gallup) har udarbejdet for Berlingske (23.6). Jensen udnævnes til den absolut ringeste minister i den siddende regering, hvor Mattias Tesfaye og Nikolai Wammen er topscorerne.

For Jacob Jensen er bundplaceringen den seneste nedtur på en stejl glidebane mod – ja, mod hvad? Faktisk kan det ikke blive ringere, men intet tyder på en hjemsendelse i de rygter om en snarlig regeringsrokade, der flimrer i sommervarmen.

Jensens nedtur fremgår af ’Ministrenes Karakterbog’, som det uafhængige kommunikationsbureau Verian (tidl. Gallup) har udarbejdet for Berlingske (23.6). Jensen udnævnes til den absolut ringeste minister i den siddende regering, hvor Mattias Tesfaye og Nikolai Wammen er topscorerne. Offentliggøres med tilladelse fra Verian

Anonyme Jensen

Efter et år ved magten i december 2023 var fødevareminister Jacob Jensen (V) stadig en af de ministre i SMV-regeringen, som færrest danskere vidste, hvem var. Hele 46% af de adspurgte kendte ham simpelthen ikke i en undersøgelse af Epinion for Altinget og DR, og hvad angår popularitet, landede han på en 5. plads fra den bundskraber, han nu har inkasseret.

Det er ikke nok at kalde sig ‘havets minister’, hvis man ønsker vælgernes opbakning. Folk bryder sig simpelthen ikke om iltsvind og forventer, at en miljøminister kan bringe det til ophør. Skærmbillede fra Politiken 21. august 2023

Også miljøminister Magnus Heunicke (S) er styrtet ned fra tinderne. I Verian-undersøgelsen fra Berlingske rammer han 7. pladsen fra bunden med -0,94 point. En grel kontrast til december 2023-undersøgelsen, hvor han scorede den absolut højeste placering som regeringens mest populære minister. De dage er for længst forbi.

Ifølge Berlingske (23.6) mener Jesper Claus Larsen, der er ekspert i meningsmålinger og tidligere analysechef i Socialdemokratiet, at Magnus Heunickes nedtur er opsigtsvækkende. Han forklarer den med, at ”folk bryder sig simpelthen ikke om at se på, at der er problemer med iltsvind i vores farvande, og derfor reagerer vælgerne ekstremt stærkt på det.”

Analysen giver særlig god mening, når man kombinerer Heunickes nedtur med, at de to øvrige ministre på det grønne område – klimaminister Lars Aagaard (M) og fødevareminister Jacob Jensen (V) – også skraber bunden i målingen med henholdsvis en 3. sidste plads og bundskraberen.

Lobbyist for erhvervet

Posten som fødevareminister kunne principielt udgøre et godt udgangspunkt for politisk popularitet. Hvorfor falder Jacob Jensen så dybt?

Mad skal vi alle have, så hvis opgaven var at sørge for at forbrugerne fik de bedst mulige fødevarer (som navnet kunne antyde), ville ministeren nok kunne regne med bred opbakning. Problemet er at sådan forholder det sig ikke. Den bedst mulige mad skulle gerne være uden rester af giftstoffer eller tvivlsomme tilsætninger. Rent drikkevand betragtes som en selvfølge af de fleste forbrugere, som også over en kam mener, at husdyr skal behandles med både empati og forståelse for deres naturlige adfærd og behov. På disse vitale områder har fødevareministeren alle tiders chancer for at gøre en forskel.

Sådan opfatter Jacob Jensen bare ikke sin jobbeskrivelse. Han ser sin rolle som lobbyist for det konventionelle industrilandbrug, som han skal gøre alt for at skærme og beskytte mod forbrugernes krav, og ikke som samfundets minister overfor samme erhverv. Tidligere hed det landbrugsminister – og det er det Jacob Jensen reelt er. Det nye navn er bare kosmetisk fup.

Jacob Jensen er selv gårdejer og dermed (som fødevareminister) inhabil efter almindelige menneskers normer. Det skyldes bl.a., at han er dybt indlejret i den traditionelle landbrugstænkning, der ofte betragter forbrugerønsker om giftfrie fødevarer, rent drikkevand og anstændig dyrevelfærd som useriøse, følelsesbetonede anklager. Eller sagt på en anden måde – samfundet tager fejl igen og igen.

Vennetjenester og det, der er værre

Selve princippet med at lade landbrugserhvervet levere sine egne ministre er med til at skabe de upopulære ministre.

Det siger sig selv, at ingen ædruelig statsminister ville drømme om at udnævne ejeren af en vognmandsforretning til transportminister eller direktøren for et privathospital til sundhedsminister. Risikoen for, at det vil gå galt, er både åbenlys og helt overhængende, hvis man giver en person magt og frit spil til at mele egen kage før samfundets.

Men landbrugsministeren – som de stadig konsekvent og ærligt kalder fødevareminister Jacob Jensen i Danmarks liberale parti, Venstre – han kan gerne komme fra erhvervet. Det er denne fatale fejl i forståelsen af begreberne uafhængighed, transparens, vennetjenester og det, der er værre, som gør det muligt for en gårdejer at blive siddende på fødevareministeriets taburet, uanset hvor meget den vakler under byrden.

Bannerbillede: Mad skal vi alle have, så hvis opgaven var at sørge for at forbrugerne fik de bedst mulige fødevarer (som navnet kunne antyde), ville ministeren nok kunne regne med bred opbakning. Foto: Merete Vigen

Visited 856 times, 856 visit(s) today

Kommentarer

 1. Ja, hvis man ikke gør sit arbejde for folket- for folket, så burde det være herut med dig!
  Jeg er enig i målingen og artiklen. Som borger har jeg sjældent følt mig så snydt og rystet over miljø og fødevare ministrene. Især MH har skuffet, han har på mig virket svag, lallende og manipulerbar. JJ – han meler jo bare landbrugets kage som forventet 🤷‍♀️

 2. hojbenb47c3ff18e

  Man kunne også have en kriminel som justitsminister.

 3. Erik Bresler

  Dansk landbrugs succesfulde omstilling for 100 år siden er efterfølgende perverteret i en grad så statsminister Mette Frederiksen bliver stadig mere alene om at mene at Danmark er et landbrugsland.

  Stadig flere mener konventionelt landbrug er en frastødende unødvendigt forurenende industri med blikket stift rettet mod alt andet end ordentlighed, dyrevelfærd og miljøhensyn.

  Måltiderne ender som produktionen, glædesløs og noget der bare skal overstås i en fart.

 4. Jan Stampe Nielsen

  Og hvem har valgt dem ind i Folketinget

Skriv en kommentar